Doğumdan sonraki ilk üç ay, bebeğin fiziksel ve duygusal olarak dış dünyaya uyum sağladığı dönemdir. Sadece anne sütü tüketmesine rağmen sindirim sorunları ve düzensiz uyku yaşayabilir. Bebeğin bu süreçteki en büyük rahatsızlığı, anne karnından sonra gerçek dünyaya adapte olmaya çalışmasıdır. Bebeğin gazı sürekli ağlamasına, uykudan uyanmasına, annenin uykuya dalamamasına ve strese girmesine neden olur.
BebeklerdeGaz Sancısı Ne Zaman Başlar?
Bebeğin şişkinliği genellikle 2-3 haftalıkken başlar. Bu, bebeğinizin çok ağlamasında kendini gösterir. Bebeğinizin sık sık kıpırdandığını ve ağladığını görüyorsanız gaz sancısı çektiğini düşünebilirsiniz.
Bebeğin şişkinliği 4-6 haftalıkken daha yoğun hale gelir. Bu dönemde bebeğin ağlama sıklığı artar. Sonuç olarak, bebeğiniz günün çoğunda huzursuz ve sinirli olacaktır. Ağrı geceleri çok şiddetlendiğinden dolayı ebeveynlerin uyuması neredeyse imkânsız hale gelecektir.
Bebeğin Gaz Sancısı Ne Zaman Geçer?
Bebekler doğumdan sonraki birkaç hafta içinde şişkinlik yaşamaya başlar. Bunun temel nedeni sindirim sistemlerinin iyi gelişmemiş olmasıdır. Ancak bebek üçüncü aya geldiğinde fiziksel gelişimi düzelecek ve besinleri daha iyi sindirmeye başlayacaktır. Bebeğin hareketliliği arttıkça gaz ağrısının sıklığı azalacaktır. 4. ayda hareket kabiliyeti tam olarak düzelen bebeklerin gaz sancılarının sona erdiği görülmektedir.
Bebeklerde Gaz Neden Oluşur?
Bebeklerin fizyolojik özellikleri dikkate alındığında ilk aşamada sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmediği görülmektedir. Bu nedenle bebeğin sindirim sistemi bir yetişkin gibi çalışamaz. Bu, beslendikten sonra bebekte kramp şeklinde karın ağrısına neden olabilir. Bu sağlıklı bir durumdur ve bebeklerde gaz sancısı sorunu sıklıkla ortaya çıkar.
Bebeklerde gaz ağrısının bir başka nedeni de hava yutmalarıdır. Bebekler beslenirken veya ağlarken çok fazla hava yutarlar. Bu hava hıçkırıklarla dışarı atılamadığında sindirim sistemine girer. Sindirim sisteminde sıkışan hava, şişkinliğin ana nedeni olabilir.
Bebeklerde Gaz Belirtileri Nelerdir?
Gaz ağrısının belirli belirtileri vardır. Bebeğinizin özellikle doğumdan sonraki 2-3 hafta içinde sıklıkla ağladığını görebilirsiniz. Önümüzdeki 4-6 hafta içinde bebeğinizin huzursuz tavrı daha belirgin hale gelecektir. Bebeğinizde gaz ağrısı olup olmadığını anlamak için karında şişlik veya sertleşme olup olmadığını elinizle kontrol edebilirsiniz.
Şişkinliği olan bebekler yaşadıkları ağrıdan dolayı anneyi emmek isteyeceklerdir. Bebeğiniz emdikten hemen sonra ağlamaya başlıyorsa bu ciddi bir gaz şişkinliği yaşadığı anlamına gelir.
Bebeklerde Gaz Sorununa Ne İyi Gelir?
Bebeğinizin şişkinliğini ve ağrısını gidermenin birçok yolu vardır. Bazı yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Bebeğinizi beslerken ara sıra gazını çıkarmaya çalışın. Bu sayede sindirim sisteminde hava birikmesi önlenebilir. Ayrıca bebeğin kan dolaşımı artacağından sindirim daha kolay hale gelecektir.
Emzirirken meme ucunu doğru tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Bu şekilde havanın yutulmasını önleyebilirsiniz. Bebekler memeyi tam olarak kavrayamadığında hava yutmaları çok yüksek ihtimaldir.
Bebeğinizin gazı çıktıktan sonra bir daha olmayacağı anlamına gelmez. Sıcak bir banyo yaptıktan sonra karnına bebek losyonu ile masaj yapın. Bu hem gazın çıkmasına hem de sindirimin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Eczanelerde satılan gaz önleyici biberonlardan bir tane mutlaka edinin.
Hazır mama ile beslenen bebekler için özel besinler üretilir. Gaz önleyici bu mamalar çoğunlukla işe yaramaktadır. Fakat kullanmadan önce bir uzmana mutlaka danışın.
Bu süreçte bebek için en büyük destek anne ve babadır. Ona sevgi ve ilgi ile yaklaşırsanız bebeğiniz bu dönemi rahatlıkla atlatacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk üç ayda annenin doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi ve sağlık çalışanı tarafından bilgilendirilmesi çok önemlidir.
Anne üşütmez, ayaklarını sıcak tutar, gaza neden olabilecek yiyeceklerden geçici olarak uzak durur. Emziren annelerin nasıl beslenmesini gerektiğini anlamak, özellikle çiğ sebze ve meyveleri tüketmemeye özen göstermek bebeğin gaz sendromunu önleyebilir.
Her ne kadar önlem alınsa da günün sonunda bebeğiniz mutlaka gaz sancısı yaşayacaktır. Önemli olan bu sürecin zorluğunu en aza indirerek bebeği rahatlatmaktır.