Son Konu

Bebeklerin küvöze alınma nedeni! Kaç kilo bebek küvöze alınır? Yeni doğan küvöz özellikleri

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
bebeklerin_kuvoze_alinma_nedeni_kac_kilo_bebek_kuvoze_alinir_yeni_dogan_kuvoz_ozellikleri_1597744972_4387.jpg

Yeni doğan bebekler ısılarını kendileri kontrol edemedikleri için ya da erken doğum ile dünyaya geldiklerinden dolayı vücutları çok zayıf oldukları gerekçesiyle hastalıklara karşı korunmak için kuvöze konur. Yeni doğan bakım ünitelerinde kuvöze alınan yeni doğan bebekler ile ilgili bilinmesi gerekenler haberin detaylarında! Hangi bebekler kuvöze alınır, bebekler neden kuvöze alınır? İşte detayları...

Gündelik yaşantımız içerisinde 'küvöz' olarak isimlendirdiğimiz, fakat doğrusu 'kuvöz' olan; prematüre ya da bünyesi zayıf ve dayanıksız olan yeni doğan bebeklerin hastalıklara karşı korunmaları için alındığı özel bölgedir. Vaktinden erken yani 35. haftadan önce doğan prematüre bebekler, dış dünyanın ısısına adapte olmakta zorlandıkları için ısılarını daha yakından gözlemlemek ve diğer semptomları daha yakından takip edebilmek için açık ya da kapalı ortamlardaki kuvözlere alınırlar. Kuvözün içinde bebeğin bulunacağı ortamdaki ısı, kcal (kalori) harcamaları en olması gereken düzeye göre ayarlanır. Bebeğin gelişim durumuna göre kontrol altında tutulan bu yerde bebek vücut ısısını koruyabildiği zaman ortamdaki ısı yavaş yavaş düşürülerek bebek kuvözden alınır. Yeni doğan bebeklerin kuvöze alınmasının sebebi her ne ise doğum sonrasında bebeklerinden belirli bir süre uzakta kalma düşüncesi bile annelerin üzüntüden sütlerinin kesilmesine neden olabilir. Sadece prematüre bebeklerde değil vaktinde doğan bebeklerde bile tespit edilebilen bazı sorunlardan dolayı kuvöze alınma gerçekleşebilir. Yeni doğan bakım ünitesinde bebeklerin kuvöze alınma durumu ile ilgili annelerin en çok merak ettikleri ve bilmeleri gerekenleri sizler için yazımızda düzenlemeye çalıştık. Yeni doğan bebeklerde kuvöz özellikleri...

TIKLA OKU: HAMİLELİK HAFTASI NASIL HESAPLANIR?

KUVÖZ NEDİR? YENİ DOĞAN BEBEKLER NEDEN KUVÖZE ALINIR?

re65Q_1597745022_1171.jpg

Hasta bir şekilde veya vaktinden erken prematüre olarak doğan yeni doğan bebeklerin, hastalıklara karşı korunmaları için gelişim süreçleri tamamlanana kadar özel alanda bakımlarının yapıldığı yer kuvözdür. Sıcaklık, nem, oksijen gibi durumların kontrol edildiği alanda bebeklerin gelişim düzeyine göre orada kalma süreleri de değişir. Zamanında doğmuş olsalar bile diğer sağlıklı bebeklere göre yaşamsal belirtileri normalin dışına çıkan bebeklerde ve erken doğan prematüre bebekler beslenme ve dış dünyaya uyum sağlama gibi durumlar normal değerlere dönene kadar kuvözde bekletilir.

Yeni doğan bakım ünitesinde profosyonel yeni doğan yoğun bakım hemşiresi tarafından tüm bakımları sağlanır.

TIKLA OKU: YENİ DOĞAN BEBEK NASIL EMZİRİLİR? TEKNİKLER...

HANGİ BEBEKLER KUVÖZE ALINIR? KUVÖZE ALINAN BEBEKLERDE GÖRÜLEN SORUNLAR NELER?

eoi9q_1597745086_2845.jpg

Doğum ile beraber operasyon nedeniyle bir süre sonra kendine gelen çiçeği burnunda anneler, bebeklerinin bir süre kuvözde kalacağını duyunca üzüntüye kapılabilir. Hamilelik sürecinden yeni çıkmış anne hormonlar nedeniyle ruhsal olarak oldukça hassas olacağı için bu durumu empati sağlayarak hassas bir şekilde izah etmek son derece önemlidir. Sadece kontrol gereği bebeğin bir süre müşahede altında tutulacağı aşılanmalıdır. Peki hangi bebeklerin kuvözde tutulma ihtimali daha yüksek? İşte kuvöze giren bebeklerin genel özellikleri:

- 35. haftadan daha erken dünyaya gelen ve 2 bin 500 gramdan çok daha düşük prematüre bebekler,

- Akciğerlerindeki sıkıntılardan dolayı solunum güçlüğü çeken bebekler,

- Kalıtsal hastalıkla dünyaya gelen bebekler,

Anneden bebeğe geçen enfeksiyona rağmen bebeğin dirençli olan ama erken doğumla dünyaya gelen bebekler,

RjbRz_1597746394_7253.jpg

- Kan şeker seviyesi az olan bebekler,

- Çeşitli nedenlerden dolayı sarılık olan bebekler,

- Emme ve yutma refleksi oturmamış olan bebeklerin beslenme alışkanlıklarının kazanması için tutulan bebekler,

- Kalp ve nabız atışı sayısında farklılık görülen bebeklerin doktor kontrolünde olması için kuvözde tutulası gerekir.

TIKLA OKU: DEVAM SÜTÜ NEDİR? DEVAM SÜTÜNE BAŞLAMA

PREMATÜRE BEBEKLER KUVÖZDEN NE ZAMAN ÇIKAR?

SDSWy_1597745942_4959.jpg

Zamanından önce doğan prematüre bebeklerin hastaneden taburcu edilebilmeleri için en erken 35-36. haftaları beklemek tercih edilir. Çünkü bir bebeğin ev ortamında yaşamına devam edebilmesi için bazı beceri ve gelişimlerini sürdürebilmesi gerekir. Bunlardan en hayatisi solunumdur. Solunum sıkıntısı geçen bebeklerde, emme ve yutma becerisi gelişerek yeterli beslenebilen bebeklerde, ısılarını kontrol edebilme düzeyindeki bebeklerde kuvözden çıkarılma umut edilebilir.

KUVÖZDE BEBEĞE VERİLEN OKSİJENİN ÖNEMİ NEDİR?

bdgIW_1552659581_998.jpg

Zamanından önce ve düşük kilolu doğan bebekler, dünyaya geldikten sonra kuvöze alınır ve orada çok dikkatli olmak kaydıyla oksijen tedavisi uygulanır. Kan oksijen düzeyi aşırı yüksekse ya da az ise ROP gelişme riski çok fazladır. Kısaca ROP hastalığı prematüre bebeklerde erken doğumdan dolayı göz damarlarının yeterince gelişememesiyle oluşan körlüktür.
 
Üst Alt