Her on bebekten birinin gaz sancısından (kolik) muzdarip olduğunu belirterek anne ve babalara gaz sancısı konusunda merak edilenleri anlattı. Ebeveynlerden çaresizce ağlayan ve acı çeken bebeğin neyi olduğunu ve ona nasıl yardım edilebileceğini bulmaya çalışılmasını isteyen Altuncu, "İnanın kolik olan bir bebek, dünyanın en sakin insanı bile olsanız sizi çaresizlik içinde bırakıp çıldırtabilir. Bir anda evin içinde kendinizi şaşkına dönmüş bir halde dört dönerken bulabilirsiniz. Aman paniklemeyin, sakin olun. Emin olun ki ciddi bir hastalığı yok ve merak etmeyin, bu rahatsızlık onda kalıcı bir hasar bırakmayacak. Her ne kadar size, bebeğinizin bu sıkıntılı durumu çok uzun sürecekmiş gibi gelse de bu, geçici bir durumdur. Çocuğunuzun aniden ve dakikalarca ağlaması sizin içinizi acıtıyor biliyoruz ama kolik geçici bir rahatsızlıktır” ifadelerini kullandı.
Bebeğin ağlama problemleriyle ilgili bilgi aktaran ve tavsiyelerde bulunan Uzm.Dr. Erkan Altuncu, “Sağlıklı bir bebekte ilk üç ay boyunca süren, belirli aralıklarla oluşan ve sebebi belli olmayan ağlamalardır. Yaşamın ilk veya ikinci haftasında başlayan ve altıncı haftada şiddetlenen kolik, genellikle akşam saatlerine doğru birdenbire tiz bir çığlık şeklinde başlar. Yüzde kızarma, dizlerini karnına çekme şeklinde kendini gösterir ve birkaç dakika içinde geçer. Bu ağlamalar ortalama günde 2,5 saat kadar sürer. Bebekler, iletişim kurmak, ağrı, yalnızlık ve sıkıntı, yorgunluk, ağlama ihtiyacı, huysuzluk, gaz nedeniyle ağlar. Kolik ağlamalarının tam olarak nedeni bilinmese de kolik olan bebeklerin ağlama sebebi de genel ağlama sebepleriyle aynıdır" diye konuştu.
BELİRTİLERİ
Uzm. Dr. Altuncu, hastalığın belirtileri konusunda da bilgi verdi. Altuncu, "Bebek sakinken yüksek sesle ve susturulamaz bir şekilde aniden ağlamaya başlar. Bu ağlamalar haftada ortalama üç gün olur. Daha sonra bu duruma bacaklarını karnına çekme, ellerini yumruk yapma, alnını kırıştırma ve yüzün mor-kırmızı bir renk alması eşlik eder. Kolik ağrısı yaşayan bebekler ciddi gaz sancısı çeker. Çoğunlukla uzun bir günün sonunda başlayan ağlamalar, bağırsak hareketleri düzelip gaz çıkartıncaya kadar sürer. Kolik olan bebeklerin büyüme ve gelişmesi normaldir ve fiziki muayenelerinde bir sorun yoktur. Kolik atakları, günde üç saat ya da daha uzun sürer. Bebeğin bu şikayetleri iki haftalıkken başlayıp üçüncü ve dördüncü ayda sona erer" ifadelerine yer verdi.
AĞLAYAN BEBEĞİ SUSTURMAK İÇİN 10 ALTIN ÖNERİ
Altun, ağlayan bebeği susturmak için 10 altın değerinde öneride bulundu. Altun, "Bebeği susturabilmenin yıllarından biri ışık oyunudur. Bebeğin odasında sessiz ve az ışıklı ortam sağlayın. Loş ışık onu rahatlatır. ikincisi ise ritmik hareketlerdir. Bebeğiniz ağladığında, onu dik bir şekilde tutarak kucağınıza alın ve ritmik, yumuşak hareketlerle sırtını ovarak sakinleştirin. Bu aynı zamanda uyumasına da yardımcı olacaktır. Üçüncüsü gürültüdür. Her ne kadar ilginç gelse de saç kurutma makinesi ve elektrik süpürgesi sesi, ağlayan bebeğinizi susturacak. Şaşırmayın deneyin, işe yarıyor. Dördüncü yol ise emziktir. Her derde deva. Bir süreliğine ilgisini çekecek bir şey buldunuz işte. Beşincisi ise gezinti. Parkta ufak bir gezinti, özellikle otomobil yolculukları yapın. İşe iyi tarafından bakın, seyyah bir bebeğiniz var işte. Altıncı yöntem ise masajdır. Ellerinize biraz zeytinyağı ya da bebe yağı dökün ve karın bölgesini saat yönünde, önce ufak sonra gittikçe büyüyen dairesel hareketle nazikçe ovun. Yorulana kadar devam edebilirsiniz. Emin olun şikayet etmeyecektir. Yedinci yöntem ise sıcak banyo yapmak. İkinize de iyi gelecektir. Ilık bir banyo vücudunuzu rahatlatacak, içinizi ısıtacaktır. Bebeğinizle birlikte sıcak banyonun keyfini çıkarın. 8. önerimiz ise bitki çaylarıdır. Emzirme dönemindeki bazı anneler, papatya çayının sakinleştirici özelliğinin bebeklerine yansıdığına inanılır, neden olmasın. 9. tavsiye de bebeğin fazla ağlatılmaması yönündedir. Bebeğinizi besledikten sonra çok ağlamasını önlemeye çalışın. Aşırı ağlaması onun hava yutmasına neden olup gaz yapacaktır. Son yöntem de yardım isteyin. Bebeğinizin şiddetli ağlamaları arttığı zaman yakınlarınızdan yardım isteyin. Güvendiğiniz birinden birkaç saatliğine bile olsa bebeğinizle ilgilenmesini istemekten çekinmeyin. Pek çok gönüllü çıkacaktır. Böylelikle kendinize biraz zaman ayırıp rahatlarsınız.