bedir Şarkışla'da çiftçilik yapan bir ailenin Bedriye isminde fazla hoş kızları vardır Bedir derler kısacaBirde Ömer vardır yanlarında çalışan Ömer enerjik adaleli yakışıklı bir delikanlıdır Ömer'le Bedir aynı yaştadırlar Ömer ufak yaşta başlamıştır bu ailenin yanında çalışmaya Çocuklukları beraber geçer Ömer'le Bedir büyüdükçe o çocuksu sevgileri aşka dönüşür Doğru içe sıcacık duygularla severler birbirlerini İkisi de duygularını açığa vurmazlar Ömer ara sıra diyecek olur sevgisini Bedir'in yayına varınca cesareti kırılır Söyleyemez bir şey yutkunur kalır Ömer bir şey dese karşılık verecektir ama, çaresiz oda bir şey söyleyemez Günler ayları yıllar yılları kovalar Şarkışla'da hayvanları sürüleri olanlar, her yıl yaz aylarında yaylaya çıkarlar Sürülerini daha geniş otlaklarda yaylarken,tertemiz havayı teneffüs edip buz gibi suyunu içerek, tabiat'ın tüm güzelliklerinden doya doya faydalanırlar Bedir'in ailesi de yaz aylarını Kızanandı denilen yaylada geçirmektedirler Kızanandı, tertemiz havasıyla buz gibi sularıyla tipik bir Anadolu yaylasıdır Artı kalabalık olmadığı içinde,halk çok iyi ilişki içerisindedirler Akşamları bir yerde toplanırlar masal anlatırlar, türkü söylerler, halay çekerler Yaz mevsiminin nasıl geçtiği anlaşılmaz bu topraklarda Bir sonraki yaz mevsimi iple çekilir İşte bu yaylada kaldıkları zamanların birinde! Daha artı yalnız kalma imkanı bulurlar Ve bir gün, Ömer Bedir'e duygularını açar Ne söyleyeceğini tam anlatamaz fakat; Bedir'de heyecandan anlayacak durumda değildir zaten Sözlerden fazla bakışlar konuşur sade Karşılıklı olarak aşklarını duyuru ederler Sonra, el altından buluşmaya başlarlar Sözde gizli gizli buluşurlar fakat, görebilen görür haberdar olan bilir onların aşklarını Ve kısa zamanda cümbür cemaat kadar konuşulur olur Ömer ile Bedir'in aşkları Fakat kimse yadırgamaz bunu Cümbür Cemaat yakıştırıverir birbirlerine ve evlenmelerini isterler Ömer Allah'ın emriyle istetecektir Bedir'i Dünürcüler belirlenir Bedir ailesinden geleneklere uygun bir şekilde istenir Kızın ailesinin kararı olumsuzdur Bilhassa Bedirin annesi Gürcü hatun, Ömer'in fakirliğini gerekçe ederek bu evliliğe aleyhinde çıkarAraya girenler ne dek ısrar etselerde kara dediğine ak demez gürcü hatunAşıkların evlenmesine mani olur Bir vakit sonrada Bedir'i Şevki adında yaşlı ve varlıklı birine verirlerDüğün günü Ömer'le çok yakın bir arkadaşı yaylaya çıkarlar Ve gelin alayını çok üzgün bir şekilde orada seyrederlerÖmer çok içlenir ve gözyaşları içinde türkü söylemeye başlar Bedir'in ihtiyar kocası evlendikten bir vakit sonradan ölür Ömer az önce evlenmediği için ahali baştan araya girip,bunları evlendirmek isterler fakat, Bedriye Ömer'i fazla sevdiğini lakin, evlenirse dedikoduların çıkabileceğini söyleyerek, aşkını kalbine gömer ve teklifi kabul etmez İki kez kaybettiği aşkı için Ömer'in yaktığı türkü dilden dile söylenir oldu BEDİR Uğrunu uğrunu kazanç dereden Benlerini sayamadım kareden Sevdiğimi bana yazsın yaradan Neşe Saçan ol yaylam şen ol Bedir geliyor Şu dereden cıvıl cıvıl kuş kazanç Armağanlar batmış gider boş kazanç Sevda bilmeyene hayal hayal gelir Neşeli ol yaylam neşelendirici ol Bedir geliyor Boğazımda lira Alnımda altın Bedir'i vermiyor şu Gürcü hatun Param fazla değil alayım satın Şen ol yaylam neşe saçan ol Bedir geliyor Kırık boğazında gerisinde yettim Kız yandığın yere değin bende gittim Bedir'i yaylaya emanet ettim Şen ol yaylam şen ol Bedir geliyor Anekdot: kaynak belli değil