Son Konu

Bilgisayar Çökme Belirtileri ve Çözümleri?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bilgisayarınız hiç beklenmedik anda birden çökmelere sebep olabilmektedir. Aslında birden olmaz çökme belirtilerinin sinyallerini önceden verir. Bu makalede bilgisayarın çökmesine sebep olan bazı belirtileri ve çözümleri üzerinde duracağız.

1. Sabit Disk
Günümüzde modern dizüstü bilgisayarların çoğu katı hal sürücüleri (SSD) geçiş yapmasına rağmen, geleneksel sabit sürücüler (HDD) fiyatlarından ötürü halen yaygındır.

Geleneksel sabit sürücüler (HDD) mekaniktir; hareketli parçaları vardır. Bu nedenle, parçalar aşınabilir, bozulabilir ve çalışmayı durdurabilir. Firmalarca HDD sabit diskin ortalama kullanım ömrünün üç ile beş yıl olduğu belirtilmektedir. Bu sabit disklerin ömrünün sonuna geldiği çıkardığı garip seslerden anlaşılmaktadır.

Çözüm
Sabit diske yapabileceğiniz ilk müdahale disk optimize işlemidir. Diskin dosya parçalarını bir hizaya sokarak mekaniğin daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Disk bakımının nasıl yapılacağına bakabilirsiniz.

Hard diskinizde halen garip sesler devam ediyorsa veya performansa bir değişiklik yoksa sabit diskinizin sağlığını kontrol edin.

Normal bir kullanıcı olarak, bir sabit diskin arızalanmasını önlemek için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Diskinizin ömrünün bittiğinden eminseniz verilerinizi düzenli yedekleyin ve ilk fırsatta kendinize bir sabit disk alın. İmkanınız varsa elbette tercihiniz SSD olmalıdır. Bilgisayarınızın performansını da arttırır.

2. Önyükleme Hataları
Önyükleme hatalarının olası nedenlerinin listesi çok fazladır, buraya yazma ile çözüm bulabileceğimiz türden değildir. Şunu söyleyebiliriz ki ön yükleme hataları bilgisayar çökmesinin en belirgin göstergelerinden biridir.

“Önyükleme aygıtı bulunamadı” gibi mesajlar görürseniz, Windows sisteminizin bozulma olasılığı çok yüksektir. Yani Windows temel dosyalarınız ya silinmiş ya da yapıları bozulmuştur.

Çözüm
Windows başlangıç CD veya USB ile Windows ön yükleme dosyalarının tamirini yapabilirsiniz. Ancak bu işin en kısa ve öz çözümü Windows’u yeniden yüklemektir.

3. Yazılım Tercihi
Bir bilgisayar çökmesi her zaman donanım tabanlı değildir; yazılımı da sorunlara neden olabilir. Yazılım sorunlarının en basit ama gözden kaçan sebeplerinden biri bilgisayarın ve kuracağınız programın özellikleridir. Bir uygulamanın bilgisayarınızın sağlayabileceğinden daha fazla işlem gücü gerektiriyorsa, makineniz çalışması yavaşlar ve çoğu zaman tamamen çalışmayı durdurur.

Çözüm
Örnek olarak 2 GB RAM’a sahipsiniz ve elinizdeki yazılım bu özellikleri desteklemiyorsa bilgisayarınız yavaş çalışır. Bunun çözümü kullanacağız yazılımın daha eski sürümlerini kullanmak olacaktır. Çünkü eski sürümler genellikle daha az gereksinim gerektirir.

4. Kötü Donanım Performansı
Bu konuda bir önceki konuya eş değer bir konudur. Eski donanımlı bilgisayar yeni çıkan yazılımları çalıştırırken performansı düşer.

Çözüm
Bir bilgisayarda, yazılımlara engel olan bir çok donanım vardır. Donanımın bir parçasını sorunu çözülmesi muhtemeldir. Daha fazla RAM’a ihtiyacınız varsa RAM’i yükseltebilirsiniz. İşlemci yetersiz olduğunuz düşünüyor iseniz, yeni bir bilgisayar almak iyi bir fikirdir.

5. Sistem Fanı
Bilgisayarınızın fanı normalden daha yüksek sesle çalışıyorsa, makinenizin içinde aşırı ısınma olduğunu gösterir. Dizüstü bilgisayarınız veya masaüstünüzün dahili bileşenleri çok sıcaksa, durum sonunda çökmeye ve hatta donanımın zarar görmesine neden olabilir.

Çözüm
Sorunu araştırmak ve CPU’nuzun ve GPU’nuzun hangi sıcaklığı bildirdiğini görmek için sıcaklık ölçme araçlarını kullanarak sıcaklıkları ölçebilirsiniz.

Her şey çok sıcaksa, masaüstü bilgisayarın kasasını açın ve fanlarını bir kutu basınçlı hava ile temizleyin. Dizüstü bilgisayar sahiplerinin daha az seçeneği var, fanı temizlemeyi deneyebilir veya bir soğutma pedi satın alabilirsiniz.

6. Donanım Çakışmaları
İki yazılım parçası aynı donanım bileşenini aynı anda kullanmaya çalıştığında ne olur? Donanım çatışmasına neden olur. Bir problem bir uygulamada kendini gösterirken bir başkasında mükemmel bir şekilde iyi olabilir.

Bir donanım çakışması meydana geldiğinde, bilgisayarınız kararsız hale gelecektir. En iyi ihtimalle, kullanmakta olduğunuz uygulama art arda çökebilir. En kötüsü, hiç bitmeyen bir “mavi ölüm ekranları” akışından muzdarip olacaksınız.

Çözüm
Bir donanım çakışması olup olmadığını görmenin en kolay yolu, Windows Aygıt Yöneticisi uygulamasına bakmaktır. Herhangi bir sorun sarı bir ünlem işaretiyle gösterir. Bir sorununuz varsa, donanımın sürücülerini yeniden yüklemek yardımcı olabilir. Değilse, sorunlu cihazlardan birini Aygıt Yöneticisi’nde devre dışı bırakmayı deneyin.

7. Dosya ve Program Hataları
Yavaş büyüyen bir sorunun klasik bir belirtisi rastgele dosya ve program bozulması hatalarıdır. Her zaman çalışan dosyalar aniden açılmaz veya yalnızca özel durumlarda çalışırlar. Bir hata mesajı ile birlikte olabilir veya olmayabilir. Hataya neden olabilecek birçok şey olabilir – kötü amaçlı yazılım, sabit disk arızası, dahili bileşenlerin arızalanması ve bozuk dosyalar suçlanabilir.

Çözüm
İlk adım olarak, virüsten koruma yazılımınızı çalıştırın. Kötü amaçlı yazılımlar genellikle bir dizüstü bilgisayar çökmesinin temel nedenidir. Virüs programları da bazen sistem çökmesine neden olabileceğini unutmayın. Sistem dosyalarına virüs bulaştı ise virüs taramasının sistem dosyalarını silmesi muhtemeldir. Ayrıca sabit diskinizde hata olup olmadığını kontrol etmeye değer ve dosyayı doğru uygulamada açmaya çalıştığınızdan emin olun.

Özetle
Sonuç olarak söylemek gerekirse yazılımsal sorunların çözümü hiç bir şekilde tespit yapamıyor iseniz Windows sistemini yeniden kurmaktır. Donanımsal sorunda ise ilk fırsat da yavaşlamaya neden olan donanımları değiştirmek veya yükseltmektir.
 
Üst Alt