Son Konu

Bebeğinizin gözleri ve görüşü anne karnında nasıl gelişir?

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
cover-image
Anne karnında bebeğinizin gözleri ışığı ve şekilleri algılayacak kadar iyi gelişir. Bebekler 27. hafta civarında anne karnında gözlerini açarlar ve 31. haftadan itibaren parlak bir ışığa tepki verirler. Doğumdan önce bebeğinizin görüşü bulanıktır, ancak anne karnında bile bebeğiniz nesnelere odaklanabilir, nesneleri takip edebilir ve tek bir renk görebilir - kırmızı!


Bebeklerin gözleri anne karnında ne zaman gelişir?​

Bebeğinizin gözleri, gelişmekte olan beyinden iki küçük çıkıntı olarak başlar. Hamileliğin 6. haftasından itibaren bu büyümeler içe doğru katlanmaya başlar ve iki fincan benzeri yapı oluşturur. Bu yapılar genişledikçe, sonunda ana optik siniri barındıracak bir sapla beyne bağlı kalırlar.

Yaklaşık 7. haftada, gözün görmeyi sağlayan ana kısımları - kornea, iris, gözbebeği, lens ve retina - gelişmeye başlar ve sadece birkaç hafta sonra neredeyse tamamen oluşurlar.

Yaklaşık 10 haftalıkken, bebeğinizin göz kapakları kapalı olsa da artık vardır. Ve işte ilginç bir gerçek: Bebeğinizin gözyaşı kanalları yaklaşık 8. haftada gelişmeye başlasa da, doğumdan sonraki birkaç haftaya kadar tamamen oluşmaz (ve prematüreler için bu daha da uzun sürebilir). Bu, bebeğinizin gözyaşı üretiminin birkaç haftalık olana kadar tam potansiyeline ulaşmadığı anlamına gelir.


Bebekler ne zaman gözlerini açar?​

Bebeğinizin gözleri ilk olarak hamileliğin 27. haftasında, ikinci trimesterinizin sonunda açılır. 31. haftaya gelindiğinde, gözbebekleri daralabilir, genişleyebilir ve ışığı algılayabilir.


Doğumdan önce bebek görme gelişimi​

2741171-2c93dc5e1befffa169317324c788e406.jpg
Bebeğinizin görüşünü anlamak için, gözün kısımlarını ve nasıl gördüğümüzü bilmek faydalı olacaktır:

Kornea, gözün ön tarafında bulunan ve ışığın içeri girmesini sağlayan şeffaf "pencere"dir.

Gözün ortasındaki karanlık nokta (gözbebeği) ve gözbebeğini çevreleyen pigmentli kısım (iris) içeri giren ışık miktarını belirler. Parlak ışıkta iris genişler ve gözbebeği küçülerek ışık miktarını kısıtlar. Karanlıkta iris küçülür ve gözbebeği büyür ve mümkün olduğu kadar çok ışığın içeri girmesine izin verir.

Işık göze girerken, ışığı gözün arkasına doğru yönlendiren gözbebeğinin arkasındaki bir yapı olan merceğe çarpar. Yakın veya uzaktaki nesnelere odaklanmak için merceğin şekli değişir.

Gözün arkasındaki katmanlı yapı (retina), çubuklar ve koniler adı verilen milyonlarca ışığa duyarlı hücre içerir. Çubuklar loş ışıkta görmemize yardımcı olur ve koniler rengi algılar. Bu bilgi, optik sinir boyunca, gördüğümüz görüntüleri anlamlandırdığımız beyne iletilir.

İlk üç aylık dönemin başlarında gözün ana kısımlarını geliştirdikten sonra, bebeğiniz gebeliğin 10. haftasında çubuklar ve koniler oluşturur.

31. haftada, gözbebekleri, gözlerin daha fazla veya daha az ışık almasına izin vererek daralabilir ve genişleyebilir. Bebeğiniz bu noktada konilerden çok çubuklara sahip olduğundan, şekillerin soluk hatlarını algılayabilir, ancak renklerini algılayamayabilir.

Ayrıca 31. haftada bebeğiniz parlak ışığa tepki olarak göz kırpabilir. Karnınıza bir el feneri tutarsanız, bebeğinizin çırpınma ve kıpırdanma patlamalarıyla tepki verdiğini hissedebilirsiniz.

32. haftada bebeğiniz çok uzakta olmayan büyük nesnelere odaklanabilir ve bu odaklanma yeteneği doğuma kadar bu şekilde devam eder.

34. haftada bebeğiniz hareketi takip edebilecek ve ilk rengi olan kırmızıyı görecektir. Neden kırmızı? Bu, rahminizin içinin rengidir, bu nedenle önce kırmızı için koni hücreleri gelişir.

Bebeğinizin doğumdaki görüşü, hamileliğin 36. haftasındaki ile hemen hemen aynıdır. Yeni doğan bebeğinizin gözleri fiziksel olarak görme yeteneğine sahip olsa da, beyinleri tüm bu görsel bilgileri işlemeye hazır değildir, bu nedenle işler bir süre oldukça bulanık kalır.

Yavaş yavaş, gözler ve beyin arasındaki görsel yol olgunlaştıkça, bebeğiniz daha fazla renk görebilir. Odaklanma yetenekleri de gelişir ve derinlik algısı gelişir. Bebeğiniz 8 aylık olduğunda, neredeyse sizin kadar iyi görebilecek .


Bebeğinizin göz rengi​

Doğumda bebeğinizin gözleri mavi veya gri olabilir. Bunun nedeni, yeni doğmuş bir bebeğin süseninde, gözlere rengini veren pigment olan çok fazla melanin bulunmamasıdır.

Aylar geçtikçe bebeğinizin irisindeki hücreler daha fazla melanin üretmeye başlar. Bebeğinizin son göz rengi, sizden ve eşinizden miras aldıkları genler tarafından belirlenen melaninin ne kadar geliştiğine bağlıdır. Mavi, gri ve yeşil gözlerde daha az melanin bulunurken, kahverengi gözlerde daha fazla melanin bulunur.

Bebeğiniz yaklaşık 9 aylık olduğunda, gözleri muhtemelen kalıcı renklerine yerleşecektir.


Hamilelik sırasında bebeğinizin görüşünü nasıl desteklersiniz?​

Bebeğinizin gözlerinin sağlıklı gelişimi için önemli bir besin maddesi olan bol miktarda beta-karoten alın. Havuç, tatlı patates ve kabak gibi sarı, turuncu ve kırmızı meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Vücudunuz beta-karoteni , bebeğinizin görüşünü destekleyen ve sizin için de faydaları olan A vitaminine dönüştürür. Doğum yaptıktan sonra dokuların onarılmasına yardımcı olur, enfeksiyonlarla savaşır, bağışıklık sisteminizi destekler ve yağları metabolize eder.

Not:
Hamilelik sırasında, yüksek dozlarda doğum kusurlarına ve karaciğer toksisitesine neden olabilen bir A vitamini türü olan retinol almamak önemlidir. Bazı vitamin takviyelerinde ve akne ilaçlarında bulunur. (Yine de meyve ve sebzelerden istediğiniz kadar beta-karoten almak güvenlidir.)
 
Üst Alt