Daha cok erkeklerde gorulen bir sıhhat sorunu olan bausr veya diğer bilinen adıyla hemoroid, kolay kolay gecmeyen ancak tedavisi mumkun olan bir hastalıktır Basur hastalarına uzmanların onerileri makalemizde yer alıyor
Basur sorunu ile başınız dertte ise, uzmanların basur tedavisi icin onerilerine goz atarak bu sorundan kısa zamanda, kolay bir şekilde kurtulmanız mumkun Basura cozum olacak tedavi yontemleri hakkında her basur hastasının bilinclenmesi ve hastalığını tanıması hayatını da daha da kolaylaştırır Basur tedavisi nasıl yapılır, basura ne iyi gelir ve basur hastaları ne yemelidir tum bu soruların yanıtları makalemizde sizler icin yer alıyor
Hemerroid denilen kanlı basurda, makaddan az veya cok kan akar Basur kanına karşı en iyi ilac perhizdir Baharat, biber, kabuklu hayvanlar, midye, tahan tahin, bayat av etleri, domuz eti, alkollu ickiler ve tavada, yağda kızartmalar, cay, kahve ve soğuk su yasaktır Unlu az yimelidir Ekmek ve patates zararlıdır Selulozu cok gıdaların hazmı guc olur Bunun icin, lahana, karnabahar, kuzu kulağı, ıspanak, domates, helvacı kabağı, pırasa, kuşkonmaz yememelidir Taze yumurta, komposto, recel, peynir, şeker, ılık meyve suyu, tereyağı, yağsız balık, taze et, sebze, meyve yemelidir Cok istirahat etmelidir Uzuntu, uykusuzluk ve dimağı yorgunluk ve soğuk meşrUbat basura zarar verir Hafif mushil olarak ravend, podofillin, hind yağı vermelidir
Abdulhakim efendi, (Keşkul) risalesinde
İncir Yemenin Basuru izale ettiği yazılıdır
Uzum iyidir Her gun sıcak su ile yıkanmalıdır Kanı ve ağrıları kesmekte at kestanesi maron dind cok faidelidir At kestanesi romatizmaya da iyi gelmektedir Birinci sultan MahmUd hanın sertabibi olan Hayati zade Muhammed Emin efendinin Veliahd ucuncu Osman’a verdiği basur habı faide vermişdi
Şoyle idi: Kara helile mirobalan bir gram, sarı helile bir gram, belile veya belilec bir gram, makuli ezrak Bdellium denilen zamk altı gram, toz edilip pırasa ile kaynamış su ile hamur ve yirmi hab yapılır Her gece yatarken iki hab yutulur Yahud elli gram kara helile, kahve gibi kavrulup el değirmeninde toz edilir Yatarken ve sabah ac karna birer gram yutulur İshal yapıp pis kanları cıkarır Bir daha kan gelmez Ağrı kesilir
Nuzhetulebdan) sahibi “rahmetullahi teala aleyh diyor ki, (Basur akmaz ise, pis kanı akıtmalıdır Yer fesleğeni, yapışkan otu, sığır dili, incir yaprağı, buhUrı Meryem koku, ya’ni cyclame, kantaryunı sagir kaynatıp icilir veya buğusuna oturulursa kanı akıtır Basurun ağrısını kesmek icin, mak’ad uzerine kavak Populeum merhemi surulur Bu merhemin kavak tomurcuğundan nasıl yapıldığı fransızca formulerde yazılıdır Tereyağı ve gul yağı sekizer dirhem, esfidac ya’ni ustubec dort dirhem merhem yapıp surmek de faidelidir Menekşe yağı ve gul yağı ve pamuk tohumu merhemi de iyidir Ebegumeci yaprağı, papatya ve sığırkuyruğu, yahni bouillon blanc ( Sıgır Kuyrugu )yaprağı ve keten tohumu su ile kaynatıp lapa yaparak surmek veya buğusuna oturmak da ağrıyı keser) (Teshilulmenafi’)de, (sıcak şey beze sarılı sıcak ince tuğla uzerine devamlı oturmak ağrıyı ve şişleri izale eder) yazılıdır
Bu Bilgiler Tam İlmihal Saadeti Ebediye Kitabından derlenmiştir
Yıllar Once bizzat şahit olduğum bir olayı anlatayım
Şu anda tahmetli olmuş, devri zamanında şifalı bitkiler ile uğraşan emekli bir m… amca vardı Bir kısım baharatlardan ilaclar yapardı Ballar macunlar falan Kendisinden Oksurukten kurtulmak icin birşeyler hazırlamasını rica ettim Bana Bal ve zencefilden hazırladığı bir macun vermişti ve cok faydasını gormuştum Bu Arada buna şahit olan bir muşterim, bir komşusunun Basur’dan cok ızdırap cektiğini bununla ilgili bir onerisinin olup olmadığını sordu M…… amca yarın yollarım diyerek vedalaştı Ertesi gun kucuk bir kavanozun icinde Corek otu getirdi Yemeklerden Once Ac karnına bir yemek kaşığı icerek uzerine su icmesini tembihledi Bende o muşterime komşusuna vermesi icin yolladım
Bir gun sonra O Corek otunu kullanan kişi sabah erkenden geldi, cok heyecanlı bir hali vardı Ben kızacağını zannettim fakat o yıllardır bu Basur’dan dertli olduğunu fakat denemediği şey kalmamasına rağmen iyileşemediğini soyledi “Fakat dun yolladığınız corek otunu bir kez kullandım sabah kalktığımda patlamıştı diyerek sevincini belirti, Dua etti
Basur rahatsızlığı olupta, defalarca ameliyat olmasına rağmen iyileşemeyen insanlar var Kimisi ise bir corek otundan da iyi olabiliyor Corek otu temin etmek ve bu uygulamayı denemek zor değil ihtiyacı olanlar denesinler
h 3Basur İcin Oneriler