teknolojiuzmani
Yeni Üye
Borsalarda dün görülen satış baskısı ile ABD'de resmen ayı piyasası görüldü. Borsa İstanbul dün gerilerken, bugün bir ölçü alım ile güne başladı. Dolar/TL'de bugün bir ölçü gerileme görülürken, euro/TL yine 18 TL'nin üzerinde. Tüm varlıklarda ise bugün başlayacak olan Fed toplantılarının yarın açıklanacak kararı bekleniyor.
BIST 100 endeksi güne yüzde 0,66 oranında 16,59 puan artışla 2.526,73 puandan başladı
Küresel piyasalarda görülen satış yüklü seyrin tesiriyle Borsa İstanbul'da da BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 1,30 oranında düşüşle 2.510,14 puan düzeyinden tamamlarken, bugün yurt içinde bilgi gündemi sakin olacak. Yurt dışında ise Almanya enflasyonu ve iktisatta kıymetli bir gösterge olan ZEW endeksi izlenirken, İngiltere'de işsizlik verisi ile güne başlanacak. ABD'de üretici enflasyonu takip edilirken, piyasasının odak noktasında ise yarın açıklanacak Fed faiz kararı var.
Oynaklık konusunda risklerin canlı olduğunu hatırlatan uzmanlar, yatırımcıları temkinli olmaları konusunda da uyarıyor.
Teknik olarak endekste düşüşlerde 2.480 ve 2.440 düzeyleri dayanak pozisyonunda bulunurken, yükseliş tarafında ise direnç pozisyonunda 2.560 puan öne çıkıyor.
Dün ayı piyasasına giren ABD ve Avrupa'da vadeli endeksler toparlanıyor
Dün Wall Street'te global piyasalarda yaşanan sert düşüşler ile kapanışta Dow Jones 800 puandan fazla kıymet kaybederek günü yüzde 2,79 oranında düşüşle 30.516,74 puandan, S&P 500 endeksi ise yüzde 3,88 oranında düşüşle 3.749,63 puandan tamamlarken, Mart 2021'den bu yana en düşük düzeyini görerek ocak ayında görülen rekor düzeyin yüzde 20 altında kalmasıyla 'ayı piyasasına' girdi. Nasdaq endeksi ise yüzde 4,68 oranında kayıpla 10.809,22 puana geriledi.
Bu sabah vadeli endekslerde bir toparlanma gözlenirken, Asya tarafında tahvillerin borsalarda baskı oluşturduğu görülüyor.
ABD ve Avrupa'da tahvil getirilerinin son yılların en yüksek sevilerine çıkmasının tesiriyle yüzde dün Wall Street'te yüzde 2,8-4,7 ortasında, Avrupa'da da yüzde 1,5-2,7 ortasında düşüşler yaşanmasının akabinde gelen toparlanma bir reaksiyon hareketi olarak bedellendiriliyor.
Sabah saatlerinde Dow Jones sanayi vadeli endeksi yüzde 0,85, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 1,09 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 1,4 oranında artıda seyretti.
Avrupa'da ise FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,62, FDAX yüzde 0,85 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,74 üstte süreç gördü.
Piyasalarda gözler Fed'in bugün başlayacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısından yarın çıkacak kararlarda olacak. Toplantıdan 75 baz puanlık bir faiz artırımının çıkması beklentisi ise yükseliyor.
Asya borsalarında global piyasalardaki satıcılı seyir tesirli olurken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) getiri eğrisi gayesi doğrultusunda tahvil alımlarını artırınca satış baskısı bir ölçü törpülendi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi gün sonunda yüzde 1,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 0,5 oranında geriledi.
Tahvil piyasaları karıştı
Tahvil piyasalarında görülen tesirli satışlar global çapta tahvil getirilerini uzun vakit sonra görülmeyen bölgelere taşıdı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 11 yılın tepesi olan yüzde 3,36 düzeyini görürken, 3, 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerde getiri eğrisi de bu eğilimini sürdürüyor.
