Windows 10 işletim sisteminin gelmesi ile beraber Win 10 Format Atmak çok kolay hale geldi. Bu işi daha da kolaylaştıran ise 8 GB bir flash disk kullanarak format atma sürecini kısaltmak ve basitleştirmektir.Bu işlem ile herhangi bir işletim sistemi olmayan boş bilgisayara Windows 10’nu sıfırdan yükleyebilirsiniz. Bu işlem yükseltme değil sıfırdan Windows 10 yüklenmesinin anlatımıdır.
Win 10 USB Format atma yöntemi, öyle çok bilgi sahibi olmanızı gerektirmeyecek bir işlemdir. Bu makalede anlatacağımız yolu izleyen 10 yaşındaki bir çocuk bile Win 10 USB Format atma yöntemini öğrenebilir. Böylece format atmak için 30-40 TL para ödemek zorunda kalmayacaksınız. Bazı kullanıcılar Driver-Sürücü sorunu nasıl olacak diye merak ediyor olabilir. Evet XP işletim sistemi ve hatta Win 7 kullandığımız dönemlerde, driver bulmak ve yüklemek, deveye sırık atlatmak (!) kadar zordu. Ama WİN 10 kendi kendine sürücüleri yüklüyor merak etmeyiniz. Aslında hendek atlatmak dememiz gerekir de bu sözü de güncelleştirdik.
USB’ye Windows 1o’u Boot etme
Değerli okurlar az bir bilgisayar kullanma bilginiz varsa, ve internetiniz varsa hemen Microsoft orijinal sitesinden Win 10.iso uzantılı 4.5 GB alan kaplayan dosyasını indirin. Başka bir yerden indirmenize gerek yok, internetiniz hızlı ise 45-60 dakika içinde inecektir.
Son olarak yapmanız gereken şey, Google arama motoruna
yazmanızdır. Bu program, çok küçük boyutlu, kullanımı çok kolay bir programdır. Bu programla Win 10 iso dosyasını yükleyerek, Flash diskinizi bir format DVD’si haline getireceksiniz. Yani siz değil program 10 dakika içinde bu işi yapacak.
Programı indirdiğinizde, temiz bir 8 GB Flash belleğinizi de bilgisayara taktığınızda, eğer Win 10 .iso dosyası da inmişse, programı açın. En üstte flash belleğinizi göreceksiniz. Siz bu menüde SEÇ sekmesine tıklayıp Win 10 sürümünün .iso uzantılı dosyasının yolunu bularak seçin.
DİSK BÖLÜMÜ DÜZENİ sekmesini “ GPT” yapın ve HEDED SİSTEM sekmesini de UEFI olarak seçin. İşlem bu kadar basit.
Sonra da BAŞLAT diyerek yüklenmenin tamamlanmasını bekleyin. İSO dosyaları kopyalanacak ve ister laptop format atma ister masaüstü format atma ihtiyaçlarınız için elinizde yıllarca kullanacağınız bir format dosyanız olacak.
Bundan sonra yapmanız gereken Windows 10 boot yüklenen USB’nizi bilgisayarınıza takıp, bililgisayarı USB ile başlatmak olacaktır.
Flash Bellek ile Windows 10 Yükle
Çok basit, Flash belleği bilgisayarın USB yuvasına takın ve PC’yi yeniden başlatın. Tam bu esnada BIOS ayarlarına girmeniz gerekir. Bazı bilgisayarlarda F1 bazılarında DEL bazılarında F8 tuşu ile BIOS ayarlarına girilmektedir. Bu sayfa geldiğinde, BOOT menüsüne girerek, BOOT edeceğiniz öncelikli diski seçmeniz istenir. İşte Flash diskiniz neyse onu seçin ve SAVE diyerek BIOS ayarlarından çıkın. Kısaca bilgisayarınızı USB ile başlatmanız gerekir.
Bilgisayar yeniden başlarken kurulum ekranı gelecek ve sizi yönlendirecektir. Size tavsiyemiz FORMAT atarken interneti kesin. Malum zaman kötü…
Formatınız atılmadan önce, Yükselt değil Özel seçeneğini seçip önünüze gelecek olan disk bölümlerini görün. Sonra da daha önce Windows kurulu olan diski seçip “sil” deyin. O silinmeden üzerine format atmayın. Silmek 1 saniye zaman alır. Sildikten sonra yanda “Oluştur” deyip temiz bir bölüm elde edin. Sonra ileri deyip kurulumu başlatın.
Kurulum bitene kadar size bazı yönergeler sunulacak, Windows sizi teskin edecek, inanın ki hızlı bitmesi için elimizden geleni yapıyoruz filan diyecek. Siz çayınızı içerken arkanıza yaslanın. Gelen sayfada yüzde şu kadar oldu dedikten sonra sıralı onay tıkı aşağı inerken ve bilgisayar yeniden başlarken, flaş diski çıkarın!
Ardından Windows başlarken, Flaşı yeniden takın. Neden böyle yapıyoruz? Çünkü siz o Flash belleği çıkarmazsanız yeniden ve binlerce kez yeniden başa sarar ve sıfırdan kurar, reset atar yine sıfırdan kurar böylece bu macera ve deneyim kötü sonuçlanır.
Size bir ipucu da verelim, 3.5 inç mekanik disklerin 50 format atma kadar ömrü vardır. Bu format atma işini hep yapmayın. İkincisi de bu zalim güncellemelerin zulmünden korunmaya dikkat edin. Güncellemeleri kapatmanız gerekli. Yoksa güncelleme yaparken, elektrik kesilirse, sistem çöker. O yüzden güncellemelerin sağ salim kapanabileceği Win 10 Pro x64 sürümünü kullanın. Size bu noktada Win 10 Home önermiyoruz