Son Konu

Bugün itibarıyla Türkiye dünyada ilk ve tek ülke oldu

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
S%2D400%2Dleri%2Dtasiyan%2Ducak%2DMurted%2DHava%2DUssu%2Dnde%2D222684%2D20190712125223%2Ejpg

Ulusal Savunma Bakanlığı, Rusya'dan alınan S-400'lerin birinci kümesinin Ankara'ya intikalinin başladığını duyurdu. Rusya'dan gelen iki uçak Mürted Hava Üssü'ne indi.

Savunma Sanayi Başkanlığı, S-400'e ilişkin kesimlerin teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, sistemin bütünüyle hazır olmasının akabinde kullanıma başlanacağını açıkladı. Türkiye, topraklarında hem Amerikan imali Patriot hava savunma sistemi hem de Rus üretimi S-400'leri barındıran birinci ülke oldu.

Ulusal Savunma Bakanlığı'ndan mevzuya ait yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Türkiye’nin hava ve füze savunma gereksiniminin karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik kontratı 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır.

Kontrat kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci küme gereçlerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır."

RUSYA'DAN İKİ UÇAK GELDİ

Rusya'dan birinci etapta iki uçak Mürted Hava Üssü'ne indi. Üste onuşlanma hazırlığı tamamlanırken, hangar tesisi yapıldı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Askeri Federal Servisi de S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını açıkladı.

S-400'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ



Dünyadaki en âlâ hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve denetim uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik gayeler ve öteki gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki amaçları vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri tıpkı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki amacı algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre süratle füze gönderilebiliyor. Sistem, gayeye 10 saniyeden daha az müddette reaksiyon veriyor.

Türkiye ile Rusya ortasında Eylül 2017'de imzalanan mutabakata nazaran, Türkiye, Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi satın alacak.    

PATRİOT'LAR ADANA'DA

Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde NATO kapsamında İspanya’ya ilişkin Patriot Birliği bulunuyor. İspanya Ordusu’na bağlı 74’üncü Uçaksavar Topçu Alayı, İncirlik’te konuşlu durumda…

Madrid İdaresi, Türkiye’nin hava savunması için Adana'ya konuşlandırılan Patriot füze savunma sisteminin müddetini haziran ayı başında 2019 sonuna dek uzatmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: KAHIR YOK



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 sistemi teslimatına ait sürecin seyrinde devam ettiğini belirterek, "Herhangi bir ıstırap yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir halde devam edecek" dedi.

Çavuşoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile heyetlerarası ve ikili görüşmelerinin akabinde Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci küme gereçlerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline ait bir soruya Çavuşoğlu, şu karşılığı verdi: "Bitmiş bir muahede ve süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu işleri koordine ediyoruz. Uçak müsaadesi olsun, gelecek işçi müsaadesi olsun, bu hususlarla ilgili süreçler de devam ediyor. Aslında Ulusal Savunma Bakanlığımız da gerekli açıklamayı yaptı. Rastgele bir zahmet yok. Süreç bundan sonra da sağlıklı bir formda devam edecek.

Fransız basınında değişik haber

Fransız Le Monde gazetesi, Rusya’nın S-400 teslimatını başlatma tarihinin ’tesadüfi’ olmadığını söyleyerek, 15 Temmuz darbe teşebbüsünde Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takviye olduğunu açıklayan birinci dünya önderi olduğunu hatırlattı. Haberde, “Türkiye’nin sıklıkla ‘empati yoksunluğundan’ şikayet ettiği klâsik müttefikleri dayanak vermezken Putin, Erdoğan’a dayanak olan birinci önder olmuştu” tabirleri yer aldı.



NATO: Sonuçlar konusunda dertliyiz

NATO’dan bir yetkili de Brüksel’de AFP’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin S-400 sistemini edinme kararının yaratacağı muhtemel sonuçlar konusunda kaygılıyız” dedi.

TASS: S-400 için füzeler yaz sonunda gemi ile gönderilecek

Rusya'nın, askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS, S-400 karadan havaya savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını doğruladı.

