Bilim insanları, Mars ya da Ay üzere Dünya dışındaki yerlerde bulunan tozu astronotların kanı, teri ve gözyaşıyla birleştirerek 'kozmik beton' elde edilebileceğini söyledi.
Independent Türkçe'den Uğurcan Yıldız'ın derlediği habere nazaran, Birleşik Krallık'taki Manchester Üniversitesi araştırmacıları olağan betondan yüzde 300 daha güçlü olan materyalin, ileride uzayda yürütülecek inşaat çalışmalarına yarar sağlayabileceğini kaydetti.
NASA uzmanları dahil pek çok kesim, Dünya dışındaki bir yerde kalıcı olarak yaşamak için o bölgenin yeryüzünde yerleşim yeri kurulması gerektiğini vurguluyor.
Lakin inşaat gereçlerini Dünya'dan götürmek hayli masraflı. Örneğin Mars'a tek bir tuğla götürmenin yaklaşık 2 milyon dolara (yaklaşık 15 milyon TL) mal olacağı varsayım ediliyor.
Buna bir tahlil bulmak isteyen bilim insanları, geçmişte Çin mimarisinde kullanılan, domuz kanını kireç harcıyla karıştırarak güçlü bir materyal edilen teknikten ilham alarak çalışmalarına başladı.
Kanın plazma kısmındaki albümin isimli proteini idrar, ter ve gözyaşında bulunan üreyle birleştirildi. Bu da Ay yahut Mars'taki tozların bir benzeriyle karıştırılınca 'AstroCrete' adı verilen gereç elde edildi.
Bilim insanları, Mars'ta iki yıl sürecek bir misyonda 6 astronottan 500 kilogramdan fazla AstroCrete yapılabileceğini düşünüyor.
i.kinja-img.com
Materials Today Bio isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın başyazarı Aled Roberts şöyle konuştu:
'Uzmanlar bir müddettir Mars yüzeyinde beton gibisi gereçler üretmek için uygun teknolojiler geliştirmeye çalışıyor. Fakat biz, yanıtın en başından beri içimizde olabileceğini düşünmekten asla vazgeçmedik.'
Öte yandan araştırma takımı, uzaydaki olası yerleşimcilerin yüksek düzeyde radyasyona maruz kalacağına ve izolasyonun ruhsal tesirlerine dikkat çekerek kan almanın güç olabileceğini söyledi. Bu yüzden bahis hakkında daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.