Son Konu

Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Zararları Nelerdir?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Bebeklerde antibiyotik kullanımı yan etkileri nelerdir? Bebeklerde antibiyotik kaç saatte bir alınır? Bebeklerde antibiyotik kullanımı ile ilgili sorulan soruları sizler için cevapladık.

Gereksiz antibiyotik kullanmak vücuda fayda sağlamadığı gibi bebekler için de ciddi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Örneğin; böbrek sorunları, karaciğer yetmezliği, obezite gibi. Bunun dışında antibiyotikler bağışıklık sistemine zarar vererek, faydalı mikropları öldürüyor. En önemli korunma silahlarımızdan biri mukozal bağışıklığımızı da zayıflatıyor. Antibiyotik kullanımı ilerleyen süreçlerde obeziteye kadar sebep olabiliyor. Bebeklerde alerjileri tetikleyerek böbrek yetmezliğine sebep oluyor. Karaciğer fonksiyonlarını da bozuyor. Bebekler menenjit, zatürre, idrar yolu ve kan dolaşım enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalandıkları zaman doktor tavsiyesiyle antibiyotik kullanabilirler.
Söz konusu antibiyotik tedavisi doktor önerisi ile belirtilen gün ve saat aralıklarında bebeklere verilmelidir. Doktor önerisi dışında bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımı bebekler için ciddi zararlara sebep olabilir. Bu yüzden uygulanmadan ya da kullanılmaya başlanmadan önce mutlaka doktor kontrolü yaptırmak şarttır. Bebeğiniz için güvenli bir şekilde antibiyotik kullanımı için, ilacı doktorunuzun belirlediği saat aralıklarında, doz aşımı yapmadan, antibiyotiği her gün aynı saatte vererek, antibiyotiği belirtilen sıcaklık koşullarında saklayarak bebeğiniz için daha güvenli bir antibiyotik kullanımı sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Yan Etkileri Nelerdir?

Aktif olarak antibiyotik kullanan 10 bebekten 1’inde çeşitli yan etkiler görülmektedir. Öncelikle antibiyotik kullanımından sonra bebeğinizin bağışıklık sisteminin zarar görmesini önlemek için bu süreç içerisinde beslenmeye oldukça büyük bir özen göstermeniz gerekiyor. Bebeğinizin beslenmesinde, probiyotik, prebiyotik bileşenli yani sinbiyotik içeren besinleri kullanmanız önem içeriyor. Doktorunuza danışarak anne sütünüze ek olarak sinbiyotik kaynak içeren devam sütü kullanmak, antibiyotik kullanımı sonrası bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmek amacıyla etkili olacaktır.
Antibiyotik kullanımı ile oluşabilecek yan etkiler her bebeğin bünyesine göre değişiklikler göstermekle birlikte şu şekilde sıralanabilir;
Döküntü şeklinde alerjik reaksiyonlar
Bulantı
İshal
Mide Bulantısı
Bütün bu yan etkiler anne ve babaların aklına antibiyotiğin uyku yapıp yapmadığı sorusunu da getiriyor. Bu durum bebeğinizin geçirmekte olduğu enfeksiyon, kullanılan antibiyotiğin türü ve dozuna göre farklılıklar gösterebilir. Alerjik reaksiyonlar, bulantı, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkiler de bebeğin bünyesine, antibiyotiğin türü ve dozuna göre farklılıklar gösterebilecek olup bebeğinizde oluşabilecek farklı yan etkiler konusunda Çocuk Doktorunuzdan daha detaylı bir bilgi de alabilirsiniz.

Bebeklerde Antibiyotik Kaç Saatte Bir Alınır?

Bebeklerde antibiyotiğin saatli bir biçimde kullanılması, antibiyotiğin kanda yarılanma süresi ve vücut için etki göstermesi açısından son derece önemlidir. Bebekler için bazı antibiyotikler uzun saatler boyunca etkili olduğu için günde bir kere kullanmak yeterli olacakken, bazı antibiyotikleri günde 2-3 ya da 4 kez almak yeterli olacaktır. Bazı bebek hastalıklarının tedavisinde antibiyotik kullanım süresinde 3 gün yeterli olurken, bazı hastalıklarda ise 10-14 gün süre ile tedaviye devam etmek gerekiyor. Ancak genel olarak bebekler için antibiyotik tedavi süresi 7-10 gün arası bir uygulama ile değişiklik gösteriyor. Buradan hareketle antibiyotik tedavisinin kaç gün süreceği, ilacın doz ve kaç saat aralıklarla kullanılacağı konusunda da belirleyici oluyor. Bu konu hakkında en detaylı ve doğru bilgi doktor tarafından verilir. Bebeğin geçirdiği hastalık ve hastalık için uygulanacak tedavi göz önünde bulundurularak en doğru doz ve antibiyotik türü doktor tarafından tavsiye edilecektir.
 
Üst Alt