Son Konu

Besin-ilaç etkileşimleri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
105515.jpg
105515.jpg
En sevdiğiniz besinler ilaçlarla etkileşime girebilir, Bu nedenle besin-ilaç etkileşimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Bu mevzuda kesinlikle hekiminizle muhabere halinde olun. Evet hangi besin hangi ilaca tesir ediyor ?

Greyfurt

Vitaminlerle dolu bir sıhhat meyvesi olan greyfurt ve greyfurt suyu kimi ilaçlı tedavilerde sindirim sistemiyle ilgili enzimlerin işlevini değiştirebilmektedir.

Şayet statin alıyorsanız dikkatli olun. Örneğin simvastatin, atorvastatin ve pravastatin üzere statinler kolesterolü düşürmek için kullanılır. Statin aldıktan birkaç saat evvel yahut sonra greyfurtun değerli ölçüde yenmesi yahut greyfurt suyunun içilmesi yan tesirlerini hızlandıran yahut önemli vakalarda organ hasarına neden olabilmektedir. Greyfurt , bu ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir, karaciğer hasarı yahut böbrek yetmezliğine neden olan kas yıkımıyla sonuçlanabilir. Bu ilaçları alıyorsanız greyfurttan kaçınmanız gerekir ama inançlı dozda tüketim için hekiminize danışabilirsiniz. Yalnızca statinler değil kan basıncı ilacı nifedipin , anti -anksiyete ilacı buspiron ve antihistaminik feksofenadin dahil olmak üzere çeşitli öteki ilaçlar da greyfurttan etkilenebilir.

K vitamininden varlıklı azıklar ve sarımsak

K vitamini, kan pıhtılaşma sürecinin kıymetli bir bileşeni olup yüksek ölçüleri kan pıhtılaşmasına neden olabilmektedir. K vitamininden varlıklı besinler brokoli, lahana, al lahana, ıspanak, şalgam ve brüksel lahanasıdır. Sarımsak ise sanılanın bilakis, kanamayı arttırıcı bir özellikte olabilir.

Anti koagülan kullanıyorsanız bu besinlerin tüketirken dikkatli olun. Warfarin üzere birtakım anti-koagülanlar K vitamini açısından güçlü besinlerden etkilenebilir. Şayet warfarin alıyorsanız bu besinleri dikkatli tüketin. Sarımsak için de tıpkı şey muteber olduğundan hekiminizden ne kadar tüketmeniz gerektiğiyle ilgili haber alın. Antikoagülanlar birebir hengamda yaban mersini, zencefil, glukozamin, ginseng ve ginkgodan da etkilenebilir.

Ceviz

Ceviz yüksek diyet posası içerir ve bir fincanı günlük posanın%31’ini karşılar. Kolesterol ve sindirim açısından çok olumlu tesirleri olan lakin birtakım ilaçların emilimini etkileyen bir besindir.

Şayet levotroksin alıyorsanız ceviz tüketiminde dikkatli olun. Ceviz hipotroidizm tedavisinde en sık kullanılan bu ilacın emilimini azaltabilir. Soya fasulyesi unu üzere başka posası olan suplemanlar da levotroksin fonksiyonunu etkileyebilir.

Tiraminden varlıklı besinler

Tiramin , doğal bir amino asit, açısından güçlü besinler , sığır eti yahut tavuk karaciğer , salam , hamsi , bakla ve avocado, işlenmiş yahut eski peynirler ( eski kaşar , isviçre, mavi peynir , mozzarella ve parmesan dahil )

Şayet monoamin oksidaz inhibitörleri ( MAOI ) kullanıyorsanız dikkatli olun. Phenylzine yahut tranilsipromin üzere MAOI bir tıp antidepresan ilaç çeşididir . MAOI kullananlar için , çokça tiramin içeren azıkların tüketimi , kan basıncında ani , son radde tehlikeli bir artışa neden olabilir . MAOI kullanan beşerler hekimlerine danışarak düşük tiramin içeren bir diyet uygulamalıdır.

Süt ve süt eserleri

Sağlıklı kemikler ve sağlıklı bir hudut sistemi için süt ve süt eserleri uygun bir kalsiyum kaynağıdır , lakin sindirim sisteminde ilaç emilimini etkileyebilir .

Şayet kinolon yahut tetrasiklin antibiyotiklerini alıyorsanız dikkatli olun . kinolon antibiyotikleri olan siprofloksasin , levofloksasin , norfloksasin ve ofloksasin ve tetrasiklin içeren doksisiklin , minosiklin ve tetrasiklin üzere antibiyotikler kalsiyumdan varlıklı yiyecek ve içecekler alındığında emilemeyebilir. Süt eserleriyle birlikte iki saat içinde bu ilaçları almaktan kaçının .

 
Üst Alt