Son Konu

Bozulan Gıdalara Son: Yemeklerinizi Uzun Süre Nasıl Saklayabilirsiniz?

teknolojiuzmani

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,799
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-0b4b4725460a211a31ce0069c7595f2c4bc97132.jpg


Canlılar, hayatını sürdürmek için temel şeylere muhtaçlık duyuyor. Bu gereksinimlerden biri de beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Beşerler da her canlı üzere çeşitli besinler tüketiyor. Bu besinleri tüketmenin yanı sıra hakikat şartlarda saklamak da çok değerli. Zira bozulan besinler insan sıhhatini tehlikeye atabiliyor. Şayet siz de bozulan besinlere deva arıyorsanız bu yazımızda yemeklerinizi uzun müddet saklayabilmeniz için hoş tüyolar derledik. Haydi, gelin başlayalım!


1. Dondurmak




Özellikle et eserleri, birkaç gün içinde tüketilmeyecekse saklanması gerekiyor. Teknolojinin de verdiği eşsiz nimet olan buzdolabı, bu gereksiniminizi karşılayabiliyor. Donduracağınız balık, tavuk, kırmızı et üzere eserleri, tek seferde yenilen porsiyonlara ayırarak -18 °C'de buzluğa atabilirsiniz. Yalnızca et eserleri değil birden fazla eseri saklamak için soğuktan faydalanabilirsiniz. Ayrıyeten dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Her ne kadar soğuk, yiyecekleri korusa da onları bozulmaz hâle getirmiyor. Bu yüzden her yiyeceğin farklı koruma mühletleri bulunuyor. Bu koruma mühletlerine dikkat ederek dilediğiniz üzere yiyeceklerinizi saklayabilirsiniz.

2. Konserve yapmak



Yiyecekleri konserve hâline getirmek, bilhassa büyüklerimizin sıklıkla yaptığı bir şey. Bu formül, eski kafalılıktan çok avantajlı olduğundan yapılıyor. Konserve hâline getirdiğiniz yiyecekler, besin bedellerini koruyarak çok uzun mühletler dayanabilir. Bu müddet, bazen bir yıla kadar varabiliyor. Dikkat etmeniz gereken şey ise gerçek yiyecek ve edevat ahengi. Asidi bol olan yiyecekleri, sıcak su ya da buhar banyosundan geçirdiğiniz kaplarda saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra asidik bedeli düşük olan yiyeceklerde basınçlı kaplardan yardım alabilirsiniz. Ayrıyeten her yiyeceğin konserve imal biçimi farklı oluyor. Bu yüzden konserve yaparken tanımlara dikkat etmeyi unutmayın.

3. Reçel yapmak



Reçel lezzetli olduğu kadar aslında dâhice düşünülmüş bir saklama metodu olarak karşımıza çıkıyor. Eski vakitlerde meyveleri nasıl saklayabiliriz diye baş yoran beşerler tahlili reçel yapmakta buluyor. Konut şartlarında siz de annenizinki kadar hoş bir reçel yapabilirsiniz. Reçeli bu kadar uzun ömürlü kılan şeyler ise kavanozun içinde hava bırakmamak ve limon koymak. Elbette her yiyecek üzere reçel tanımları de değişiklik gösterebilir. Ancak temel mantık daima tıpkı kalıyor.

4. Kurutmak



Eski vakitlerde elbette insanların buzdolabı üzere bir imkânı bulunmuyordu. Soğuk bölgelerde yaşayan beşerler, bundan faydalanabiliyor olsa da sıcak yerlerdeki insanlarda durumlar farklı oluyordu. O devirlerde sıcak bölgelerde yaşayan beşerler, 'Bizim soğuk havamız yok fakat sıcak havamız var' diyerek kurutmayı keşfediyor. Sonrasında kurutulabilecek her türlü yiyeceğe bunu uyguluyorlar. Kurutma süreci, besinleri bozabilecek mikroorganizmaların çoğalmasını, nem oranını azaltarak engelliyor. Kurutma çoklukla güneş yardımıyla yapılsa da günümüzde birtakım aletler sayesinde daha süratli yapılabiliyor.

5. Turşu kurmak



Turşu, sirke yahut limon ile yapılan salamura üslubu bir saklama süreci. Neredeyse bütün sebzelerin turşusunu yapabilirsiniz. Buradaki mantık, sebzelerin hakikat bir formda turşu hâline getirilmesi ve bir müddet kavanozun açılmaması oluyor. Bu sayede sebzeler kendilerini uzun mühlet koruyabiliyor. Ayrıyeten turşu suyu içmek size başka bir zevk verebilir.

6. Son kullanma tarihleri



Şimdiyse marketten aldığınız besinlere geliyoruz. Bu cins besinler doğal olsa bile paketlerinde son kullanma tarihleri bulunuyor. Besinlerinizi hatta birçok eserinizi alırken son kullanma tarihlerine dikkat edin. Son kullanma tarihleri geçmiş olan yiyecekleri tüketmeyin. Bunun yanı sıra paketi açılmış besinleri buzdolabınızda üç gün ile bir haftadan fazla bulundurmayın ve tüketmeyin. Zira bu besinler bozulabiliyorlar.

7. Bozulmayan besinlerin yardımı



Anlattığımız yollar ortasında en eskisi, zeytinyağı yahut bal içinde katı besinleri saklamak. Muhtemelen bu tekniği yapan sayılı insan bulunuyor. Her ne kadar eski olsa da zeytinyağı ve bal gerçek olduğunda bozulmuyor. Bu sayede de içine koyulan katı besinleri uzun müddet koruyabiliyorlar.

8. Pişirmek



Yiyecekler pişirilmeden saklandığı kadar pişirilerek de saklanabiliyor. Bilhassa eski çağlarda buzdolabı üzere teknolojik aletler olmadığından bu usul uygulanıyordu. Kurban bayramlarında da görebileceğiniz kavurma yapıp saklama ve kahve çekirdeklerini evvelce pişirmek bu usule örnek verilebilir. Bu sistemde yiyecekler çeşidine nazaran bazen büsbütün bazense kısmen pişirilip koruma ediliyor. Böylelikle yemekler bozulmaya karşı direnç kazandığı üzere siz de pişirme zahmetinden kurtulmuş oluyorsunuz.
 
Üst Alt