Son Konu

BUN nedir? Bun değeri ne olmalı?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
41
Puanları
48
Credits
-6,413
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kırmızı et, süt, yumurta ve yoğurt gibi protein açısından zengin gıdalar tüketilerek alınan protein, vücudun temel yapı taşlarını oluşturur. Proteinin amino asitlere sindirimi mide ve ince bağırsaklarda gerçekleşir. Proteinin, sindirim sistemi tarafından sindirilemeyen besin maddelerinden alınan kısmı dışkı yoluyla atılır.
Bununla birlikte, sindirim sırasında protein parçalandığında amonyak oluşur. Vücut için son derece tehlikeli olan ve azot içeren amonyak karaciğere kan yoluyla ulaşır. Karaciğer, amonyakları vücut için daha az tehlikeli olan üre azota dönüştürür. Kan yoluyla böbreklere gelen üre azotu idrarla vücuttan süzülür. Bu şekilde protein sindiriminden kaynaklanan toksik atık maddeler vücuttan alınır. Böbrek rahatsızlığı durumunda, kandaki üre azot seviyesi yükselir ve birçok farklı duruma neden olur. Kan üre azotu, BUN (Kan Üre Azotu) testi veya başka bir deyişle kan üre azot testi yapılır. Böbrek fonksiyonları kanda bulunan üre azotu miktarının test edilmesiyle değerlendirilir. Sıkça sorulan kanda BUN nedir sorusu bu şekilde cevaplanabilir. BUN'un alçaklığına ve yüksekliğine geçmeden önce, BUN'un ne olduğunu anlamak gerekir.

Bun nedir?​

Amonyak, besinlerden alınan protein sindirim sistemi tarafından amino asitlere ayrıldığında ortaya çıkar. Vücuda aşırı derecede toksik olan amonyak biraz azot içerir. Karaciğere kan yoluyla ulaşan amonyak, üre haline dönüşür ve böbreklere ulaşmak için kana salınır. Böbreklerin düzgün çalışması durumunda vücut için zararlı olan üre azotu kandan ayrılır ve idrarla atılır. Bununla birlikte, bu bir döngüde yapıldığından, kanda her zaman sabit bir miktarda üre azotu vardır. Böbrek rahatsızlığı durumunda üre kandan ayrılamaz ve yükselemez. Kan Üre Azotu olarak tanımlanan BUN testi veya başka bir deyişle, kan üre azotu, kanda sabitlenmiş üre azotunun ölçümü için kullanılan bir laboratuvar testidir. BUN testi nedir sorusu bu şekilde cevaplanabilir. Koldan alınan kanla yapılan bu test, yetişkinler için 10 ila 20 mg / dL ve çocuklar için 5 ila 18 mg / dL referans aralığına sahiptir. Yüksek bir BUN değeri, üre azot oluşumunun karaciğerde yüksek olduğunu, başka bir deyişle üre azotunun böbrekler tarafından kandan ayrılması için yetersiz olduğunu gösterir. Yüksek BUN seviyeleri, böbrek yetmezliği, sindirim sistemi sorunları, tiroid hormon bozuklukları ve kalp yetmezliği gibi önemli böbrek bozuklukları gibi birçok ciddi sağlık probleminin habercisi olabilir. BUN değerinin referans aralığın altında olması, besinler yoluyla alınan ve bir kısmı vücutta sentezlenen proteinin sindirim sistemi tarafından yeterince sindirilmediğini veya protein açısından yetersiz beslendiğini gösterir. BUN testinin sonuçları kreatinin değerleri ile birlikte değerlendirilir. Farklı bölüm doktorları tarafından talep edilen ek laboratuvar muayenelerinde sıklıkla yapılan BUN testi, böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesi için nefroloji bölümü, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalarına sıklıkla uygulanır. Ek olarak, BUN testi, böbreğe bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini belirlemek ve dehidrasyon şüphesi durumunda kandaki azot miktarını ölçmek için kullanılır. Bu bağlamda, BUN testi çok çeşitli hastalıkların, akut, kronik böbrek hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkların tanı ve takibinde uygulanır. Önceden hazırlık gerekli olmadığından, test kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

