Son Konu

Bitkisel Yağların İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir ?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Bitkisel Yağların İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir ?

Özellikle gelişme çağındaki çocukların zihin fonksiyonları ve kemik gelişiminde , yaşlıların beslenmesinde fonksiyonel yağlann ayrı bir önemi var . Doğal tıbbi ve aromatik katkısı olan bitki yağlarının endüstriyel olarak üretiminde araştırma ve geliştirme çalışmaları da hız kazanmıştır . Türkiye ‘ de Çörek otu , üzüm çekirdeği , ceviz ve keten tohumu ile nar çekirdeği gibi ürünlerden elde edilen yağların insan sağlığına çok yönlü katkıları nedeniyle fonksiyonel yağ özelliklerine sahip olduğu belirtildi üretilip tüketiciye sunulma aşamasına gelinen bu yağların üretim süreçleri ve yağlarda yapılacak kalite kontrolleri önemlidir . Tüketici tercihini yaparken kullanacağı fonksiyonel yağın üretim ve kullanım özellikleri hakkında ürün üzerindeki bilgilere dikkat etmelidir . Özellikle tıbbi ve aromatik özellikli fonksiyonel yağların ham maddeden mamul ürün oluncaya kadar geçirdiği işlemler yağın faydalılığını belirleyen önemli faktörlerdir . ” Kan , fonksiyonel yağlarm elde edilmesi sürecinde yapılan ısıl işlemler , soğuk pres işlemleri ve ambalajına varıncaya kadar tüm işlemlerin yağın doğal özelliğiyle uyumlu olması , hangi şartlarda üretildiği bilinmeyen merdiven altı yağlarm kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi .

Tıbbi özelliği olan yağlarm üretim aşamalarında gerekli analiz ve kontrol yapılmadığı takdirde fayda yerine zarar getirebileceğini belirten Kan , ” Ülkedeki bitkisel yağların üretiminde , besin kaybı en aza indirilerek sağlık ve kalitenin amaçlandığı günümüzde yüksek niteliklere sahip fonksiyonel yağların üretimi endüstriyel olarak da artırılmalıdır ” dedi . Çörek otu , üzüm çekirdeği , ceviz tohumu , keten tohumu , nar çekirdeği , aspir tohumu , ısırgan tohumu , susam tohumu ve kabak çekirdeği gibi ürünlerden elde edilen yağlarm insan sağlığına çok yönlü katkıları dolayısıyla fonksiyonel yağ özelliklerine sahip olduğunu kaydeden Kan ,

Bazı tıbbi bitki yağlarının faydalarını şöyle sıraladı : ” Çörek otu tohumu yağınm antioksidan ve iltihabı önleyici özellik gösterdiği kanıtlanmıştır . Üzüm çekirdek yağı Omega 6 yağ asidi olan linoleik asit bakımından zengindir . Yağ en az yüzde 69 oranında vücuda yararlı linoleik asit taşımaktadır .

Ceviz yağı tüketen 793 kişi üzerinde Fransa ‘ da yapılan bir çalışmada bu kişilerde kalp sağlığını koruyan HDL kolesterol düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır . Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığının korunmasında ve iltihaplarda pozitif etkiler oluşturduğu görülmüştür .

Aspir tohumu yağının yağ dokularım azaltıcı etkisi , hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle de gözlenmiştir . Vücuttaki yağ oranını azaltarak , daha küçük yağ mole küllerine dönüştürmektedir . Metabolizmayı hızlandırarak , yağ ve kas dengesini düzenleyip zayıflamaya yardımcı olur .

Keten tohum yağı , içerdiği omega 3 yağ asidi olan alfa linolenik aside bağlı olarak kalp sağlığını koruyucu , koroner kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir . Ülseratif kolit gibi iltihaplı hastalıkları önlemede de yardımcıdır . Keten tohumunun vücutta kolesterolün oluşmasını engellediği , kolesterolü düşürdüğü ve yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olduğu belirlenmiştir . Yorgunluğa , halsizliğe karşı enerji ve güç verir . Taşıdığı antioksidan bileşiklerden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir .

Güçlü antioksidan etkiye sahip olan nar çekirdeği yağı kalp sağlığım korumada yardımcıdır . İçeriğindeki asitler bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücut direncini artırır . Sindirim sistemini koruyucu etkileri ortaya konulmuştur . Kabak çekirdeği yağının taşıdığı özel bileşenlerden dolayı prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin azaltılmasında yardımcı olduğu pek çok araştırmayla gösterilmiştir . Ayrıca kolesterolü düşürür ve kalp sağlığının korunmasında olumlu etkileri bulunur
 
Üst Alt