Son Konu

Bloom Taksonomisi Nedir?

iltasyazilim

Yeni Üye
Tepkime
1
Credits
-2
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Taksonomi, canlıların sınıflandırılması ve bu sınıflandırmada kullanılan kural ve prensipler olarak özetleniyor özetle Taksonomi yunanca taksis (düzenleme) ve nomos (yasa) sözcüklerinden türetilmiştir
ilk olarak 1956 yılında Chicago Üniversitesi profesörü, Benjamin Bloom ’un ‘Eğitsel Hedeflerin Taksonomisi ’ olarak açıkladığı çalışma ile uzun yıllar eğitim sisteminde öğrencilerin idrak ve öğrenme yapılarını geliştirerek üstteki düzeye çıkarılmak üzere yararlanılmıştır
Bloom öncelikle her öğrencinin seziş yapısının öbür olduğunu bilerek mektep, kurs gibi toplu eğitim bahşedilen yerlerde bu farklılığın etkilerini en aza devirmek ve bunu çocuk,aile,toplum için yardımcı ışık halkası getirmek üzere çalışmalara başlamıştır Bloom modelini yaratıcı temel şey; öğrenciye etki eden bireysel kavrama farklılıklarını teftiş aşağıda tutarak öğretimin niteliğinin kontrol edilebilmesidir Bu model ilave uğraş ve süre ile her öğrencinin verilmek istenilen bilgiye ulaşmasının muhtemel olduğunu göstermektedir Bunun içinde 3 esas akıcı vardır;öğrenci nitelikleri,öğretim hizmetinin niteliği,öğrenme ürünleri
Öğrenmenin çoğu tanımı vardır fakat temel anlamıyla öğrenmek; deneyimler,eğitim ve öğretim sonucu davranışta meydana gelen daimi değişiklik olarak tanımlanabilir Her insanın algılama biçimi,öğrenme stili kendi içerisinde çeşitlilik gösterir Kimimiz okuyarak öğrenirken kimimiz deneyimleyerek çözerek öğreniriz bununla birlikte zeki bir insanla,olağan bir insanın da öğrenme şeklinin ayrı olduğu görülür Yaşla da çeşitlilik bildiren öğrenme şekilleri her bireyin sezgi düzeyinin ve şeklinin ayrı olduğunu göstermeye yetiyor
Bloom taksonomisi de öğrenmenin birden artı çeşidi olduğunu söyler ve eğitim aktivitelerinin üç alanını şöyle belirler;
1 Bilişsel taksonomi yani zihinsel aktiviteler
2 Duygusal alan yani hissi ve tavırlardaki aktiviteler
3 Psikomotor yani bedensel aktiviteler
Bloom Taksonomisinin amacını anladığımıza tarafından hemen içeriği hakkında detaylara değinmeliyiz Sırasıyla eğitim aktivitelerini ele alalım;
1 BİLİŞSEL TAKSONOMİ
Bu taksonomi çeşidi data ve zihinsel becerilerin gelişimini içerir Bloom ’a kadar öğrencilerin düşünme seviyeleri en basitten en karışığa doğru altı seviyeden oluşmaktadır
Data : Evvelden edinilen bilginin hatırlanması ve tanımlanması yani geri çağırınım olarak adlandırılabilir
Sezgi : Yorumlama,diğer sözcüklerle yorumlama,öteki biçimdeki malzeme ve materyallere transformasyon ,problem yorumu olarak özetlenebilir
Kullanım : Evvelden edinilen bir bilgiyi yeni koşullarda kullanabilmek olarak özetlenebilirMatematik problemlerini bu kategoride ele alabiliriz
Çözümleme : Elde olan verilerden akla yatkın çıkarımlar yaparak çözmek,sonuç odaklı inceleme işlemi yapmak olarak özetlenebilir
Sentez : Parçaları birleştirerek bütüne varmak olarak adlandırılabilir
Değerlendirme : Sorgulama diyebiliriz özetle,bir bilgiyi dürüst kriterleri seçerek sorgulamak
2 HISSI TAKSONOMİ
Bu alanı değerlendirirken hislerin,tavırların,motivasyon ve coşku gibi duygusal halleri içerdiğini bilmeliyiz
Bu alanın sınıflandırılması da şu şekilde oluyor; alma olgusu,olguya cevapvermek, değerlendirmek, organizasyon ve karakterize etmek
Alma Olgusu : Seçicilikte uyarı, farkındalık
Olguya cevap saptamak : Edinilen bilgiye dair sorulara yanıt tahsis etmek,cevaplamada itaat
Değerlendirmek : Sosyal çevrede varlığını planlarıyla gösterir, sonuca ulaşmak için plan yapar,başlatır,sürdürür,takip eder
Organizasyon : Değerleri mukayese,değer biçme ve birleşim gerçekleştirmek
Karakterize etmek : Grup çalışmalarında başarılı,bağımsız çalışmada güven duyan tavırda,davranışlarını yoklama eder
3 PSİKOMOTOR BÖLGE
Seziş : Özetle bir adım sonrasını tahmin etme olarak adlandırabiliriz veya adımnetice ilişkisini kurabilmek
Vermek : Üretme sürecinin adımlarını sırasıyla belirler, hareket etmeye hazırlık denebilir
Güdümlü yanıt : Pratik yerine getirmek, deneyimlemek olarak özetlenebilir
Mekanizma : Yeni öğrenilecek olan bilgiyi ve beceriyi kavramada ara safha olarak adlandırılır
Karmaşık açık yanıt : Edinmiş olduğu bilgilerle yeni bilgileri harmanlayarak otomatik performansla uç yol almak
Icat etme : Edinmiş olduğu verilerle yeni verilere ulaşmak

Üst Alt