Anaerob Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen botulinum nörotoksini 2002 yılında FDA onayı alarak kırışıklık tedavisi için kullanılmaya başlanmıştır.Günümüzde hem tedavi amaçlı kullanılıp hem de kozmetik amaçlı kullanılarak çok yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Sizlere tecrübelerimin botoks uygulamasından sonra sık duyduğum sorular üzerinden aktarmaya çalışacağım.
Yaşanılan sık problemlere geçmeden önce iyi anlaşılması gereken şey bu toksinin etki mekanizmasıdır.botulinum nörotoksini nöromuskuler kavşakta asetilkolin salınımını engelleyerek kas kasılmasını etkilemektedir.Bu bilgiyi iyi kavramak gerekmektedir çünkü botoksun tutup tutmadığını veya daha fazla botoks ilave edilmeli mi yoksa şuan ki botoks etkisi kişi için yeterli mi sorularına cevap bulmaktadır.Etki mekanizmasından da anladığımız üzere botoks yapılan kaslar kasılamaz hale gelmektedir eğer ki botoksunuz yapılmış ve mimik yapamıyorsanız ilave bir botoksun kaşları daha fazla kaldırma gibi bir etkisi olmayacaktır.
Rutinde botoks tedavisinde sık karşılaşılan problem botoksun etkisinin çabuk geçtiğidir. Bu olayın en büyük sebebi botoks yaptıran bireyin dinamik kas yapısına sahip olup çok fazla mimik kullanma alışkanlığı olmasıdır. Bu alışkanlıktan dolayı 2-3 ay gibi bir sürede bile enjekte edilen botoks tüketilebilmektedir. Uygulama esnasında yapılan bir yanlış ise botoks şişesini çok fazla serum ile sulandırması ve bunun sonucunda botoksun etki süresini düşmesidir. Bir diğer problem ise botoks uygulaması yapıldıktan sonra yüzümde yorgun bir görüntü oluşmasıdır.Şöyle ki eğer alın bölgesindeki frontal kasa, kaş ortasına yaptığımız botoks miktarından çok daha fazla dozajda yapıldıysa pseuda pitozise sebep olabilir, geçici bir görüntüdür kontrol seansında geçmemişse düzeltilebilir. Botoks yapıldıktan sonra gözlerde sulanma olabiliyor bu durum nadir de olsa karşılaştığımız bir durumdur.Göz çevresine botoks yapılırken lacrimal kanalı paraliz edersek gözde sulanmanın yaşandığı vakalar kayıtlarda bulunmaktadır. Kaşların beklenilenden daha fazla kalkması sık karşılaşılan bir durumdur, böyle bir durumun çözümü kolaydır kontrol seansından frontal kasın lateraline botoks eklemesi yapıldığı taktirde kaşların konumu istenilen konuma getirilebilir. Botoksun tutmadıgı veya uygulama yapıldıktan 2 hafta sonra hiçbir etkinin olmadığı gibi bir problemin ana sebebi kullanılan botoks şişesinin denatüre olmuş olmasıdır. Bu bozulma ise; saklama koşullarının uygun olmaması ile ya da üretim sırasında yapılan bir hata ile firmanın sebep olduğu bir botoks serisinin bozulmuş olmasıdır. Botoks enjeksiyonu yapıldıktan 1 hafta sonra etkisi başlayıp 2. Haftada maksimum etkinliğe ulaşmasına rağmen uygulama yapıldıktan 1 gün sonra etkisini hissetmeye de başlayabilirsiniz. Uygulamanın yapıldığı gün botoksun etkisinin hemen başladığı ve gayet güzel bir sonuç aldığım uygulamalarda bulunmaktadır. Bu durumun yaşadığı uygulamalarda botulinum toksinine karşı vücudun çok daha hızlı tepki verip bu yabancı maddeyi kabul etmesinden kaynaklandığını düşünülmektedir
Özetlemek istersek botoks ile ilgili yaşanılan her problemin çözümü bulunmaktadır. Burada önemli olan hastanın kişisel beklentisini iyi tespit etmektir yaşanılan asıl problemler hastanın beklediğinden farklı bir sonuç ile karşılaşmasıdır.Uygulama yapılan kişiye botoks öncesinde nasıl bir görüntü oluşacağını, botoksun etki mekanizmasının maksimum 6 ay içinde etkisinin geçeceğinin ve olabilecek komplikasyonları güzelce anlatılırsa büyük bir problem yaşanmayacağını deneyimlemiş ve hala da deneyimlemekteyim. Umarım hastalarımdan genelde duyduğum bu problemler başka hekim arkadaşlarıma ve bu yazıya denk gelen ve botoks uygulamasıyla ilgili şüpheleri olan hastalarımıza ışık tutabilir.