morfeus
Yeni Üye
Berliner (Alman Çöreği) Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya
- 4 yemek kaşığı şeker
- 2 adet yumurta
- 1 dolu yemek kaşığı yumuşak tereyağı
- Vanilya
- Aldığı kadar un ( Yaklaşık 4 su bardağı )
- 1 çimdik tuz
- 1 kavanoz marmelat (Ben vişne marmelat kullandım)
- Şeker ( berlinerleri şekere bulamak için )
- 500ml sıvı yağ
Berliner (Alman Çöreği) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Evvel ılık sütü, instant mayayı ve 1 yemek kaşığı şekeri yoğurma kabına alıp güzelce karıştıralım. Hiç beklemeden öbür gereçleri de ekleyip çok yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
- Kulak göğsünden daha yumuşak olmalı. Hamuru yağladığımız elimize alıp top formunu verelim ve yoğurma kabına tekrar koyup dinlendirmeye bırakalım. Ben üzerine naylon poşet geçirip mutfak bezi ile örtüyorum.
- En az 1 saat dinlenmeli. Hamur dinlendikten sonra tezgahı unluyoruz ve merdane ile 1, 5 – 2 cm kalınlığında açıyoruz. Bir kasnak ile berliner halleri veriyoruz ve kenara alıyoruz.
- Geri kalan hamuru tekrar yoğurup tekrar açıyoruz ve birebir süreci yapıyoruz. Bezelerinin üzerini tekrar poşet ve mutfak bezi ile örtelim ve tekrar 15-20 dakika dinlenmeye bırakalım.
- O ortada bir sıkma poşetin ucuna uzun sivri sıkma ucu takalım ve marmelatı dolduralım. Bir tepsiye berlinerleri bulayacağımız şekeri dökelim. Derin bir tavaya yağımızı koyalım ve kızdıralım.
- Yağ kızınca altını biraz kısalım yani orta ateş kâfi ( Yoksa dışı yanar, içi çiğ kalır ) Her tarafı altın sarısı renginde kızarmalı, orta kısmında da beyaz şerit olmalı ( Bunun için berlinerleri pişirme esnasında tavanın kapağını kapalı tutalım ve ortada kapakta oluşan buhar damlaları bir peçete ile alalım ki yağa sıçramasın )
- Pişen berlinerleri evvel fazla yağından arınmaları için mutfak peçete serdiğimiz tepsiye alalım ve akabinde marmelat sıkalım içine. İçi dolgulu berlinerleri şekere bulayalım ve servis edelim. Afiyet olsun