İnançlı ve hakikat beslenme için Dünya Sıhhat Örgütünün 5 temel önerisi şu formdadır:
1.Pak olun
2.İnançlı su ve taze materyal kulanın
3.Çiğ ve pişmiş besinleri birbiriyle temas ettirmeyin
4.Gerçek pişirin
5.Gıdaları inançlı ısılarda saklayın
BESLENME VE PAKLIK
*Bebeğe mama hazırlayan kişinin giysileri, elleri pak olmalı, tırnakları uzun olmamalıdır.
*Yemek hazırlamaya başlamadan evvel ve bebeğe yemek yedirmeden evvel eller en az 20 sn mühletle su ve sabun ile yıkanmalıdır.
*Besinlerin hazırlandığı ortam pak olmalıdır.
*Besinlerin hazırlanmasında pak su kullanılmalıdır.
*Beslenme esnasında kullanılan kap ve araç gereçler-ideal temiliğin sağlanabilmesi için- çelik, cam ya da porselen üzere materyallerden yapılmış olmalıdır.Kimyasal kirlilik (insan sıhhatine ziyan veren toksik unsurların bulaşması) riski nedeniyle plastik kaplar kullanılmamalıdır.
*Meyve ve sebzelerin bol suda yıkanması, ayrıyeten pişirilecek besinlere uygun pişirme ve saklama tekniklerinin kullanılması gerekir.
*Bol suda yıkarken yıkama suyuna çamaşır suyu konmamalıdır.
*Çiğ tavuk, kırmızı et ve çiğ balıkla temas eden tüm yüzeyler ve araç gereçler her kullanım sonrasında bol sıcak deterjanlı su ile temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
BESİNLERİN HAZIRLANMASI
*Bebek beslenmesinde hazır mamül ve paketlenmiş eserler tercih edilmemelidir.
*Bebeklere ezik ve çürük olmayan taze hazırlanmış sebzeler verilmelidir.
*Tüm zerzevat ve meyveler mevsiminde, bol bulunduğu devirlerde tüketilmelidir.
*Yapraklı bitkilerin yıkama suyunda bir mühlet bekletilmesi uygun olacaktır.Örn: Ispanak, pazı üzere sebzeler 2-3 litre kadar suyun içine konduktan sonra 2 çorba kaşığı kadar sirke eklenerek 15 dakika bekletilmelidir.
*Ispanak, semizotu, kıvırcık üzere zerzevatları doğramak için bıçak kullanmaktan çok elle koparmak vitamin kayıplarını en aza indirir.
*Taze sebzeler (Patates, ıspanak, kabak,patlıcan, kereviz vb.) soyulup doğrandıktan sonra suda bekletilmemelidir. Filizzlenmiş patatesler tüketilmemelidir.
*Sebze yemekleri piştikten sonra oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Şayet daha sonra tüketilecekse buzdolabında saklanmalıdır.
*Vitamin kaybı olacağından sebzelere pişerken soda eklenmemelidir ve tencerenin kapağı açılmamalıdır.
*Doğranmış sebzeler pişirileceği vakit kaynar suya atılmalı, soğuk suya konarak pişirilmemelidir.
*Taze sebzeler, domates yahut salça üzere asitli bir yiyecekle pişirilirse pişme müddeti uzar. Domates yemeğe pişmeye yakın eklenmelidir.
*Sebze ezmeleri ve çorbaları her gün taze olarak pişirlmelidir. İçine kıyma, tam tahıllı un ve sıvıyağ da eklenerek çorbanın içeriği güç istikametinden zenginleştirilebilir.
*Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol olanları, patatesin çimlenmemiş olanları düzgündür. Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçin.
*Taze ve yumuşak meyveleri komposto yapmak için, evvel şeker eritilip kaynatılır, sonra meyve eklenir. Kuru ve sert meyvelerde ise şeker meyve piştikten sonra konur. Bilhassa küçük çocuklara kompostolar şeker eklemeden meyvenin kendi tadı ile yapılmalıdır.