Stillwater
Yeni Üye
Cevap: Aleyküm selam. Değerli ziyaretçimiz, İslam dininin çok önem verdiği bazı başlıca konular vardır. Örneğin anne baba hakkı, komşuluk hakkı gibi. Konumuz olan yetim hakkı ise bunlardan biridir. Yüce Mevla’mız İslam dinine koymuş olduğu esaslar ile yetimler için alınması gereken bütün önlemleri almıştır. Bu önlemler yetimlerin hem canlarının, hemde mallarının en iyi korunabilmesi içindir. Zira yüce Mevla’mız bütün kullarının koruyucusudur. Fakat Mevla’mız dünya hayatında kimsesiz kalan yetimlere özel bir önem vermektedir ve yetimler akıl baliğ olana kadar onlar için alınması gereken bütün esaslara ayrı bir önem vermektedir. Yetimlerin mallarının korunması ile alakalı şu ayeti kerimeyi aktaralım.
İslam dininde yetimlerin mallarını alarak kullanmak çok büyük bir günahtır. Zira bu ayeti kerimede bu hakikat açık bir dille ifade edilmektedir. Konu yetimlere yardım konusuna gelince ise şu ayeti kerime ile açıklık getirebiliriz.Yetimlere mallarını verin. Temizi pis olanla (helâli haramla) değişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin. Çünkü bu, büyük bir günahtır. (Nisa Suresi /3)
Bu ayette anlaşıldığı üzere Mevla’mız, Allah yolunda harcama yapmak isteyen kullarına beş tane yol göstermektedir ve bunların biride yetimlere yardım etmektir. Özetle, İslam dininde yetime yardım etmenin büyük faziletleri vardır. Yetimlere sanki bizim çocuğumuzmuş gibi davranmalı şefkat ile yaklaşılmalıdır. Sorunuza cevap verecek olursak, şunları diyebiliriz ki Yüce Mevla’mız hiç bir yetimi Müslüman yetim veya Müslüman olmayan yetim olarak değerlendirmemektedir. Zira bütün yetimler muhtaçtır ve Mevla’mızın koruması altındadır. Dolayısı ile bir yetim Müslümanda olmasa ona yardım edebiliriz ve yardım etmeliyiz. Yapacağımız yardımlar Yüce Mevla’mız katında çok değerlidir. Bu sevaptan hiçbir Müslüman geri kalmamalıdır. Yüce Mevla’mız bütün yetimlere yardım eylesin.Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.” (Bakara Suresi 220)