Son yıllarda bebeklerde kalça ultrasonu, Sağlık Bakanlığı tarafından tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Kalça ultrasonu bebeklerdeki kalça çıkığını erken teşhis etmek için oldukça önemlidir. Peki bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? Kalça displazisi tedavisi nasıl olur?
İnsanların yaşam kalitesini etkileyen bazı fiziksel rahatsızlıklar vardır. Bunlardan biri kalça çıkığıdır. Her rahatsızlıkta olduğu gibi kalça çıkığında da erken teşhis önemlidir. Yenidoğan bebeklerin ileriki yaşlarında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar yaşamaması için 1 ayları dolduktan sonra mutlaka kalça ultrasonu çektirilmeleri gerekir. Uzmanlar ebeveynlerin bu konuda hassas olmaları gerektiğine önemle vurgu yapıyor. Ülkemizde her 1000 bebekten ortalama 5 ila 15’inde gelişimsel olarak kalça çıkığı görülüyor. Uzmanlar kalça displazisine erken tanı konulduğunda genellikle tedavinin mümkün olduğunu söylüyor. Annelerin de merak ettiği kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir sorusunun yanıtını bugünkü yazımızda tüm ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.
KALÇA ULTRASONU NEDEN ÇEKİLİR?
Henüz yürümeyen bebeklerde kalça çıkığının anne ve baba tarafından fark edilmesi mümkün olmayabilir. Kalça çıkığı tedavi edilmediği taktirde bebek, ileriki yaşlarında hareket kısıtlamasına maruz kalabilir. Yaygın olarak karşılaşılan kalça çıkığı riskini değerlendirmek için bu tedbirin alınması ve gerektiğinde tedavinin başlaması gerekmektedir. Kalça ultrasonunun çekilme nedenlerini araştıran anneler için işte kalça ultrasonunun çekilme nedenleri:
Kalça ekleminin normal şekilde gelişip gelişmediğini anlamak
Kalça çıkığı bulunup bulunmadığını değerlendirmek
Ailede kalça çıkığı öyküsü bulunması durumunda riski tespit etmek
Bebek eğer makat pozisyonunda doğmuşsa, bebeğin gelişimi açısından kalça ultrasonu daha da önem kazanmaktadır. Ebeveynlerin bu sebepleri göz ardı etmemeleri hem kendileri için hem de bebekleri için sağlıklı bir adım olacaktır.
PEKİ BEBEKLERDE KALÇA ULTRASONU NE ZAMAN ÇEKİLİR?
Yenidoğan bebeklerin doğumunu takip eden 72 saat içerisinde muayenesi yapılır. Yapılan muayene herhangi bir fiziksel bir soruna rastlanmadığı taktirde, bebek 1 ayı doldurduktan sonra kalça ultrasonu çekilir. Fakat erken teşhis ve tedavi için 4 ayın geçilmemesi gerekir.
KALÇA ULTRASONU ÖNCESİ HAZIRLIKLAR NELERDİR?
Ultrason öncesi herhangi bir tıbbi hazırlık yapılmamaktadır. Çekim sırasında anne ve babanın bebeklerinin yanında olması, ona güvenli bir ortam sağlayacak, korkmasını ve ağlamasını önleyecektir. Ultrason esnasında bebeğin kıyafetlerinin bir kısmı çıkarılabilir. Ultrason için kullanılan jelin bulaşması durumunda ailenin, yanında yedek bebek bezi bulundurmasında fayda vardır.
BEBEKLERDE KALÇA ULTRASONU NASIL YAPILIR?
Bebek sırt üstü ya da yan tarafına doğru yatırılır. Radyoloji ya da sonografi uzmanı, bebeğin kalçasına ses dalgalarının iletilmesine yardımcı olan bir jel sürer. Ses dalgaları gönderen bir cihaz, jelin sürüldüğü bölgede gezdirilir. Ses dalgalarının geri dönüşü cihaz tarafından analiz edilerek görüntü elde edilir. Ultrason sırasında bebekte ağrı uyandıracak bir işlem yapılmaz. İşlem yaklaşık 20 dakika sürmektedir. 1 ya da 2 gün içerisinde sonuçlarda yer alan değerler çocuk doktoru tarafından değerlendirilir ve sonuçta kalça displazisi varsa erken tedaviye başlanır. Böylelikle bebek daha sağlıklı bir yaşama adım atmış olur.
ULTRASONDA SIRASINDA BEBEK RADYASYONA MARUZ KALIR MI?
Kalça ultrasonu sırasında bebek herhangi bir radyasyona maruz kalmaz.