Birinci kere anne ve baba olan çiftlerin 'ilk bebek banyosu'na dair korkularını silip atacak teklifleri sizler için derledik. Yeni doğan bebek yıkama konusunda sizlere rehber olacak bilgiler ile çok kolay ve pratik biçimde bebeğinize banyo yaptırabileceksiniz. İster tek başına ister birisinden yardım alarak bebeğinizi nasıl yıkayacağınız hakkındaki bilgileri öğrenmek için haberimizi okuyabilirsiniz.
Şimdi yeni doğum yapmış ve birinci kez anne- baba olmuş çiftlerin, bebek bakımıyla ilgili en fazla kaygı ettiği durumlardan birisi de banyo yaptırmaktır. Buradaki telaşın asıl kaynağı, ebeveynin daha öncesinde bilgilense dahi uygulamada 'ilk' olacağı için kendini deneyimsiz hissetmesindendir. Yıkama esnasında bebeklerine ziyan verebilme ihtimaline karşılık oluşan fikir anne ve babalarda telaşa neden olmaktadır. Uzmanlar bilhassa de birinci kez bebeğine banyo yaptıracak olan çiftlerde kesinlikle yanında birisinin daha olmasını öneriyor. Rastgele bir yetersizlik durumunda başka bireyden yardım alarak daha süratli ve kolay banyo gerçekleştirme imkanı gerçekleşir. Bebeğin birinci banyosu göbek bağı düştükten sonra yaptırılması gerekir. Ülkü bir oda ve su sıcaklığı karşısında gerekli hazırlıklar bittiğinde bebeğinizin banyosuna başlayabilirsiniz. Pekala yeni doğan banyosu nasıl yaptırılmalı? İşte o püf noktalar...
TEK BAŞINA YA DA YARDIMCI BİRİ İLE BEBEK YIKAMA SİSTEMİ
Yeni doğan banyosu için küçük bir kapta evvelden kaynatılmış suyun ılımaya bırakılması ile birkaç pamuk kesimi bulundurmalısınız. Bebeğinizi havlunun içine alarak, kucağınızda tutarken ılık su ile pamuğu ıslatın. Akabinde bebeğinizin gözlerini farklı pamuklarla güzelce silin.
Burun kemerinden dışa hakikat kuvvet uygulamadan silin. Burundan sonra kulak dışını ve gerilerini temizleyin. Burada dikkat ederseniz pamukları burun deliklerine ve kulak içine sokmaya değinmedik, zira tehlikeli bir harekettir. Islatılmış pak pamukla yine bebeğinizin yüzünü silin. Hazırladığınız suya bebeğinizi kucağınızda tutarak, başı üstte kalacak biçimde elinizin iki parmağı ile kulakları kapatın.
Suda olan bebeğinizi bir yandan tutarken, öteki elinizle küvet içerisindeki sudan atarak bedenini ıslatın. Avucunuza sıkacağınız bebek şampuanını su ile ıslatarak, koltuk altını gıdıyı, göğsü, karnı, bacakları, ayakları güzelce yıkayın. İster elinizle ister banyo süngeri ile hangisi rahatınıza gelirse...
Sıra geldi başını yıkamaya...Bebeğinizin başını yıkarken yüzü yere bakacak biçimde kolunuza yatırın, daha sonra yavaş yavaş su döküp az ölçüdeki bebek şampuanı ile yumuşak hareketlerle başı yıkayın. Suyun kulağına kaçmaması için suyu başının tam gerisinden dökün. Bebeğinizi yıkadıktan sonra hemencecik havluya sarın ve kurulama evresine geçin. İşte bebeğiniz tertemiz!
BİRİNCİ BANYODA KULLANILACAK ESERLERE DİKKAT!
Biz yetişkinlere nazaran cildi daha hassas ve narin olan bebeklerin bedeninde tahrişe ve sertliğe sebep olacak sabunların kullanılması son derece sakıncalıdır. Bu nedenle uzmanlar, bilhassa de birinci haftalarda gerçekleştirilen banyoda sabun kullanılmasını önermez. Bebek derisi birinci başlarda doğal yağlara gereksinim duyacağından birinci 1 aydan sonra sabun kullanılabilmektedir.