Son Konu

Bayılma Nasıl Olur?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Bayılma Nasıl Olur? Bayılma anında ne yapılmalı, bayılma anında ne hissedilir, hangi hastalıkların belirtisi konularını sizler için derledik.

Bayılma gün içinde hepimizin yaşayabileceği bir durumdur. Normal bir zaman diliminde çevremizde bayılan kişilere rastlamamız doğaldır. Hatta o bayılan kişinin biz olma ihtimali de vardır. Bu yüzden bayılma teması toplumda merak edilen bir konudur. İnsanlar neden bayıldıklarını her zaman merak etmekte ve doktora ilk soru olarak ''ben neden bayıldım?'' sorusunu yöneltmektedir. Bayılma, beyne gelen kan basıncının azalması ile bilinci açık tutan beyin hücrelerinin geçici olarak işlevini yitirmesi nedeniyle olur. Kısaca geçici bilinç kaybı şeklinde ifade edilebilir. Kalp bazen görevini yerine getiremez ve beyne yeteri kadar kan pompalayamaz. Bu durumlarda beyin de işlevini tam olarak yapamaz ve kişi bayılır. Bayılma sırasında kaslarda gevşeme meydana gelir. Bu hastanın düşmesine neden olur. Yere düşen kişide kalp ve beyin aynı seviyeye gelir. Beyin bu şekilde ihtiyacı olan kana ulaşır ve hastanın bilinci hızlı bir şekilde yerine gelir. Bayılmanın birkaç dakika sürmesinin ve bayılan hastanın yere yatırılmasının nedenleri budur. Bayılma öncesinde pek çok kişi çarpıntı ve göğüs ağrısı hissedebilir. Toplum içinde bayılan kişilerin birçoğunda sonradan bayılma fobisi oluşabilir. Ancak bu çok normal bir durum olduğu için herkesin başına gelebileceğini unutmayın. Bayılmanızın nedenini bir doktora gidip öğrenmelisiniz ve tedavi gerektiren bir durumsa tedavinizi olmalısınız.

Bayılma Anında Ne Yapılmalı?

Bayılan biriyle yüz yüze kalan kişiler panik haline girmektedirler. Özellikle yanında ilk defa biri bayılan kişiler ne yapacaklarını bilemez durumda olurlar. Öncellikle sakin olun ve hemen bir ambulans çağrın. Bayılan kişi bilincini kaybettiği için kendisine hiçbir yararı olmayacaktır. Ona yardım etmek bizim elimizdedir. Hastayı düz bir şekilde yatırın ve bacaklarını 90 derece olacak şekilde yukarı kaldırın. Hastanın ağzında bir şey olup olmadığına mutlaka bakın. Eğer ağzında gıda veya madde varsa hemen çıkarın Ayrıca hastanın ağzında tükürük ya da köpük oluşumu var ise kişiyi hemen yan yatırın. Bu hastanın boğulmasını önleyecektir. Rahat nefes almasını sağlayın ve ortamın kalabalıklaşmasını engelleyin. Hastanın ferahlaması için eline, yüzüne su ya da kolonya ile masaj yapın. Bilmediğiniz hiçbir müdahalede bulunmayın.

Bayılma Anında Ne Hissedilir?

Özellikle hayatında hiç bayılmayan kişiler bayılma anında ne hissedildiğini merak etmektedir. Bayılan insanlar bayılmadan önce genel olarak baş dönmesi yaşarlar. Tansiyonlarında ve kalp ritimlerinde düşmeler meydana gelir. Bulantı ve esneme çok sık rastlanan bir olmamasına rağmen az kişide bayılmadan önce yaşanan olaylardır. Görme, duyma fonksiyonlarında geçici ve ani olarak kayıplar olur. Bulanık görme bayılmadan önce hastaların karşılaştığı bir durumdur. Bayılan hastalarda terleme meydana gelir. Kalp hızı yavaşlar ve kişi ayakta durmakta zorlanır.

Bayılma Hangi Hastalıkların Belirtisi?

Bayılma çoğu kez stres, aşırı yorulma, ani tansiyon düşmeleri ya da fazla sıcak altında kalmaktan kaynaklanmaktadır. Ancak ani ve sık olan bayılmalar bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Çocuklarda ve gençlerde yaşanan bayılmaların genel nedeni kalp hastalığı ve ritim bozukluğudur. Şeker hastalarının ani şeker değişimleri de bayılma nedenidir. Demir eksikliği nedeni de bayılmaya yol açmaktadır. Bayılma olayını sık yaşıyorsanız hemen bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz ilgili testler sonucunda bayılma sebebinizi size söyleyecektir.
 
Üst Alt