Tüm bilgisayarlarda, masaüstü görünümünden tutunda PC oyunlarına kadar her şeyi işleyen bir grafik donanımı vardır. Çoğu modern PC’de Intel, NVIDIA veya AMD tarafından üretilen grafik işlem birimleri (GPU’lar) vardır.
Bilgisayarda CPU ve RAM de önemli olsa da, GPU genellikle PC oyunları oynamak için en kritik bileşendir. Yeterince güçlü bir GPU’nuz yoksa, daha yeni PC oyunları oynayamazsınız veya daha düşük grafik ayarlarıyla oynamanız gerekebilir. Bazı bilgisayarlarda düşük güçlü “yerleşik” veya “tümleşik” grafik kartı bulunurken, bazılarında güçlü “özel” veya “ayrık” grafik kartları bulunur.
Windows 10’da, GPU bilgilerinizi ve kullanım ayrıntılarınızı doğrudan Görev Yöneticisinden kontrol edebilirsiniz. Görev çubuğunu sağ tıklayın ve “Görev Yöneticisi” ni seçin.
Pencerenin üstündeki “Performans” sekmesini tıklayın; sekmeleri göremiyorsanız, “Daha Fazla Bilgi” yi tıklayın. Kenar çubuğundan “GPU 0” ı seçin. GPU’nun üreticisi ve model adı, pencerenin sağ üst köşesinde görüntülenir.
Ayrıca, bu pencerede GPU’nuza atanmış bellek miktarı gibi diğer bilgileri de göreceksiniz. Windows 10’un Görev Yöneticisi burada GPU kullanımınızı gösterir ve ayrıca GPU kullanımını uygulamaya göre de görüntüleyebilirsiniz.
Sisteminizde birden fazla GPU varsa, burada ayrıca “GPU 1” ‘i de göreceksiniz. Her biri farklı bir fiziksel GPU’yu temsil ediyor.
Windows’un eski sürümlerinde Windows 10’da dahil bu bilgileri DirectX Tanılama Aracı’nda bulabilirsiniz. Açmak için Windows + R tuşlarına basın, görünen Çalıştır iletişim kutusuna “dxdiag” yazın ve Enter’a basın.
“Ekran” sekmesine tıklayın ve “Cihaz” bölümündeki “Ad” alanına bakın. GPU’nuza yerleştirilmiş video belleği miktarı (VRAM) gibi diğer istatistikler de burada listelenmiştir.