Son Konu

Bulut Lamba Nasıl Yapılır?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dünyadaki kaynakları gelecekte de kullanabilmek, gelecek nesillere yaşanılabilecek bir dünya bırakmak için evlerimizde sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları edinmemiz gerekir. Kaynakları tasarruflu kullanarak, gereksiz enerji, su, yakıt harcamalarından ve hatta gereksiz alışverişten kaçınarak, geri dönüşüme destek vererek hepimiz evlerimizde sürdürülebilir bir yaşama adım atabiliriz.

Sosyal ve ekonomik faaliyetlerimiz sonucu, kullanım süresi dolan ve doğa için zararlı hale gelen her türlü maddeye atık deniyor. Kullandığımız karton, cam, metal, plastik gibi maddeleri atık olarak sınıflandırabiliriz. Bu atık maddelerin doğaya zarar vermemesi için yeniden değerlendirilmesi, yani geri dönüşüme uğraması gerekir. Sıkça kullansak da tam anlamını açıklayalım; geri dönüşüm, atıkların fiziksel veya kimyasal işleme uğrayarak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine deniyor. Amaç, kaynakların aşırı kullanımını önlemek ve atık çöp miktarını azaltmak. Kağıt, karton, cam, plastik, metal gibi atıkların geri dönüşümüyle doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Siz de bu atıkları, çevrenizdeki atık kutularına atarak ya da kullanabileceğiniz yeni bir eşya haline getirerek geri dönüşüme katkıda bulunabilirsiniz.
Peki, geri dönüşümün yararları kısaca neler?

  • Doğal kaynaklarımız korunur.
  • Enerji tasarrufu sağlar.
  • Ülke ekonomisine katkı sağlar.
  • Atık miktarı azalır.
Belki de evlerimize en çok giren ürünlerden biri olan plastik pet şişeleri kullandıktan sonra çöpe atmak yerine dönüştürelim, yaratıcı bulut lamba projemizle odalarınızı süsleyelim.

Malzemeler:​

  • Pet şişe
  • Makas
  • Çakmak
  • Elyaf
  • Silikon ve Silikon tabancası
  • Pilli led
  1. Bulut lamba yapımı için öncelikle malzemeleri bir masada toplayın.
  2. Pet şişenin baş kısmını tamamen kesin.
  3. Kestiğiniz kenarların keskinliğini gidermek için kontrollü bir şekilde çakmak ile üzerinden geçin.
  4. Pet şişenin üzerine önce silikon sıkın sonra elyafları yapıştırın. Yapıştırma işlemini şişe tamamen kapanana kadar uygulayın.
  5. Led ışıkları şişenin içine yayarak yerleştirin. Pil kısmını şişenin kenarına bantlayın. Pilin üzeri kapanacak şekilde bir miktar daha elyaf yapıştırın.
  6. Duvarınıza asın.
İşte tek kullanımlık pet şişenizi dönüştürerek hem doğayı koruyacak hem de duvarlarınızı süsleyerek evinize yepyeni bir hava katacaksınız.

Evde Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?​

Geldik geri dönüşüm evde nasıl yapılır sorusunu cevaplamaya. Kapsamlı bir geri dönüşüm sistemi oluşturmak için biraz zaman harcamalısınız. Bu sayede evde geri dönüşüm çok daha çabasız hale gelir. Bu sistem, ister kutu, ister çöp kutusu, ister torba olsun, geri dönüştürülmüş malzemelerinizi evde saklamak için depolama alanı oluşturulmasıyla başlar. Evde geri dönüşüm kutusu yapmak hem sandığınızdan daha basit, hem de çok etkilidir. Geri dönüşüm kabını çöp kutusunun yanına yerleştirmek herkese mümkün olduğunca geri dönüşüm yapmalarını hatırlatacaktır. Evde daha etkili bir şekilde geri dönüşüm için bazı basit ipuçları:

  1. Evde geri dönüşüm kutusu yapın.​

    Cam, kağıt ve plastik atıkları ayrıştırmak için geri dönüşüm kutusu oluşturun. Bu kutuyu da kullanılmayan plastik kutulardan yapabilirsiniz. Kutuya daha fazla geri dönüştürülebilir malzeme sığdırabilmek için karton kutuları düzleştirerek, pet şişeleri küçülterek atın.
  2. Kağıtları ayrıştırın.​