Bu ortamda artan dolar talebi de dolar endeksini 20 yılın tepesi olan 105,2 düzeyine taşıdı.
Fed'in bugün başlayacak ve yarın kararın açıklanacağı toplantısında yüksek oranda 75 baz puan faiz artırımı beklentisi oluşurken, dünkü fiyatlamalar ile 2023'ün ortasında da yüzde 4 faiz düzeyi öngörülüyor.
Avrupa'da ise ekim ayında 125 baz puan faiz artışı beklentisi ile ECB'nin en azından 2 defa 50 baz puanlık artırım yapacağı varsayım ediliyor. AB'de 10 yıllık tahvil faizlerinde artan satış baskısı son 9 yılın en yüksek düzeylerine ulaşırken, İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4'ü aşınca, çok borçlu olan İtalya ve Yunanistan üzere ülkeler açısından durum sorun oluşturabileceği kanısıyla ECB'nin radarına girdi.
Japonya MB BoJ, dünyada agresifleşen para siyasetlerinin tersine aksine sakinliğini korurken, getiri eğrisi denetiminde gayelere yönelik tasalar ile tahvil piyasaları satış baskısına maruz kaldı. Dolar karşısında kıymet kaybeden Japon Yeni'ni korumak için şimdi bir adım atılmazken, tahvil alımlarına orta verebileceği sinyallerine rağmen uzun devirli varlıklar da içinde olmak üzere alıma yöneldi.
Dolar/TL'de dün yüzde 0,8 oranında bedel karı ile 17,26 düzeyi görülürken, bugün sabah saatlerinde bir ölçü gerileme ile 17,2168 düzeyinden süreç gördü. Euro/TL ise 18,01 düzeyinden süreç gördü. Euro/dolar paritesin de 1,045 düzeyinden karşılık buluyor.
Altın 4 haftanın en düşük düzeyinden toparlanıyor
ABD dolarının önde gelen para üniteleri karşısında bedel kazanması, tahvil getirilerinin son yılların en yüksek düzeylerine çıkmasının tesiriyle dün 4 haftanın en düşük düzeyini gören altın bugün toparlanıyor.
Fed'in piyasanın kaygı ettiği kadar şahin bir karar almayacağı beklentilerinin de tesiriyle spot altın fiyatı şu sıralarda düne nazaran yüzde 0,52 artışla 1828,73 dolar düzeyinden süreç görüyor. Altın fiyatı 1810,90 dolar/ons ile 19 Mayıs'tan bu yana görülen en düşük seviyeyi test etmişti.
Spot altın fiyatında toparlanmanın 1832 dolar/ons düzeyine kadar devam etmesi bekleniyor. Buranın geçilememesi ve Fed'in agresif bir faiz artırımına yönelmesi halinde 1808 dolar/ons düzeyine kadar geri çekilme olabileceği belirtiliyor.
Arz tasaları petrol fiyatlarını yükseltiyor
Libya'nın petrol üretiminin 1 milyon varil/gün azaldığı haberlerinin tetiklediği arz telaşları petrol fiyatlarını yükseltiyor.
Küresel iktisatta büyümenin yavaşladığı varsayımları ve Çin'de devam eden COVID önlemlerinin akaryakıt talebinde toparlanmayı yavaşlatacağı değerlendirmelerine karşın bu sabah ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 123 doların üzerinde çıktı
ICE'de Brent petrol düne nazaran 71 cent artışla 122,98 dolar/varil düzeyinde, NYMEX'de de Batı Teksas petrolü şu sıralarda 70 cent artışla 121,64 dolar/varilden süreç görüyor.
Piyasalarda gözler Fed toplantısında. Fed'in ne kadar şahin bir karar alacağı, bunun ABD iktisadına sınırlayıcı tesirinin olup olmayacağı piyasalara taraf verecek.