Bebeklerde akciğer tansiyonu tedavisi nedir, kaç olmalı? Yeni doğan bebeklerde akciğer tansiyonu olur mu? Bebeklerde akciğer tansiyonu ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için yanıt verdik.
Bebeklik dönemi çok hassas olurken, zaman zaman bebeklerde istenmeyen hastalıklar olabilmektedir. Birçok bebeklik dönemi hastalığı varken, akciğer tansiyonu hem bebeklerde hem de birçok insanda görülen ciddi bir hastalık olarak bilinir. Tıpta ki adı pulmoner hipertansiyon olan hastalık, akciğer damarının tansiyonunun yükselmesi ile oluşmaktadır. İşte bu durum, zaman zaman bebeklerde de görülürken, bu dönem için ciddi bir hastalık olarak biliniyor. Birçok neden bağlı bu hastalık türü, bebeklerde de çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Özelikle genetik faktörlerle bebeğe geçen bu hastalık türü, kalp hastalığı ile doğan bebeklerde de görülebilmektedir. Ülkemiz ve dünyada doğan birçok bebekte, bu hastalıkla dünyaya gelebilmektedir. Bu yüzden özellikle anne adayları, hamilelik dönemlerinde sağlıklarına dikkat etmek zorundadır. Eğer bebekte böyle bir durum varsa, bu bebek daha özenle bakılmalı ve gereken tedavileri yapılmalıdır. Bu yüzden bebek belli bir süre gözetim altında tutularak, bakımı özenle yapılmalıdır.
Bebeklerde Akciğer Tansiyonu Tedavisi Nedir?
Bu hastalık türü bebeklerde görülen en ağır hastalık olarak bilinirken, tedavisi hemen yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen akciğer tansiyonu, ölümcül sonuçlar doğurabilirken, bu konuda hassas davranılmalıdır. Bu konuda şüpheler varsa, hemen gerekli tetkikler ile durum saptanmalıdır. Bundan sonra gerekli tedavi uygulanmalıdır. Öncelikle bebeğe gerekli oksijen yarımı verilerek, bu konuda rahatlaması sağlanır. Daha sonra bazı damar gevşetici ilaçlar, kalbin pompalama gücünü artıran ya da kanın göllenmesi ve pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlarda tedaviye ek yapılabilmektedir. Bütün bunların yanında bebek, bir süre gözlem altında tutulmalıdır. Tıp alanın gelişimi ile artık, yeni tedavi yöntemleri ile sonuç almak mümkün olabiliyorken, bu konu asla göz ardı edilmemelidir.
Bebeklerde Akciğer Tansiyonu Kaç Olmalı?
Diğer tansiyonlarla alakası olmayan akciğer tansiyonu, özellikle akciğerde ki kirli kanı taşıyan damarlarda ki tansiyonun yüksek olması ile oluşmaktadır. Bu yüzden riskli bir durum olarak bilinirken, normal kan basıncı 8 ve 25 mm Hg arasında olmalıdır. Bu konu ile ilgili normal sayı aralığı böyleyken, 25 mm Hg üzerine çıkıldığı zaman, tehlike çanları çalıyor demektir. Bu sayının üstünde olan değerler görüldüğü zaman, bu konudan şüphelenmek mümkündür. Bu yüzden gerekli testler yapılıp, bu konuda emin olmak gerekmektedir. Emin olduktan sonra ise gerekli tedavi yöntemleri ile önlemler alınmalı olup, bu konuda dikkatli olunması gerekir. Özellikle tehlikeli bir hastalık olduğu için durum asla göz ardı edilmemelidir.
Yeni Doğan Bebeklerde Akciğer Tansiyonu Olur Mu?
Özellikle erken doğan bebeklerde sıklıkla görülen akciğer tansiyonu, kronik akciğer sorunu varsa, buda bebekte oluşmasını sağlayabilmektedir. Bu durumun yeni doğan bebeklerde görülmesi ise riskli olarak biliniyor. Tehlikeli bir hastalık olan akciğer tansiyonu, doğru tedavi ile tedavi edilmediği zaman, ölümcül olabilmektedir. İnsan hayatının her döneminde görülen bu hastalık türü, ne yazık ki zaman zaman, yeni doğan bebeklerde de kendini gösterebilmektedir. Erken doğumla dünyaya gelen ve prematüre bebek olarak isimlendirilen bebeklerde, bu risk artmakta olup, böyle bebeklere gerekli tetkikler yapılmalıdır.