Yenidoğan bir bebeğin ufacık bir tebessümü bile tüm dert tasayı unutturur iken bebeklerdeki bu anı kollamak anne ve babalar için çok önemlidir. Mutluluk kaynağı olan bu gülümsemenin ne zaman olacağını tam bilemediklerinden devamlı tetik halindedirler. Peki bebekler ne zaman gülümser? Bebeklerde gülme refleksi:
Yeni anne baba olan çiftlerin bebekleri ile ilgili en çok heyecan duyduğu anlardan birisi de iç şüphesiz ki bebeklerinin yüzlerinde beliren o gülücükleri görmektir. İlk sosyal davranışları olan gülümsemeleri, aslında bizlere gelişimleri hakkında pek çok şeyi çağrıştırmaktadır. Beyin ve sinir sistemi refleksleri olgunlaşma seviyesine ulaşmışsa başka kimselerle bağlantı kurabilmek adına gülümseyebilir. Kendi gülüşlerinin bir başkasının gözünde oluşabilecek duygu ve tepkilerin ne denli bir etkiye sahip olduklarını fark ederler. Hal böyle olunca da heyecanlarını, memnuniyetlerini ve sevinçlerini anlaştırmak için gülümsemeyi kullanıyor. Ancak bebeklerin bu gülme refleksleri ile alakalı göz ardı edilmemesi gereken önemli bir husus var ki o da bu durumun her bebekte aynı aralıklarda gerçekleşmemesidir. İşin aslına baktığımızda bebeklerin doğdukları andan itibaren uykularında zaman zaman gülümsediklerine şahit oluruz ve bunun REM uykusu olduğunu çoğu zaman başlangıçta anlayamayabiliriz. Uykusunda tebessümlerini yakaladığımızda yaşanan ani heyecan ve mutlulukların ise tarifi yoktur. Bebeğin gülüşlerini daha çok yakalamak için her an tetikte olup yerinden kıpırdamayan anne ve babalar bile var. Peki bebekler ne zaman güler, bebekleri güldürmek için neler yapılabilir?
BEBEKLER NE ZAMAN GÜLER? BEBEKLERDE İLK TEBESSÜM...
Yapılan çalışmalardan elde edilen bilimsel verilere göre, bebeklerin anne karnından itibaren gülümsediklerini gösteren işaretler vardır. Ancak bu gülümsemeler tabii ki bilinçli değil refleksiftir. Hamilelik dönemindeki anne adayının ileri düzey ultrason kontrolünde bu gülümsemelere rastlanabilir. Bebek doğduktan sonra anne ve babaların bebeklerinde nadir yakaladıkları gülüşleri halk arasında meleklerle konuşuyor ya da onlara gülümsüyor şeklinde yorumlanır.
Ancak bebeğin gerçek anlamda bilinçli bir şekilde gülümsemesi genelde 2. aydan sonra görülmeye başlanır. 3. aydan sonra net bir şekilde görmeye başladığı için kendisine gülümseyen herkese de gülümseyebilir.
BEBEKLERDE GÜLÜMSEME AŞAMALARI:
(0-6 HAFTA) REFLEKSE BAĞLI GÜLME:
Bebeklerin REM uykusunda iken gülümsedikleri, uykusunda aniden el ve ayaklarını oynatarak irkildikleri fiziksel reflekslerin rastlandığı bir dönemdir.
(6-8 HAFTA) DUYARLI GÜLME:
Refleksif gülmeler yerine bilinçli gülmeler başlar. Bebeğinize sizin ve eşinizin yüzünü tanıyabilmesi için fırsatlar tanıyın ve yumuşak bir ses tonu ile konuşun.
(2-3 AY) İLK SOSYAL GÜLME:
Bebeğinizin artık sizi tanıdığı ve gördüğünde komik seslere gülerek tepki vereceği bir dönemdir. Onunla beraber vakit geçirince size kahkahalarla gülebilir. Bu dönemde kol ve bacaklarla oynamak çok hoşuna gidecektir.