Global piyasalarda, şahinleşen merkez bankaları ve artan jeopolitik risklerle taraf arayışı devam ediyor.
Borsa İstanbul'da oynaklık tekrar artarken, dolar ve Euro'da yatay seyir sürüyor.
Borsa İstanbul'da gözler Londra'da
Yurt içinde, dün sanayi ve ulaştırma payları öncülüğünde yükselen BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,77 kıymet karıyla 1.997,58 puandan tamamladı.
Açıklanmaya devam eden şirket bilançoları nedeniyle pay ve bölüm bazlı ayrışmalar devam ederken, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, Londra'daki temaslarına ait haber akışı da yatırımcıların odağında bulunuyor.
Analistler, Ukrayna ile ilgili gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde tesirli olabileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.030 düzeyinin direnç, 1.980 puanın takviye pozisyonunda bulunduğunu söyledi.
Global piyasalarda gündem tıpkı
Dünya genelinde artan enflasyon baskısı global bazda kıymetli merkez bankalarını nakdî sıkılaşmaya yönlendirirken, kelam konusu siyaset değişimine ait kelamla yönlendirmeler ehemmiyetini koruyor.
Rusya ile Ukrayna ortasında devam eden tansiyon ise piyasalardaki fiyatlamalarda risk algısını artıran bir öteki öge olmayı sürdürüyor.
Dün, New York borsasında kapanışa yakın artan satış baskısıyla S&P 500 endeksi yüzde 0,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,58 kıymet kaybederken, Dow Jones endeksi günü yatay seyirle tamamladı. ABD'de endeks vadeli süreç kontratları ise yeni günde yatay seyrediyor.
Dün, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,71, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,76 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,83 paha kazanırken, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,03 paha kaybetti. Avrupa endeksleri bugün vadeli süreçlerde de karışık seyrediyor.
Asya'da ABD piyasalarında kapanışa yakın artan satış baskısına paralel düşük risk iştahı dikkati çekerken, Çin ile ABD ortasında artan tansiyonun kelam konusu durumda baş rol oynadığı görülüyor.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,20 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,44, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,25 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,56 bedel kaybetti.
Dolar ve Euro yatay seyrini korurken, tahviller yakından izleniyor
Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 artışla 13,5915’ten kapanmasının akabinde bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,6150 düzeyinde süreç gördü.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 1,95'e yükselirken, ABD'de perşembe günü açıklanacak enflasyon datalarına ait tedirginlik kelam konusu fiyatlamada tesirli oldu.
Avrupa tahvil piyasalarında Lagarde'ın konuşmasıyla satış baskısının arttığı görülürken, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yükselmeye devam ederek yüzde 0,22'ye çıktı.
Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,21 ile Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) üst hududu olan yüzde 0,25'e yaklaşarak BoJ'un müdahale mümkünlüğünü ortaya çıkarırken, Avustralya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,13'le Mart 2020'den bu yana en yüksek düzeyine yükseldi.
Euro/dolar paritesi dün üst üste altı günlük yükseliş eğilimi sonlandırmasının akabinde bugün de düşüş eğiliminde hareket ederken, 1,1420'den alıcı buldu.
09.30 prestijiyle bu sabah piyasalar açılmadan evvel dolar/TL 13,5920, euro/TL 15,5277 düzeyinden süreç görürken, euro/dolar paritesi de 1,14188 düzeyinden karşılık buldu.
Enflasyonist baskılar altın fiyatına dayanak vermeye devam ediyor
Enflasyonist baskıların yatırımcıları inançlı limanlara yönlendirmeye devam etmesi altın fiyatına takviye veriyor.
Spot altın fiyatı dün 1.823 dolar/ons düzeyinin test edilmesinin akabinde bu sabah 1.820 dolar/ons düzeyinden süreç gördü.
Analistler, üst hareketin ivme kazanması için 1.825 dolar/ons düzeyinin geçilmesi gerektiğini vurgulamaya devam ediyorlar. Buranın geçilmesi halinde spot altın için yeri hareket bandının 1.836-1.853 dolar/ons haline gelmesi potansiyeli olduğu vurgulanıyor. Aşağı hareketlerde ise takviyeler 1.816 ve 1.803 dolar/ons düzeyinde bulunuyor.
Daha fazla İran petrolünün global pazarlara gelebilceği tasası fiyatları geriletti
Viyana'da bu hafta tekrar başlayacak 2015 nükleer mutabakatının canlandırılması görüşmelerinde ABD ile İran ortasında bir uzlaşma, İran petrolünün global pazarlara akışını artıracak bir tahlil mümkünlüğü petrol fiyatlarını geriletti.
Lakin Rusya-Ukrayna gerginliğinin ortaya çıkarıldığı jeopolitik riskler petrol fiyatlarında bir gerilemeyi sınırlıyor.
ICE'de Nisan vadeli Brent petrolü bu sabah 21 cent düşüşle 92,48 dolar/varil düzeyinde. NYMEX'de Mart vadeli Batı Teksas petrolü de düne nazaran 9 cent düşüşle 91,23 dolar/varilden süreç gördü.