Rus haber ajansı TASS, S-400 için füzelerin yaz sonunda gemi ile gönderilmesinin beklendiğini bildirdi. Türkiye'ye yapılan teslimatta 120 adet güdümlü füze de bulunacağı bildirildi.

Yaptırımlar konusunda durum ne?

Türkiye, bugün yaptığı açıklamalarla S-400 sistemine ilişkin birinci teslimatın gerçekleştirildiği bilgisini remen ilan etmiş oldu. S-400'lere dair birinci teslimatın gerçekleştirilmesi Türkiye'deki televizyon kanallarının da neredeyse tamamından canlı yayınlandı. 

Ne vakit geleceği uzun müddettir konuşulan hava savunma sisteminin Türkiye'ye ulaşmaya başlaması, ABD Kongresi'nin 2017 Ağustos ayında çıkardığı ve CAATSA olarak bilinen ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Uğraş Etme Yasası'nı otomatik olarak tetikleyebilir. Fakat burada, Türkiye'nin muahedenin tarihini CAATSA'nın yürürlüğe girmesinden öncesine denk getirmesinin bir çıkış kapısı yaratabileceği konuşuluyor. 



ABD Başkanı Donald Trump’ın haziran ayı sonunda Japonya’da gerçekleşen G20 doruğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamalarında S-400 krizinde neredeyse Türkiye’ye hak verir yorumlarda bulunması yaptırımların masadan kalkabileceği yorumlarına sebep olmuştu. Lakin ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıkları S-400’lerin alımının ‘olumsuz’ sonuçları konusunda ülkelerinin halinin değişmediğini belirtmişti. Reuters haber ajansı da "Trump'ın bir muafiyet sağlayarak yaptırımları ertelemeyi deneyebileceğini ancak bunun, Kongre'deki destekçilerini kızdırabileceğini" yazmıştı. ABD Kongresi de Türkiye’ye yaptırımlar konusunda ABD Lideri Trump kadar optimist değil.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin dün şahsî blogunda yayımlanan yazısında S-400'lerin "geldiği açıklamasının ve tahminen kamuoyuna imaj verilmesinin 15 Temmuz Pazartesi gününe bırakılabileceği" tezlerini aktarmıştı.

DÜNYA BASINI NASIL DUYURDU

Dünya basını haberi Ankara-Washington tansiyon üzerinden gördü. Suudi Arabistan kanalı Al Arabia, Amerika'nın yaptırım tehditlerine karşı Türkiye'nin asla pes etmediğini söz etti. New York Times ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya’nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığından asla vazgeçmediğini yazdı.

Al Jazeerea

Al Jazeerea mevzuya ait haberinde Türkiye Ulusal Savunma Bakanlığı, ABD ile yeni bir tansiyona neden olması beklenen füze sistemlerinin Ankara yakınlarındaki üsse ulaştığını söyledi.

New York Times

New York Times ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD’nin ihtarlarına karşın, Rusya'nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığında ısrar ettiğini yazdı.

AFP

AFP bugün birinci kısmı gerçekleşen teslimatın Washington-Türkiye çizgisinde muhtemelen bir gerginlik yaşanmasına sebep olacağını vurguladı ve ABD'nin Ankara'yı yaptırım ile tehdit ettiği hatırlattı.

Sputnik



Rus yayın organı Sputnik ise teslimatı duyurduğu haberinde Washington'un Ankara'yı S-400'leri teslim alma konusunda yaptırımlarla tehdit ettiğini ve ABD'nin Türk kuvvetlerinin F-35 jetleri teslimattan vazgeçmekle şantaj yaptığını vurguladı.

BBC

BBC News ise, Türkiye'nin S-400'le ABD'ye meydan okuduğunu yazdı. Bu durumun ABD'yi kızdıracağını belirtti.

Al Arabia

Suudi Arabistan yayın organı Al Arabia, Türkiye'nin S-400 alımından ötürü Amerika'nın, sert yaptırımlarda bulunacağını ama Türkiye'nin asla pes etmediğini söz etti.

Arabi 21

Washington'nun bütün tehditlerine karşın Türkiye'nin boyun eğmediğini ve hava sistemlerini teslim aldığını yazdı.
 
Üst Alt