Burun polibi, burun ve çevresindeki sinüslerin içini döşeyen zarın(mukoza) kronik, iltihabi bir hastalığıdır
Polip kelimesi (Latince) fazla ayaklı anlamına gelir ve Hipokrat (MÖ: 460370Tıbbın Babası olarak anılır), bu terimi birincil kullanan kişidir Polip adı verilen burun etlerinin nasıl oluştuğu ya da ideal tedavisinin nasıl olacağı, KBB alanında cazibeli, tartışılan konulardan biridir Kronik ya da tekrarlayan sinüzit ’ler aralarında tedavisi daha zor olan grup ’dur Tartışılmakta olan teorileri ile egemen bir rahatsızlık olarak da düşünülmektedir
az daha 4000 5000 yıldır aşina bir rahatsızlıktır (MÖ 5000 yıllarında Hindistan ’da biliniyordu)
Burun tıkanıklığı, koku kaybı polipli hastalarda en keskin şikayetlerdir Nedenleri aralarında; Genetik faktörler (kalıtsal), anatomik bozukluklar, mukozaya ait rahatsızlıklar, genel vücut sistemine ait rahatsızlıklar düşünülmektedir
Polip oluşumunu burun mukozasında başlatan mekanizma ise tam olarak bilinmemekle birlikte, bir takım teoriler öne sürülmektedir (epitel yırtılma teorisi, bakteri superantijen teorisi, mantar teorisi vb)
Polip ’li burun mukozasında belirgin kronik irin ve ödem bulunmaktadır Dış görüntüsü saydam, pembekırmızı renkte veya daha katı şekilde olabilen içi sıvı doymuş etlerdir Bazen burun dışına bile çıkabilir (hamile Anne adaylarında da büyümüş polipler görülebilir) Görüntüdeki değişikliğin öbür polip oluşma nedenlerinden kaynaklandığı ve tedavi şekli, başarısının da buna tarafından değişebileceği düşünülmektedir Alerjisi olan ya da olmayan hastalarda da polip görülebilir Polipler astım şikayetlerini arttırırlar Tedavisi ise, ayrıca üst ayrıca de daha aşağı solunum yollarını (astım vb) keskin olarak rahatlatır
Çocuklarda da poliplere rastlıyoruz Bazı çocuklarda doğuştan kalıtımsal hastalıklar (kistik fibroz, kartagener sendromu, aspirin intoleransı vb) vardır ve grup hastalarda daha aşağı solunum yollarında keskin rahatsızlıklar vardır, polipler de yaygın ve iki taraflıdır, aspirin duyarlılığı da bu çocuklarda bulunuyor ise, ilacın alınması astım atağını başlatabilir
Tedavi: Ilaç tedavisi ile birlikte cerrahi tedavidir (endoskopik sinüs cerrahisi)