Son Konu

Borsa, Dolar, Petrol, Altında Yönetici Konumda 'Merkez Bankaları' Bulunuyor!

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier


Küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon ortasında süren fiyatlamalar, Powell'ın ABD Kongresi'ne yapacağı sunum ve yurt içinde de TCMB faiz kararından etkileniyor. Güç tarafındaki gelişmeler de gündemin ana hususları ortasında bulunurken, altında da merkez bankaları izleniyor. Döviz kurlarında da seyrin belirleyicisi de para siyasetleri olacak.


BIST 100 endeksi güne yüzde 0,07oranında 1,77 puan artışla 2.576,07 puandan başladı




Yurtiçi piyasaların bugün ana gündemi TCMB'nin Para Siyaseti Heyeti (PPK) toplantısında olurken, anketlere katılan ekonomistler genel olarak değişim öngörmüyor. Yurtdışında da Fed ve ECB'den gelecek açıklamalar izlenecek. 

Dün, dünya borsalarındaki oynaklıktan etkilenen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,06 oranında düşüşle 2.574,30 puandan tamamladı.

Endekste aşağı taraflı hareketlerde 2.555 düzeyi öne çıkarken, yükselişte de 2.600 puanın düzeyi direnç olarak izlenecek. Vadeli süreçlerde BIST30 endeks kontratı güne yüzde 0,26 oranında düşüşle 2.846,25 puandan başladı.

Enflasyon gündemi ile borsalarda baskı sürüyor



Fed yetkililerinin açıklamaları yakından izlenirken, ABD Lideri Biden'ın da akaryakıt fiyatları ile ilgili vergi düzenlemesi fiyatlamaları etkiliyor. Wall Street'te dün dalgalı bir seyir ile S&P 500 endeksi günü yüzde 0,13, Nasdaq ve Dow Jones da yüzde 0,15 oranında kıymet kaybı ile günü tamamladı. Bu sabah vadeli süreçlerde de yatay seyir görüldü.

Avrupa'da ise enflasyondaki yükseliş ve güç başlığı ile telaşlar sürüyor. Borsalarda ise negatif bir seyir ile dün Almanya'da DAX 40 yüzde 1,11, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 yüzde 0,81 ve İtalya'da FTSE MIB 30 yüzde 1,36 oranında düşerken, vadeli süreçlerde de düşüş bugün devam ediyor. Endeksler yeni güne hudutlu düşüşlerle başladığı görüldü. 

Asya borsaları ise sakinlik telaşlarından etkilenirken, Çin özelinde teknoloji şirketleri düzenlemesinde sona yaklaşılması da borsada fiyatlamaları yönlendiriyor. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 oranında düşüşle günü tamamlarken, Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik yüzde 1,3 ve Hong Kong'da Hang Seng yüzde 2 oranında yükseliş kaydetti.

Dolar/TL'de dün yatay bir seyir izlenirken, bugün faiz kararı beklentisi öne çıkıyor.



Dün 17,3420 düzeyinden günün tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasada 17,3510 düzeyinden güne başladı. 

Oynaklığın arttığı tahvil piyasalarında ise Fed Lideri Powell açıklamaları izlenirken, gerileme görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,15 düzeyine geriledi.

TL karşısında euro ise 18,3658 düzeyinden sabah saatlerinde süreç görürken, euro/dolar ise 1,057 düzeyinde karşılık buluyor.

Bugün fiyatlamaların ana taraf belirleyicisi TCMB'nin faiz kararı olacak. Saat 14.00'te açıklanacak karardan piyasa anketlerinde beklenti değişiklik olmayacağı tarafında oluştu.

Altın yakın vadede taban görüleceğine karşı uyaran uzmanlar, orta ve uzun vade için de olumlu beklentiler açıklıyor.



ABD Merkez Bankası Fed'in Lideri Powell dün yaptığı açıklamalarla piyasanın odağında olurken, sert faiz artışlarına ve resesyon dair telaşları kıymetlendirdi. 

Ons altın güne 1.837 dolardan düzeyinden başlarken, 1.834 dolardan süreç görüyor. Gram altın ise 1.024 TL'den yurt içinde fiyatlandı. 

Ons altın, merkez bankalarının sıkı para siyasetleri ile resesyon tasalarını fiyatlarken, dar bir bantta süreç görüyor. Tahvillerdeki gerilemenin de tesiriyle otoritelerin telaffuzları yatırımcılar etkileyen ana ögeyle oluyor. Dünyada majör merkez bankaları önderliğinde yapılan sıkılaşmaların, global büyümeyi etkileyeceği ve sakinliği tetikleyeceği konuşuluyor.

Resesyon telaşları petrol fiyatlarını aşağı çekmeye devam ediyor



Fed Lideri Jerome Powell'ın enflasyon ile çaba ederken ABD iktisadının resesyona girmesi mümkünlüğünün şuurunda oldukları söylemi global pazarda talebin yavaşlayacağı telaşları ortaya çıkararak petrol fiyatlarını aşağı çekiyor.

BoE'nin akabinde ECB'nin de faiz artırımına gidecek olmasının global ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı, yüksek enflasyonun hane halklarının harcama güçlerini aşağı çekmesinin akaryakıt talebini de azaltacağı değerlendirmeleri petrol fiyatlarını baskılıyor.

Şu sıralarda ICE'de Ağustos vadeli Brent petrolü düne nazaran 2,02 dolar düşüşle 104,17 dolar/varil düzeyinde. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 1.91 dolar düşüşle 104,28 dolar/varilden süreç görüyor.

Analistler, ikinci çeyrek sonu yaklaşırken ABD ve Avrupa merkezli hedge fonlardan gelen durum kapatma satışlarının da petrol fiyatlarındaki gerilemede rol oynadığını belirtiyorlar. 

Suudi Arabistan'da petrol ihracatında yaşanan artışa bağlı olarak mal ihracatı yükselişini sürdürdü. Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) tarafından açıklanan datalara nazaran, Nisan ayında toplam mal ihracatı geçen yılın tıpkı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 98,0 artışla 137,1 milyar riyal oldu. Geçen yılın birebir ayında ihracat Covid-19 salgınının tesiriyle 69,3 milyar riyal düzeyinde kalmıştı. Artış büyük ölçüde petrol ihracatından kaynaklandı. Petrol ihracatı yüzde 123,0 artarak 60,5 milyar riyale yükseldi. Petrol ihracatının toplam içindeki hissesi yüzde 71,1'den yüzde 80,0'e çıktı.
 
Üst Alt