BUN değeri ne olmalıdır?​

Kandaki üre azotu olarak da bilinen BUN testinin referans aralığı, yetişkinlerde 10 mg / dL ve 20 mg / dL'dir. Çocuklarda 5 mg / dL ve 18 mg / dL referans değerleri olarak kabul edilir. BUN testinde referans değerlerin üzerinde elde edilen sonuç, akut veya kronik böbrek hastalıklarının öncüsü olabilir ve sonucun kritik değerin üzerinde olması, böbrek yetmezliği gibi daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Bu hastalıklara bağlı olarak, böbreklere kan akışında bir azalma da konjestif kalp yetmezliği gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Yüksek BUN değeri, uzun süre içme suyunun olmaması veya idrarın uzun süre tutulması nedeniyle oluşan dehidrasyon nedeniyle de görülebilir. Sağlıklı bir hamilelikte, BUN test sonucunun belirli sınırlar içinde yüksek olduğu düşünülmektedir. BUN testi sonucunda elde edilen sonucun referans değerin altında olması yaygın değildir. Çoğunlukla aşırı sıvı tüketimi nedeniyle görülen bu durum nadiren bir hastalığı gösterir. BUN testine ek olarak, böbrek fonksiyonlarının düzgün çalışıp çalışmadığını bulmak için kreatinin testi yapılmalıdır. Elektrolit testleri de gerekebilir.

BUN testi ne zaman yapılır?​

Protein mide ve ince bağırsak tarafından sindirildikten sonra ortaya çıkan amonyak, kan yoluyla karaciğere transfer edilir. Amonyak karaciğer tarafından parçalanır ve üre azota dönüştürülür. Üre azotu kanın içine karışır ve böbreklere ulaşır. Üre azotunun yaklaşık% 10'u ter yoluyla atılsa da, geri kalan çoğunluk böbrek tarafından filtrelenir ve idrar yoluyla atılır. Bununla birlikte, üre döngüsü sürekli olarak yenilenmekte olduğundan, vücutta her zaman bir miktar üre azotu vardır. Bu azot miktarı, BUN testi olarak bilinen kan üre azot testi ile ölçülür. Ne anlama geldiği sorusuna bir başka cevap da bu. BUN testinin yapıldığı durumlar aşağıda listelenmiştir:
  • Güncel şikayetlerin böbrek fonksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlama
  • Böbrek hasarının tespiti
  • Böbrek fonksiyonlarının sağlıklı olup olmadığını anlama
  • Böbrekle ilişkili hastalıklara uygulanan tedaviyi takiben
  • Mevcut böbrek hastalığının mevcut durumunun kontrol edilmesi
  • Vücutta meydana gelen su kaybının değerlendirilmesi
  • Kan testlerinin bir parçası olarak birçok hastalığın teşhisi

Düşük BUN değeri nedir?​

Düşük BUN yaygın bir durum değildir. Düzensiz ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan bu durum, aşırı su tüketimi nedeniyle de görülebilir. Genel olarak, vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarını beslenme ile karşılamamasının bir sonucu olarak ortaya çıkan düşük BUN miktarı, antibiyotik ve anabolik steroid ilaçların kullanımı sonucu ortaya çıkabilir. Nadiren, karaciğere bağlı hastalıklar, sindirim sisteminin emilim sorunları, diyabet, siroz ve tüberküloz gibi hastalıklar da BUN'da azalmaya neden olabilir. Ek olarak, pankreasın cerrahi müdahaleleri, pankreasın bir kısmının çıkarılması, pankreas yetmezliği ve kanser, kistik fibroz, Crohn hastalığı ve ZES olarak kısaltılan Zollinger Ellison Sendromu gibi bazı hastalıklar düşük üre azot seviyelerine neden olabilir.

Yüksek BUN değeri nedir?​

BUN testinde protein metabolizmasının son ürünü olan yüksek üre azotu, genellikle böbrekle ilgili bir durumun öncüsüdür. İdrarda köpük, idrara çıkma sırasında ağrı, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteren yüksek BUN değeri, kalp ve kan dolaşımındaki problemlerden dolayı da görülebilir. Ek olarak, tiroid hormonu bozukluğu, sindirim sistemi bozuklukları, düzensiz ve protein açısından zengin diyet, aşırı egzersiz, kandaki üre azot seviyesinin referans değerlerin üzerinde olmasına neden olabilir. Yoğun stres, uzun süreli açlık, ateşli hastalıklar ve enfeksiyon varlığı da BUN düzeylerinin yükselmesine neden olur.
Sağlıklı bir yaşam için sağlığınızı düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.
 
Üst Alt