Bebeklik ve çocukluk devrinde konuşma maharetinin gelişebilmesi için erken periyotta konuşmayı destekleyecek antrenmanlar önerilmektedir. Pekala bebekler hangi aylarda ne akdar konuşabilir? Konuşma gecikmesi olabilmesi için...
Şuurlu bir anne baba olup çocuklarının gelişimlerini hızlandırmak isteyen kimselerin çocuk eğitimi ile alakalı birtakım temel bilgilere sahip olması gerekir. Bebeklik ve çocukluk devrinde temel maharetlerin kazanılması ve gelişim periyoduna uygun etkinliklerle bunun desteklenmesi kıymetlidir. Bebeklik periyodunda her bebeğin kendine özel bir gelişimi vardır. Bu yüzden telaşa kapılmaya gerek yok lakin çoğunluğa bakıldığında 7 ile 10. aylarda 2 heceli, kısa ve yineleyen sözcükleri söylemeye başlamalıdır. Bebeklik periyodunda a, b, m, d, y harfleri daha kolay söylendiği için 'anne' demek yerine 'baba' demek daha kolaydır. En güç çevrilen harfler ise t, r ve k harfleridir. 4 yaşına kadar tam çıkmayan bu seslerde taklit marifeti geliştirilebilir.
3. aydan sonra sesleri tanıyıp agu üzere enteresan sesler çıkarabilirler.
4-8 ay arasında ’’ma ma’’, ‘’ba ba’’ üzere tek heceli sözcükleri söyleyebilirler.
+8 ay sonrasında farklı ses tonlarını kullanırlar.
1-1.5 yaş civarı ‘’Baba’’ ve ‘’dede’’ üzere kolay söylenebilen sözleri söyleyebilirler.
2-2.5 yaşında çoğunlukla 50-100 sözcük kurabilirler. Bu evrede söylenen sözlerin dışarıdan bir gözle anlaşılması gerekir.
3-4 yaş civarındaki çocuklar 3,4 yahut 5 sözcüklük cümleler kurabilir.
5-6 yaş periyodunda lisan gelişiminin tamamlanması beklenir.
BEBEKLERDE KONUŞMA GECİKLİĞİ NE VAKİT ANLAŞILIR?
1-2 yaş devrindeki bir bebekte ağızdan çıkan cümlelerin az anlaşılır olabilmesi yahut yaş devrine uygun olmaması konuşma gecikmesi olarak tabir edilirken, 2 yaş devrinde elli sözcükten daha az kullanma ya da öteki sözcüklerle kombinasyon kurulamamasına gecikmiş konuşma olarak kıymetlendirilmektedir.
BEBEK ÜZERE KONUŞMAK HAKİKAT MU? BEBEKSİ KONUŞMALAR...
Bebeklerde beyin gelişimin devam ettiği birinci üç yılda anne ve babanın dayanağı çok kıymetlidir. Bu periyotta anne ve babalar, bebeklerinin konuşması için teşvik edici çalışmalar yaparak pratik yapmalıdır. Lakin bu pratikleri uygularken ailelerin bebek üzere konuşmaya çalışmaları lisan gelişimi açısından hiç yanlışsız değildir.