    Evde geri dönüştürebileceğiniz sadece gazeteler değildir. Ayrıca davetiyeleri, zarfları, doğum günü kartlarını geri dönüştürün. Her türlü karton, tuvalet ve kağıt havlu tüpleri bile geri dönüştürülebilir.
  3. Metalleri geri dönüştürün.​

    Evdeki çoğu metal eşya, boş sprey kutuları, folyo ve tabii ki tüm boş soda şişeleri, meyve, sebze ve diğer gıda kutuları geri dönüştürülebilir.
  4. Neyi geri dönüştürebileceğinizden emin değilseniz, geri dönüşüm merkezlerinin web sitesini kontrol edin.​

    Geri dönüşüm kaplarınız için neyin uygun olup olmadığı konusunda kapsamlı bilgiler bulunmalıdır. Çoğu geri dönüşüm merkezi, akıllı telefonunuz için geri dönüştürülebilir atıklar hangileri ve hangi atıklar geri dönüştürülemez gibi bilgileri kontrol edebileceğiniz uygulamalara sahiptir.
  5. Cam ürün atıklarını mutlaka ayrı bir şekilde depolayın.​

    Cam sonsuz bir şekilde geri dönüştürülebilir. Birkaç geri dönüşümden sonra eskimez, bu nedenle cam şişelerinizi ve kaplarınızı her zaman geri dönüştürdüğünüzden emin olun.
  6. Geri dönüştürülecek ürünleri temiz bir şekilde atın.​

    Geri dönüşüm merkezlerine yardımcı olmak ve kötü kokuları önlemek için plastik veya cam gıda kaplarındaki gıda atıklarını, geri dönüşüm kutusuna koymadan önce yıkadığınızdan emin olun.
  7. Ambalajlardaki geri dönüşüm işaretlerini dikkatli bir şekilde inceleyin.​

    Geri dönüşüm işareti artık birçok günlük üründe görünüyor ve farklı ambalaj türlerinin nasıl geri dönüştürülebileceğini belirlememize yardımcı oluyor. Ambalaj atıklarının geri toplanması, yeniden kullanılması, geri kazanımının kolaylaştırılması ve tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla ambalajlar üretimleri sırasında işaretlenir. Ürünleri alırken üzerinde geri dönüşüm sembolü olanları tercih ederek çevrenize katkıda bulunabilirsiniz.
  8. Islak ve kuru atıkları ayırın.​

    Tüm atıklarınızı bir araya toplamayın. Ayrı ıslak atık ve kuru atık imhası için hazırlık yapın. Islak atık, meyve ve sebze kabukları, çay poşetleri ve yemek artıklarıdır. Kuru atık, ahşap, metal, cam ve ilgili ürünleri içerir. Kuru atıklar genellikle çöplüklerde son bulur ve ıslak atıklar kompost kutunuza geri dönebilir. Atıkların ayrıştırılması çevre için önemlidir.
  9. Organik atıklarınızı kompost yapın.​

    Meyve veya sebze satın aldığımızda, çoğu zaman fark etmeden, işe yaramaz sandığımız parçaları çöpe atıyoruz. Kompost yapmak kulağa zor ve uğraştırıcı gelse de aslında oldukça basit ve pratik bir işlemdir. Kompost, her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreleme yöntemidir. Bir tezgah üstü kompostlayıcı, bahçenizde daha sonra kullanmak üzere, gübrelenebilir yiyecek artıklarınızı saklamanın kolay bir yoludur. Sonuçta, meyve veya sebzenin tamamı için para ödüyorsunuz, o halde neden yenmeyen kısımlarını da kullanmayasınız ki?
  10. Plastik su şişelerini geri dönüşümün bir parçası haline getirin.​

    Her yıl binlerce plastik şişe, yalnızca sınırlı sayıda geri dönüştürülebildiği için çöplüklerde kalıyor. Bu yüzden onları atmak yerine şık eko-tuğlalar yapmak için kullanabilirsiniz. Bu tuğlalar, modüler mobilya yapımında, bahçeniz için dekoratif bir öğe ve kedi / köpek evi olarak kullanılabilir. Ayrıca biraz yaratıcılık ile plastik şişeler için farklı kullanım alanları yaratabilirsiniz. Örneğin, plastik şişelerin alt kısımlarını kesip içine fidan dikebilirsiniz. Ya da sarmaşıklarınızı yatay bir şekilde kestiğiniz ve iplerle astığınız pet şişelere dikebilirsiniz. Bu şık bitki tutucuların yapımı kolaydır ve eğlenceli dekorasyonlar oluşturmanızı sağlar.
 
Üst Alt