Son Konu

Başparmak Çıkıntısı Neden Olur?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Başparmak Çıkıntısı Neden Olur? Başparmak çıkıntısı bitkisel tedavi, hangi doktora gidilir, başparmak çıkıntısı için egzersiz konularını sizler için derledik.

Bunyon yani bir diğer adı ile Halluks Valgus, ayak başparmaklarının kenarlarında oluşan yumru şeklinde ortaya çıkan çıkıntılara verilen isimdir. Ayak başparmaklarındaki çıkıntıların sebebi ön ayak ve başparmakta gelişebilen açısal bozukluklardır. Söz konusu şekil bozukluğu ve çıkıntı zaman geçtikçe ilerler ve kişilerde ağrı ve yürüme gibi zorluklara yol açabilir. Ayak başparmak çıkıntısı yani bunyonlar genel olarak ailesel aktarımlıdır. Bu tür bunyonlar genel olarak kadınlarda ortaya çıkmakla birlikte daha çok orta yaşlı ya da daha yaşlı kişilerde görülmektedir. Ancak bazı durumlarda bu bunyonların ergenlik çağında dahi ortaya çıkabildiği gözlemlenmiştir. Ayak başparmaklarında oluşan bu çıkıntılar çift taraflıdır, yani her iki ayağın başparmaklarında bu çıktılar görülmektedir. Ayakta bulunan kemiklerin çıkıntısı olarak adlandırılan bunyonların temel oluşma sebebi, ayak başparmağı hizasında bulunan birinci metatars ve kuneiform kemikleri arasında eklemi sabitlemekle görevli olan bağların gevşek olmasıdır.
Bu gevşeklik ile beraber kemiğin duruş açısının değişerek kayması sonucu şekil bozuklukları yani bunyonlar ortaya çıkar. Uzun süre ayakta bulunmak zorunda olan kişiler, tam oturmayan dar ayakkabı giyenler için bunyon ağrıları kötüleşebilir. Ancak hali hazırda başparmak çıkıntısına sahip olmayan biri için de bu faktörler doğrudan bunyon oluşmasına neden olmazlar. Bunyonların belirtileri ise şöyle sıralanabilir; başparmakta yumru ve şekil bozukluğu, kök eklemi denilen bölgede kırmızı ve sert şişlik, normal bir ayakkabı giymekle güçlük geçmek, başparmağı bükememek ya da bükerken ağrı hissetmek, şekil bozukluğu olan bölgede nasır oluşumu, başparmağın uç kenarlarında uyuşma hissiyatı gibi belirtiler ile ortaya çıkabilmektedir.

Başparmak Çıkıntısı Ağrısı Nasıl Geçer?

Normal bir ayak muayenesi sonrası başparmak çıkıntısı, halluks valgus tanısı konularak teşhis edilir. Bu şekilde teşhis edilen başparmak çıkıntısı yani bunyonlar için ağrıyı ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan cerrahi olmayan yöntemler; ağrı kesici ilaç kullanımı, fizik tedavi, kortizon, rejeneratif, proloterapi ve tzp gibi enjeksiyonların uygulanması, bunyon pedleri ve bantlama uygulaması, baskıyı azaltacak ayakkabı değişikliği yapmak ve ortezler kullanmak başparmak çıkıntısının oluşturduğu ağrı hissiyatı geçirmek için kullanılan cerrahi olmayan lakin etkili olduğu bilinen yöntemlerdir.

Başparmak Çıkıntısı Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?

Başparmak çıkıntılarının oluşturduğu ağrıları gidermek için ameliyat ile cerrahi yöntem uygulanacağı gibi cerrahi olmayan ilaç tedavisi ya da ayakkabı tabanlarında yapılacak değişimlerden oluşan doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bunların dışında aktif başparmak çıkıntısına sahip olan kişilerin araştırdığı sorulardan biri de bu duruma bitkisel bir tedavi uygulanıp uygulanamayacağı. Başparmak çıkıntısı için bitkisel tedavi önerisi şu şekilde; zencefil, iltihap giderme özelliği bulunan zencefil başparmak çıkıntıları için kullanılan en etkili malzemelerden biridir. Antioksidan içerikli macun kıvamında uygulanacak olan zerdeçal, ezerek toz haline getirilen aspirinin bir kova su içerisinde ayaklara uygulanması evde yapabileceğiniz basit ve etkili bitkisel tedavi yöntemleridir.

Başparmak Çıkıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Başparmak ve çıkıntısı ve ile alakalı kısaca kemikleri ilgilendiren her türlü sağlık probleminde hastaların Ortopedi bölümüne başvurması gereklidir. Başparmak çıkıntısına aktif bir biçimde sahip olan biri gerekli doktor muayenelerinden geçmek için öncelikle bir Ortopedi uzmanına görünmelidir. Uzman doktor gerekli incelemeleri ve tetikleri yaptıktan sonra uygun görmesi halinde hastayı başka bir bölüme ya da başka bir doktora yönlendirebilir.

Başparmak Çıkıntısı İçin Egzersiz Önerileri Nelerdir?

Başparmak çıkıntısına sahip biri için yapılabilecek bir takım egzersizler bulunur. Ayakları hareket ettirmek acıyı azaltarak parmakların esnekliğini sağlar. Düzenli egzersiz yaptığınızda bunyonların büyümesine engel olmanız mümkün. Bir sandalyeye oturarak ayağınızın altına tenis topu koyun, topu ayağınızın altında yuvarlamaya başlayın. Gerilimli bölgeler bu şekilde yumuşayacaktır. Bu egzersizi günde 5 dakika yapabilirsiniz. Bir diğer egzersiz; yine bir sandalyeye oturun, elinizi bunyonun bulunduğu ayağın üzerine koyun el parmaklarınızı ayak parmaklarınızın arasından geçirin ve el parmaklarınızın yardımı ile ayak parmaklarınızı ile geri oynatın. Bu hareketi 5 dakika boyunca devam ettirebilirsiniz.
 
Üst Alt