Bir veya daha fazla böcek türüne karşı gerçekçi olmayan ve aşırı korku ile ifade edilen fobi türüdür. Böcek fobisi nedir?, böcek fobisi adı,böcek fobisi tedavisi, böcek fobisi yenme, böcek fobisi nasıl aşılır?, böcek fobisi belirtileri, böcek fobisi neden olur?, böcek fobisi nedenleri nelerdir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık
Bir veya daha fazla böcek türüne karşı gerçekçi olmayan ve aşırı korku ile ifade edilen fobi türüdür. Kişinin yaşadığı travmatik bir deneyim sonucunda böcek veya böcek türlerine karşı fobisi gelişebilmektedir. Hayvan fobileri arasında yaygın olan bu rahatsızlık durumu erken veya geç yaş farketmeksizin ortaya çıkabilmektedir. Genellikle kişi korku duyar ve duyduğu korku davranışlarında değişikliğe sebep olmaktadır. Kişi bu durumu yaşamamak adına böcek türü veya türleriyle karşılaşabileceği olasılıkları azaltmaya çalışır.
Böcek Fobisi Adı Nedir?
Böcek fobisi veya korkusu psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, hasta kişilerin böceklere karşı bir tiksinti durumu duyma ve böcek kelimesi duyduğunda bile korku ve endişe hissetmeleri olarak özetlenebilir. Böcek fobisi ise entomofobi olarak adlandırılır.
Böcek Fobisi Tedavisi Nedir?
Böcek fobisi hastalığında gerekli olan ilk adım hastalığın tanısının konulmasıdır. Eğer kişi hastalığa sahip olduğunu düşünüyorsa profesyonel tanı için bir uzmana başvurmalıdır. Tanı konulduktan sonra tedavi süreci başlar fakat tedavi süreci rahatsızlığın nedeni, şiddeti, önemi, belirtisine ve kişiden kişiye değişiklik göstermesi açısından farklılık gösterir zaman alır. Tedavi esnasında ilaç, terapi ve bireysel danışmanlık yöntemlerine başvurulur. Terapi ve ilaç kullanımı, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak ve hastanın rahatlamasını amaç edinir.
Böcek Fobisi Yenme Yolları Nelerdir?
Böcek fobisinin tedavisinde terapilerin yanı sıra ilaç tedavileri de uygulanmaktadır. Psikolog denetiminde sistematik duyarsızlaştırma denilen gevşeme yöntemi yapılacak adım adım gidilerek fobinin üstünden gelme amaçlanabilmektedir. İlk adımda böcek resminin görülüp rahatsız olmadan bakabilmek, sonra sırasıyla ölü böceklere uzaktan ve yakından bakmak, ölü böceğin yakınında olmaktan rahatsız olmamak ve son olarak kavanoz içinde yaşayan bir böceğin yanında rahatsız olmadan durabilmek ve yaklaşabilmek korkuyu aşmaya yardımcı olacak ve uygulanabilir yöntemlerdir. Korkunun üzerine gidilmesi tedavi sürecini hızlandırmaya yarar sağlar.
Böcek Fobisi Nasıl Aşılır?
Böcek fobisinde ve genel olarak bakıldığında diğer fobilerde en önemli sorun, hasta kişinin ve ailenin bu rahatsızlığı hastalık olarak görmemeli ve yardım almak istememeleridir. Bazen de bu dürtüye hastalığın sebep olduğu korku neden olmaktadır. Tedavi kullanılan ilaçların faydası olsa da iyileştiri yönden bakıldığında etkisi çok azdır. Bu yüzden ilaç tedavisinin yanında mutlaka psikoterapi yapılmalı ve uzman isimlerden destek alınmalıdır.
Böcek Fobisi Belirtileri Nelerdir?
Hastalık bireylerde farklılık gösterir ve kimi hastada hafif kimi hastada ağır belirtiler gösterebilmektedir. İşte genel olarak böcek fobisinin belirtileri;
· Mide bulantısı
· Kalp çarpıntısı
· Göğüs ağrısı
· Baş ağrısı
· Baş dönmesi
· Aşırı terleme
· Nefes almada zorluk
· Kas güçsüzlüğü
· Uyuşma
· Nefes darlığı
Böcek Fobisi Neden Olur?
Genel olarak rahatsızlık çocukluk dönemlerinde başlar ve kendini gösterir. Biyolojik ve çevresel faktörler hastalıkta etkin rol oynar. Hastalık bu faktörler ile birlikte koşullanmaya bağlı olarak başlar ve koşullanmanın eşleşmesiyle korku oluşmaktadır. Böcek fobisi olan kişiler bu korku nedeniyle hafif anksiyete ve panik atak gibi reaksiyonlar gösterebilir.
Böcek Fobisi Nedenleri Nelerdir?
Böcek fobisinin kesin bir nedeni yoktur. Görülme nedeni ise insanların yaşadıkları olumsuz deneyimler sonucu böcek veya herhangi bir böcek turuna karşı görüşünü etkilemek olarak tanımlayabiliriz. Fobinin nedeni öğrenilmiş bir yanıt olabilir. Ebeveynin böceğe karşı göstermiş olduğu tepkiyi gören çocuklar da benzer tepkileri verme eğiliminde olabilirler. Beyin travması veya depresyon geçiren kişilerde hastalığa karşı duyarlılığının fazla olduğunu gösteren kanıtlar da vardır.