Devletimizde çabucak hemen her yol kenarında ormanlık yerde rahatlıkla yetişebilen vitamin ve mineral deposu olan böğürtlen meyvesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Evet böğürtlenin yararları nelerdir? Böğürtlen hangi marazlara âlâ gelir? Olgunlaştıkça kırmızıdan siyaha dönen böğürtlen imaj olarak çileğe misal. Vücuttaki tüm toksinleri tek seferde atar.
C vitamini bakımından güçlü olan meyveler arasında birinci sırada nokta alan böğürtlen, Mayıs ayından Ağustos ayına kadar tüketilebilir. Yeşil renkten al kırmızıdan siyah renk alan böğürtlen birebir hengamda organik asitler bakımından da hayli güçlü bir meyvedir. Gülgiller ailesine ilişkin olan böğürtlen, vitamin ve mineral deposudur. Tüm zararlı toksinleri vücuttan atmada güçlü bir meyve olan böğürtlen sulak sahalarda rahatlıkla yetişir. Keşfi yüzyıllar öncesine dayanan böğürtlen dikenli bir yapıya sahiptir. Alternatif tıpta doğal ilaç olarak da kullanılan böğürtlen, ishal hastalıklarında tüketilir. Kanı temizleyen böğürtlenler yüksek tansiyon, eklem iltihaplanması, nedensiz ödemler üzere rahatsızlıkları engelleme de de hayli tesirlidir. Yaprağından kısmına kadar inanılmaz yararlara sahiptir. Yapılan araştırmalarda böğürtlenin rastgele bir zararı yoktur.
BÖĞÜRTLENİN YARARLARI NELERDİR?
- Yaprağı kurutulup çayı yapılarak tüketilir. Bu çay güçlü bir idrar söktürücüdür. Çok toksin attığında gün içerisinde kesinlikle 2.5 litre su tüketilmelidir.
- Bağışıklık sistemi kendini yenileyen bilir. Lakin gün ölçüsüz çokça bakteri ya da toksin alan vücut bunları ayırıp vücuttan attığı vadede fonksiyonlarında yavaşlama meydana gelir. Bu da devranla zararlı bakterilere karşı savunma mekanizmasını kırar. Mütemadi güçlü kalması için vücudun gün içerisinde kesinlikle antioksidan tüketerek temizlenmesi gerekir. Böğürtlen üzere likopen bakımından varlıklı meyve bu noktada nispeten ülkü bir meyvedir.
- Sıhhatsiz beslenme kan basıncını artırır. Kan basıncı artıkça da yüksek tansiyon, baş dönmesi, inme ve kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Bunların önüne geçmek için kanı istikrarda tutucu besinler tüketilmedi gerekir. Böğürtlen içerdiği asitler sayesinde kanın basınç nispetini korur.
- Şiddetli adet kanaması ve akıntının önüne makbul. Adet döngüsünün bozulmadan devam etmesini sağlar.
- Eski çağlardan beridir. Yaprakları kurutularak tüketilen böğürtlen çayı güçlü bir ağrı kesici tesire sahiptir. Bu yüzden münhasıran eklem iltihaplanmalarında tüketilmesi tavsiye edilir.
- Böğürtlen yaprakları ile birlikte kaynatılıp blendırdan geçirildiğinde krem kıvamına gelir. Bu krem basur ve yanık üzere rahatsızlıklarda doğal ilaç olarak kullanılır. Külliyen geçirmese bile şiddetini azaltır.
- Böğürtlen çayı, sindirim sistemine de epey yarar sağlar. Münhasıran mutasyona uğramaya meyilli olan hücreleri yenileyerek vücudun asit nispetini düşürür. Ayrıyeten kum ve taşları da kolay yolla atılmasını sağlar.
- Kronik yorgunluk ve gerilim üzere ruhsal marazlara da âlâ gelir. Sonları yatıştırır. Bronşitleri temizleyerek rahat nefes almayı sağlar.
- Polifenoller içeren böğürtlen kanserli hücreleri önleyerek kanser illetlerinin yaşanmasının önüne makbul.
- Hücreleri yenileyen böğürtlen münhasıran dermis tabakasını yenilemede tesirlidir. Cilt yüzeyindeki gözenekleri temizleyerek sıkılaştırır.
BÖĞÜRTLEN ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir bardak kurutulmuş böğürtlen yaprağı ve böğürtleni 3 su bardağı su ekleyip haşlayın. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Sonra süzün ılık bir biçimde tüketin. Süratli toksin atıcı olduğundan iki günde bir için.