Blog Nedir? Blog Nasıl Kurulur?
Günümüz teknolojisi ile beraber bizler sosyal ağlarda daha fazla yer edinmeye başladık bu yer edinmeyle beraber bazılarımızın kendimizi anlatmak, sosyal mecrada daha fazla yer edinmek gibi istekleriyle beraber blog sayfaları ile tanıştık.
Blog sayfaları, ticari sayfalara nazaran çok daha basit olmakla beraber bu sayfalar samimiyeti de getirdi ve hatta aklında bu fikir olmayan insanlara bile bunu özendirdi. Blog sayfaları kısaca, insanları bilgilendirmek paylaşım yapmak gibi konuları içerebilen kişisel web siteleri olarak tanımlanabilir.
Bu sitelerin doğru kullanımıyla beraber çok büyük kitlelere bizleri ulaştırabilir. Bunun en bilindik örneklerinden biri olan Pucca bizlere bir blog sayfasıyla nasıl devleşebileceğimizin en büyük kanıtlarından biridir. Peki herkes blog sayfası yönetebilir mi?
Bu sorunun cevabı ne yazık ki; hayır. Blog sayfalarında kullanılan içerikleri sürekli olarak güncellemek yani yeni içerikler üretmek çok önemlidir. Fakat bu içeriklerin, makalelerin özgün olması da gerekmektedir. Aksi halde özgün olmayan bu içerikler telif sorunlarıyla karşılaşmanıza, arama motorları tarafından engellenmenize neden olabilir.
Diğer bir yandan sosyal medya acımazdır. Şöyle ki; emek vererek ortaya çıkardığınız bu özgün içerikleri herkes beğenmeyebilir ve bu yüzden acımasız eleştirilere maruz bırakılabilirsiniz. Bu noktada eleştirilere karşı tutumunuz her zaman yapıcı ve pozitif yönde olmalıdır ve bu her zaman çok kolay olmayabilir. Blog Nasıl Kurulur?
“Blog nasıl kurulur?” sorunu hemen hemen her blog sahibinin bir zamanlar araştırdığı soruların başında gelmektedir. Blog kurmak için bir blog altyapısını kullanmanız gerekmektedir. Blogger ve WordPress günümüzde en çok kullanılan blog altyapılarıdır. Bunları Wix, Tumblr, Weebly ve LiveJournal izlemektedir. Blogger Nedir?
Blogger, Google tarafından kullanıcıların hizmetine sunulan, içerik oluşturmaya ve yayınlamaya yönelik bir blog altyapısıdır. Bu altyapı ile kuracağınız bloglar ile kendi düşüncelerinizi görüşlerinizi yazıya dökebilir, ziyaretçilerinizle iletişime geçebilir ve onlarla fikir alış-verişi yapabilirsiniz.
Hatta bu işi tam zamanlı iş olarak sadece para kazanmak için yapan bir sürü kullanıcı bulunmaktadır ve geliri gayet güzel diyebiliriz. Blogunuz üzerinden gelir sağlamak için Adsense’e başvurmanız ve üyeliğiniz onaylandıktan sonra blogunuzda Adsense reklamlarını yayınlamanız gerekmektedir.
Blogger’in bu kadar kullanışının olmasının bir sebebi basit, sade ve anlaşılır arayüz ile kullanıcıları neredeyse hiçbir zahmete sokmamasıdır. Kolay tasarımlar ve tasarım seçenekleri ile sitenizi istediğiniz gibi şekillendirebilir, hayalinizde ki gibi tasarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra tamamı ile hizmeti Google verdiğinden dolayı son derece güvenilir ve kaliteli bir sistemdir.
Bu sektörün ilki olmanın avantajı ile Blogger, blog sahibi olan kişilere ismini vermektedir. Yani blog sahiplerine de Blogger denmektedir. Blogger altyapısı ile blog kurduğunuzda servis size “.blogspot.com” uzantılı domaini ücretsiz sunmaktadır. Ayrıca servisin ücretsiz sunduğu temaları da kullanma şansınız olacaktır. Bu avantajlarının haricinde Blogger altyapısı ile blog kurduğunuz zaman blogunuz servis hotsunda barınacaktır. Dolayısıyla host masrafınız olmayacaktır. WordPress Nedir?
WordPress insanlık için yapılan oldukça faydalı bir teknolojidir. Blogger’a oranla daha yeni olan bu servis sayesinde blog sitesi kurmak daha basittir diyebiliriz. WordPress üzerinden blog sitesi kurmak için servisin sitesini ziyaret ederek, herhangi bir mail belirterek kayıt olmanız gerekmektedir.
Kayıt işleminden sonra sitenizin ismini belirleyip, size sunulan temalardan biriniz seçmeniz gerekmektedir. Servis ücretsiz olarak sağlanan seçenek ile size “.wordpress.com” uzantılı domaini seçme hakkı verecektir ve host masrafınız olmayacaktır. Fakat dilerseniz com, net, org ya da diğer uzantıları ücretli olarak seçerek bir üst pakete de geçebilirsiniz.
Bu üst pakette domain ve hosting alabilmek işin temelidir. Ayrıca yazılım kodları ile ilgili bir bilgi gerektirmeyen kurulumu kendinin var ettiği yazılımları sayesinde size sadece tıklatarak kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede birçok kişinin bilgi birikimi bu yollarla insanlığa aktarılıp, insanlığın gelişimine katkı sağlamaktadır.
WordPressin tema seçimlerine bakacak olursak oldukça büyük, istediğiniz temayı bulmanız adına sizi tatmin edici olacaktır. Konunuzu temalardan aratıp, karşınıza 100 den fazla seçim çıkacaktır. WordPress her teması farklı kurulum olduğundan her tema kurulumunun, yöntemi farklı olacaktır. Fakat bu size zor gibi gelebilir, bu profesyonel kişilerin bile temalara girerken, bilmedikleri kurulumlar karşılarına çıkmaktadır.
Oldukça geniş bir platform olan WordPress’i kendi ilgi alanınızla ilgili kurulumu anlamak yarım gününüzü alabilir. WordPress aklınıza gelebilecek, internet sektöründe en profesyonel insanların kullandığı, her sektöre hitap eden çok büyük bir platformdur.