Son Konu

Bayramda Beslenme Önerileri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeniz gerekiyor. Bu bağlamda, bayramda misafirliklerde ve ailece yenen yemeklerde sofraların zenginliğine kapılıp çok fazla miktarda ve ağır yemekler yemek hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından zorlayıcı olacaktır. Hazımsızlık ve mide problemlerinden başlayarak, kan şekerinde dengesizliklere ve tansiyona kadar gidebilen sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız bu konuda dikkatli olmanızda fayda var.

Bayramda Beslenme Önerileri

  • Eski beslenme alışkanlıklarınıza yavaş yavaş dönün. Uzun süre oruç tuttuktan sonra vücudunuz farklı bir düzene alışmakta zorlanabilir. İlk başta günde 3 ana öğün ile başlayın ve günler geçtikçe teker teker ara öğünler ekleyin. Günde 3,4,5,6 öğün şeklinde yavaş yavaş artırarak gidebilirsiniz.

  • Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz. İleride bu fazlalığı eritmek de daha kolay olacaktır.

  • Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp onları bitirmeye çalışmak, ne miktar yendiğini görmeye yarar. Böyle yaparak, midenin yanında gözün doymasını da sağlamış olur. (Normalden küçük tabaklar da yardım eder)

  • Yemek yerken besinleri iyi çiğneyin. Azar azar ve yavaş yavaş yiyin, böylece daha az besin tüketerek tokluk hissine ulaşmış olacaksınız.

  • Fiziksel aktiviteyi de unutmayın, o da yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya çok yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, asansör yerine merdivenleri kullanarak veya bahçe işleriyle uğraşarak bile fiziksel aktivite düzeyinizi artırabilirsiniz.

  • Ramazan ayı boyunca vücudunuz susuzluğa alışmış olabilir; ama özellikle yaz aylarında daha fazla su kaybı yaşadığınız için bolca su (günde 1,5-2 litre kadar) tüketmelisiniz. En azından saat başı bir bardak su içmeye çalışın.

  • Sahur vakitlerinden kalma bir alışkanlıkla gece geç saatlerde yemek yemeyin. Onun yerine gece ara öğünlerinizde (yatmadan 2 saat kadar önce) meyve ya da yoğurt gibi besinleri tercih etmeye çalışın.

  • Misafirliklerde bolca ikram edilecek çay ve kahve ile yüklü bir kafein bombardımanına tutulacağımız bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca günlük limitlerinizi aşmamaya dikkat etmelisiniz. Çarpıntı, su içmemeye bağlı baş ağrısı, uykusuzluk gibi sorunları da doğurabilecek durumla baş edebilmek için günlük su alımınızı korumaya, kafeinli içecek tüketiminizi de her zamanki oranlarda korumaya dikkat etmeli, bitki çayları tüketmeye de gayret etmelisiniz. Özellikle yemek sonrası içilen rezene, biberiye, adaçayı, form çaylar, ıhlamur ve papatya yardımcı olacaktır.

 
Üst Alt