teknolojiuzmani
Yeni Üye
Toplumda hemen hemen herkesin yaşadığı boyun tutulması uzun sürdüğünde yaşam kalitesini düşürür. Kişinin günlük aktivitesini engeller. Boyun kısmında sertlik ve ağrı meydana gelir. Bu da boyun hareketlerini kısıtlar. Boyun tutulması neden yaşanır? Boyun tutulması nasıl geçer?
Bedeni ve baş kısmını bir birine bağlayan nokta olan boyundaki kasa ve dokuda meydana gelen hasar sonrası görülen sağlık sorununa boyun tutulması denir. Dokunun sertleşmesinden dolayı dokunulduğunda bölgede sertlik hissedilir. Kaslar rahat hareket edemediğinden boyun sabit kalır. Boyun tutulması aynı anda değişine sıcaklık durumu, tramvatik kazalar, dengesiz boyun hareketi ve başın rahat etmediği pozisyonda uyuma boyunda hasara neden olabilir. Boyun kısmı sertleştikçe vücut hareketleri de zorlaşır. Hareketler zorlaştıkça ağrılarda artar.
BOYUN TUTULMASI NEDEN OLUR?
Vücuttaki en hassas kas boyun kısmındaki Levator skapula kasıdır. Boyun tam arka hizasında bulunan kas vücut kısmı ve başı bir birine bağlar. Çok hassas olduğundan da hemen hasara uğrar. Uyku sırasındaki hareketler, sporda ağır çalışmalar yapma, uzun süre pozisyon bozmadan bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlere bakmak, Yüzme esnasında yanlış hareketler, aşırı stres, kas sisteminde zayıflık bunların yanı sıra boyun fıtığı, omuriliğinde hasar, sıklıkla görülen sinir sıkışmaları tutulmaya zemin hazırlar.
BOYUN TUTULMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
En yaygın belirti boyun kısmında ağrının meydana gelmesidir. Ancak öte yandan boyunda karıncalanma hareket esnasında kemik ve kaslarsa sıkılaşmaya bağlı zorlanma görülür. Baş hareketlerinde kısıtlılık görülür. Öte yandan hareket kısıtlandıkça sırt ve omur ağrısı artar. Bu ağrı aynı zamanda başta da görülür.
BOYUN TUTULMASINA NE İYİ GELİR?
Uzun süreli devam eden ve geçmeyen boyun tutulmaları için mutlaka bir uzmana danışmakta fayda var. Aksi halde kalıcı hasarlar medyana gelebilir. Uzman doktor tutulmanın şiddetine göre belirti fiziki ve ilaç tedavileri uygular. Bölgenin yumuşaması için ilaç desteği sağlanırken fiziksel hareketlerle de bölgede ki kas sistemi ısındırılır. Bu da hızla bölgenin yumuşamasına neden olabilir. Bunun yanı sıra evde de bazı yöntemler vardır. Baş kısmından sırta kadar olan yere nane ya da çay ağacı yağı gibi ferahlatıcı yağlarla masaj yapın. Masajın üzerine ılık bir havlu koyun. Ya da duşta ılık suyla o bölgeye beyaz lavantalı sabun sürün hafif baştan sıra doğru masaj yapın. Uzun bir süre hava değişiminin olacağı yerlerden uzak durun.