Son Konu

Boğaz Kuruluğu Neden Olur? Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kuru boğaz, çiğnemeyi, yutmayı, konuşmayı zorlaştıran, boğazda takılma ya da toz varmış hissine neden olan bir semptom olarak değerlendirilir. Boğaz kuruluğu, birtakım farklı şikayetlerle birlikte görüldüğünde üst solunum yolu enfeksiyonunu, alerjiyi ya da sindirim sistemiyle alakalı bir sorunu işaret edebileceği gibi oldukça önemsiz geçici bir rahatsızlık da olabilir. Özellikle kış aylarında kuru bir boğazla uyanmak soğuk algınlığını akla getirse de şikâyetlerinizi iyi takip ederek hekim desteğine ihtiyacınız olup olmadığını anlamanız mümkün. Boğaz kuruluğu hakkında detaylı bilgi edinmek ve daha iyi hissetmenizi sağlayacak ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.


Boğaz kuruluğunu hafifletecek ürünlerine bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Boğaz Kuruluğu Neden Olur?

Boğazdaki kuruluk hissinin nedenini bulmak için öncelikle en yaygın görülen hastalık dışı etkenleri gözden geçirmek gerekir. Basit bir neden gibi görülse de boğazdaki kuruluğun en olası sebeplerinden biri dehidrasyondur. Yeteri kadar sıvı tüketmediğinizde boğazınızda kuruluk meydana gelir. Kurulukla birlikte koyu idrar rengi, artan susuzluk hissi ve yorgunluk, dehidrasyonu işaret eder.

, duman ve kimyasal maruziyeti, boğaz yüzey dokusunun zarar görerek tahriş olmasına ve kuruluğa neden olabilir. Uzun süre çok konuşmak ya da bağırmak da hastalık dışı nedenler arasında sayılabilir. Bu etkenler sonucu kuruluk şikâyeti yaşıyorsanız boğazınızı bir süre dinlendirebilir, gerekirse yumuşatmak için bitki çayı, pastil gibi destekleyicilere başvurabilirsiniz.

Kuru hava ve ağız açık uyumak da boğaz kuruluğunun yaygın sebepleri arasında yer alır. Özellikle kışın kalorifer, soba ve klimalar ortamdaki oranının azalmasına neden olur. Ayrıca farklı yapısal faktörler ya da burun tıkanıklığı nedenleriyle ağız açık uyumak da boğazda kuruluğa yol açar.

Boğaz kuruluğu şikâyeti yaşıyor fakat yukarıda saydığımız faktörlerin hiçbiri sizin durumunuza uymuyorsa ve kaşıntı, tahriş, öksürük, ses kısıklığı gibi farklı semptomların varlığı söz konusu ise bir hastalık varlığından şüphelenebilirsiniz. Özellikle geçişlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar boğazda kuruluğa yol açar. Bunların dışında alerji ve gastroözofogal reflü hastalığı da boğazı tahriş ederek kuruluk hissi oluşmasına neden olabilir.

Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir?

  • Sıvı desteği alın.
Boğazı nemli tutmak için su, meyve suyu ve bitki çayı gibi içecekleri gün içinde sık tüketmeye çalışın.

  • İdeal nem oranını koruyun.
Özellikle kış aylarında ortam nemi düşer. Yüzde 40’ın altına düşen nem oranı boğaz kuruluğuna, burun tıkanıklığı ve nefes almada güçlüğe neden olur. Ev içi nem oranını yüzde 50-60 üzerinde olmasına dikkat edin. Bilhassa uyku sırasında ideal nem oranını korumak için oda nemlendiricisi kullanabilirsiniz.

  • Sıcak duş alın
Boğaz kuruluğu farklı nedenlerle ortaya çıkan bir semptomdur. Bu semptomun yaratmış olduğu rahatsızlığı gidermek için sıcak banyonun buharından yardım alabilirsiniz. Buhar boğazı nemlendirip rahatlama hissi sunar.

  • Boğazınızı yumuşatın
Boğazın kuruması, yutkunmayı, konuşmayı ve hatta rahat nefes almayı bile güçleştirir. Boğazda tıkanıklık ve toz hissine neden olur. Kuruluğu kısa sürede gidermenin en etkili yolu boğazı yumuşatmaktır. Bunu hızlı şekilde yapmak için boğaz pastili kullanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunan C vitamini ve çinko içerikleri ile kullanımı boğaz kuruluğunun hafifletilmesine yardımcı olur.

  • Stresten uzak durun
Boğaz kuruluğu stres kaynaklı olabilir. Stres ve sinirlilik hali, tükürük üretiminin azalmasına neden olur. Dil ve boğazda kuruluk meydana gelir.

Boğaz Kuruluğunda Kaçınmanız Gerekenler

  • Uzun süre konuşmak, bağırmak ya da şarkı söylemek şikayetlerin artmasına yol açar.
  • Tütün ve alkol kullanımı, boğaz tahrişini arttırır. Ayrıca tükürük üretimini etkileyerek kuruluğu tetikler.
  • Asitli içecekler, yanma ve kuruluk hissini geçici olarak ortadan kaldırıp rahatlama hissi verse de bu durum çok kısa sürelidir. Asit, boğaz dokusundaki irritasyonun artmasına yol açar.
 
Üst Alt