Bişri Hafi, Evliyanın buyuklerindendir Bişri Hafi Merv şehrinin Bekird bolgesinde 150 senesinde doğmuş, Bağdad'da yaşamıştır Hadis, fıkıh ve tasavvuf ilminde buyuk alimlerden olmuştur Yedi sandık dolusu hadis kitabını ezberlemişti Tasavvufta yuksek makamlara erişmiş olan Bişri Hafi (ra) 227 yılında Bağdad'da vefat etti
Bişri Hafi'den, Nuaym bin Heydam, Muhammed bin Heydam; İbrahim bin Haşim bin Muskan, Nasr İbni MansUr, elBezzar, Muhammed bin elMusenna, Sırriyi Sekati, İbrahim bin Hani enNişabUri, Omer bin MUsa elCela gibi bircok alini ders almış ve hadisi şerif okumuştur
Bişri Hafi, devrinin ileri gelen alimlerinden ilim tahsil etmiş ve hadisi şerif oğrenmiştir, İbrahim Sa'd, Abdurrahman bin Zeyd bin Eslem, Hammad bin Zeyd, Şureyk bin Abdullah, Muafa bin İmran MUsuli, Abdullah bin Mubarek, Ali bin Muşhir, Îsa bin YUnus, Abdullah bin DavUd elHayri, EbU Muaviye edDarir, Zeyd bin Ebi'z Zerga ve daha bircok alimlerden ilim oğrenmiş ve hadisi şerif rivayet etmiştir
Hanbeli Mezhebinin kurucusu Ahmed bin Hanbel, Bişri Hafi'yi cok sever, devamlı yanına giderdi Talebeleri Siz alimsiniz Hadiste, fıkıhta, ictihadda ve butun iKmler de eşiniz yoktur Niye Bişri Hafi gibi birini sık sık ziyaret ediyorsunuz?dediklerinde, Evet, dediğiniz ilimleri ondan iyi bilirim Fakat o, kalb ilimlerini benden iyi bilirderdi
Gencliğindeki hatalardan donup doğru yola girmesi şoyle anlatılır: Birgun, sarhoş bir halde giderken, ustunde Besmele yazılı bir kağıt buldu, ici sızlayıp yerden aldı Opup, camurlarını silip, temizledikten sonra, guzel kokular surup, evinin duvarına astı O gece alim ve evliya bir zata, ru'yada, Git Bişr'e soyle! İsmimi temizlediğin gibi seni temizlerim, ismimi buyuk tuttuğun gibi, seni buyulturum, ismimi guzel kokulu yaptığın gibi, seni guzel ederim, izzetime yemin ederim ki, serun ismini dunyada ve ahırette temiz ve guzel eylerimdendi Bu ru'ya uc defa tekrar etti Sabah Bişri Hafiyi arayıp meyhanede buldu Muhim haberim var diye icerden cağırdı Bişr geldiğinde Kimden haber vereceksin?dedi Sana Allahu tealadan haber vereceğimdeyince, ağlamaya başladı Bana kızıyor mu, şiddetli azab mı yapacak?dedi Ru'yayı dinleyince arkadaşlarına, Ey arkadaşlarım! Beni cağırdılar, bundan sonra bir daha beni buralarda goremiyeceksinizdedi O zatın yanında hemen tovbe etti Bu anda ayağında ayakkabı bulunmadığı icin, hic ayakkabı giymedi Sebebini soranlara, Soz verdiğim zaman yalın ayaktım, şimdi giymeye haya ederimderdi! Ayakkabı giymediği icin kendisine Hafi(yalınayak) denilmiştir