Son Konu

Besin Zehirlenmesi ve Engellemenin Yolları Nelerdir?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Besin zehirlenmesi birçok kişinin başına gelebilecek tehlikeli bir durumdur. Genel itibariyle yaz mevsiminde artış gösteren sıcaklık ve nem nedeniyle evimizde bekletilen bazı besinlerde birtakım bakteriler üreyebilmektedir. Bu durumda da besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

Besin Zehirlenmesi Nedir?
Besin Zehirlenmesi

Besin zehirlenmesi zararlı organizmalar olarak tanımlanan bakteriler, parazitler veya virüslerin besinlere bulaşması ve bu besinlerin tüketilmesin sonucunda meydana gelen bir hastalık durumudur. Besin zehirlenmeleri ilk birkaç gün içinde geçer. Fakat bazı tür zehirlenmeler çok tehlikeli olmakla birlikte hastanede acil yoğun bakım ünitesinde tedavi gerektirir.

Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
rahim ağzı kanseri

Besin Zehirlenme Belirtileri ilk etapta ilk yarım saat ile yetmiş iki saat arasında ortaya çıkabilmektedir. Besin zehirlenmelerinde ilk belirti genel olarak ishaldir. Daha sonra sırasıyla mide bulantısı ve buna eşlik eden kusma ve ara sıra oluşan mide krampları besin zehirlenmesinin belirtileri olarak ifade edebiliriz. Ayrıca aynı yemeği yiyen ve bu yemekten rahatsız olanları sayısı birçok kişide görülmüş ise bu tipik bir besin zehirlenme vakasıdır. Lakin kesin bir sonuç alabilmek için mutlaka kan testi veya gayta testi yapılması gerekmektedir.

Besin Zehirlenmesini Engellemenin Yolların Nelerdir?
İnsanın yaşamını tehdit edebilecek besin kaynaklı zehirlenmelere karşı çok basit önlemler alarak zehirlenmeyi engelleyebilirsiniz. İşte, aşağıda size arz edilen basit önlemleri alarak besin zehirlenmelerini engelleyebilirsiniz.

1 – İdeal Sıcaklık Derecesine Dikkat!
Karpuz Kilo Yapar mı?

Besin zehirlenmelerine yol açan en önemli neden besinleri olması gereken sıcaklık derecesinde koruyamamaktır. Bundan ötürü besinlerin korunması ve saklanması adına bozulmamaları için en ideal sıcaklık ne ise o ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aksi haldi besinler tehlike saçacaktır.

2 – Pişirme Yöntemi ve Koşullara Dikkat!
besin kaynaklı zehirlenmelere

Hazırladığımız gıdaların yeterince iyi pişirilmemesi, gıdaların hijyenik olmayan ortamlarda bulundurulması, gereğinden fazla dışarıda kalması ve son kullanım tarihlerinin geçmiş olması zehirlenmelere yol açar. Özellikle bu hususlara dikkat etmek son derece çok önemlidir.

3 – Ürünlerin Etiketine Dikkat!


Alacağınız ürünlerin etiketini mutlaka kontrol ediniz ve bunu alışkanlık hale getiriniz. Ayrıca bunu ailenize ve çevrenizdeki yakınlarınıza da tembih etmeyi unutmayın. Diğer yandan ürünün kapağının açılmamış, etiketinin yıpranmamış olması gerekmektedir. Son olarak da paketli ürünlerin tarım ve hayvancılık bakanlığından onaylı olmasına dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: 12 Maddede Limonun Sağlığa Faydaları!

4 – Derin Dondurucudan Çıkan Etlerin Çözdürülmesine Dikkat!
besin kaynaklı zehirlenmelere

Derin dondurucudan (Deepfreeze) çıkardığınız etleri oda sıcaklığında çözülmeye bırakmayınız. Onu yerine bir gün önceden çıkarıp etleri buzdolabın kendi alt bölümünde çözülmesini beklemeye bırakınız. Çünkü oda sıcaklığında çözülen etlerde bakteriler çok hızlı üremektedir ve buda ciddi besin zehirlenmelerine yol açmaktadır. Ayrıca çözülen etleri tekrardan dondurmak için dolabın deepfreeze bölümüne koymayın. Bu son derece önemli bir husustur.

5 – Çatlamış Yumurtalara Dikkat!


Protein kaynağı yumurtanın çatlağı bazen tehlike arz edebilir. Bundan ötürü alacağınız yumurtanın çatlak olmamasına dikkat ediniz. Çünkü yumurtanın kabuk kısmında tavuk dışkısından dolayı bulaşmış yüksek oranda bakteri bulunmaktadır. Bu da salmonella hastalığının oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca yumurtaları kullanmadan önce dış kabuğunu ve ellerinizi iyice yıkamayı unutmayınız.

6 – Sokak Sütlerinden Uzak Durun!
besin zehirlenmesi

Sokakta satışa sunulan sütleri almayın. Denetimi ve kontrolü kim tarafından nasıl yapıldığı belli olmayan sokak sütleri tehlike arz etmektedir. Çünkü içeriğinde bulunan protein, karbonhidrat ve yüksek oranda su nedeniyle bakterilerin üremesi için tam bir besin kaynağı teşkil etmektedir. Diğer yandan marketlerden aldığınız pastörize sütleri de uzun bir vakit dışarıda bırakmadan hemen buzdolabına koymalısınız.

7 – Besin Zehirlenmesi İçin Hastalar Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?
türkiye organ naklinde 3. sırada

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi besin zehirlenmeleri genel olarak hafif seyirli olmakla birlikte kısa zamanda geçen bir hastalık durumudur. Ama ishalde kan varsa, boynunuzda bir sertlik hissetmişseniz veya sertlik varsa, dayanılması güç olan baş ağrısı çekiyorsanız, ateşiniz yüksek seyrediyorsa ve zehirlenme belirtileri 48 saati aşmış ise ve devam ediyorsa vakit kaybetmeden en kısa zamanda bir doktora muayene olmanız gerekmektedir.
 
Üst Alt