Son Konu

BM'nin 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu'ndan: 'Türkiye'de Çöpe Giden Gıdalarla 840 Milyon İnsan Doyar'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-de4c5190987c4ea00a168341fd86735c6e6ca1bc.jpg


BM tarafından hazırlanan 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na nazaran; Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu da her yıl kişi başına 93 kilogram yiyeceğin israf edildiği manasına geliyor. Besin Mühendisleri Odası İzmir Şube Lideri Uğur Toprak, dünya ülkelerine bakıldığında Türkiye'nin israfta Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika'dan sonra 3'cü olduğunu söyledi. Toprak, Türkiye'deki israf edilen besinlerin yaklaşık 840 milyon insanı doyurabilecek ölçüde olduğunu kaydetti. Toprak, "Dünyaya baktığınız vakit her 9 şahıstan biri açlıkla gayret ediyor. 1,8 milyar insan hiçbir besine erişemeyecek durumda" dedi. 






Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu', besin israfının geldiği boyutu gözler önüne serdi. Rapora nazaran; Türkiye'de her yıl 7.7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu da Türkiye'de kişi başına yılda 93 kilogram yiyeceğin israf edildiği manasına geliyor. Besin Mühendisleri Odası İzmir Şube Lideri Uğur Toprak, dünya ülkelerine bakıldığı vakit Türkiye'nin besin israf eden üçüncü ülke olduğuna dikkati çekti. İsraf edilen besinlerin yaklaşık 840 milyon insanı doyurabilecek ölçüde olduğunu kaydeden Toprak, "Kişi başı ortalama 93 kilogram besin israfımız var. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika'dan sonra üçüncü sıradayız. Türkiye'de toplam 7.7 milyon ton besin israfı var. Dünyaya baktığınızda ise her 9 şahıstan biri açlıkla uğraş ederken; 1.8 milyar insanın besine erişemeyecek durumda olduğunu görürsünüz" dedi.


"Alışveriş listesi hazırlamalıyız"



Besin israfının yanı sıra ülkemizde su, toprak ve emek kaybının da çok fazla olduğunu söz eden Toprak, "Gıda ve global iklim değişikliği birbiriyle ilintili. Besin eserleri, tüketime hazır hale gelene dek toprak ve su başta olmak üzere çok sayıda kaynak kullanılıyor. Zincirleme olarak bu döngü global ısınmayı da etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde besin atık ve kayıpları daha çok perakende ile tüketim kısmında gerçekleşiyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise hasat ve üretim sürece müddetlerinde görülüyor. Vatandaşlarımız, alışverişe çıktığında gereksiniminden çok daha fazlasını satın alıyor. Gereksinim fazlası eserler ile tüketim tarihine bakılmadan satın alınan besinlerin çöpe gitmesi israfı artırıyor. İsrafı önlemek için alışverişe çıkmadan gereksinim olanların listesini hazırlamak gerekiyor" diye konuştu.
 
Üst Alt