Son Konu

Behçet Hastalığı Belirtileri

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Türk bir hekim olan Hulusi Behçet tarafınd

an bulunan ve adı konulan Behçet hastalığı genellikle ağız içi ve cinsel bölgeler de tekrarlayan ülserlerle yani yaralarla başlayıp deri, göz, eklem, sinir tutulumları yapabilen sebebi hala tam olarak anlaşılamayan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Genelde 30-40 yaş arası erkeklerde görülmektedir. Bu kadınlarda da görülmeyeceği anlamına gelmez ancak erkekler de semptomlar ve hastalık daha ağır bir şekilde seyreder.

Behçet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler kişiden kişiye bünyeden bünyeye farklılık göstermekle beraber genel olarak bahsedecek olursak aşağıdakileri saymak mümkün olacaktır:

Aftlar yani ağız yaralarıdır. Daha çok çocuk hastalarda görülür ve normal aftlardan ayrımı oldukça zor olmaktadır.

Oral aftlar ile benzerlik taşıyan genital yaralar erkekte skrotum ve nadiren de olsa peniste görülürken kızlarda dış genital organlarda yayılım göstermektedir.


Deri Tutulumu

Göz tutulumu hastalığın en ciddi ve en ağır tutulum ve belirtilerindendir. Genelde hastalık başlangıcından sonra 3. yıl da ortaya çıkar kızlarda daha ağır seyreder ve görme kaybına kadar ilerleyebilir.

Ayak, diz, el ve dirsek eklemlerinde de tutulumlar görülebilir. Genelde birkaç hafta içerisinde herhangi bir hasar bırakmadan düzelir.

Nadiren de olsa nörolojik tutulumlar görülebilir. Böyle durumlar da sara nöbetleri, artmış kafa basıncına bağlı olarak baş ağrıları, psikiyatrik problemler görülmektedir. Erkekler de bu tutulum daha ağır seyretmektedir.

Nadiren de olsa damarlarda da tutulumlar görülebilir. Bu tutulumlar genellikle büyük damarlar da olmaktadır ve en çok baldır damarları tutulur. Bu nedenle de baldır ağrılı ve şiş bir şekilde gözlenir.

Uzak Doğulu hastalarda yaygın olarak görülen bir diğer tutulumda gastrointestinal sistem tutulumlarıdır. Daha çok bağırsaklarda ülserli alanlar görülür.



Behçet Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Behçet hastalığına tanı koyarken paterji testi adı verilen bir test uygulanır. Bu testte deri altına bir madde enjekte edilir ve 2 gün bekleyip gözlenir. 2 günün sonunda o alanda iltihaplanma görülürse tanı koymak için yardımcı olmaktadır ancak test tanı için tek başına yeterli değildir. Kan testleri falan da yapılmalıdır. Tedavisinde ise kesin bir tedavi olmamakla beraber semptomları hafifleterek hastayı rahatlatmaya yöneliktir. Tedavi hastalığın tutulum yaptığı yere ve organa göre değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisi verilir. İlaç olarak da bağışıklık sistemini baskılayıcı kortizol türevi ilaçlar kullanılmaktadır.
 
Üst Alt