Son Konu

Cam Filmi Yasak mı? Hangi Cam Filmleri Yasak?

adanali

Yeni Üye
Katılım
20 Eki 2019
Mesajlar
11,158
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Konum
Adana
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Herkese Merhaba. Bu yazımızda kısaca “Cam Filmi Yasak mı? Hangi Cam Filmleri Yasak? Cam Filmi Muayeneden Geçer mi? Yanlış Cam Filmi Kullanım Cezası Nedir?” sorularına cevap vereceğiz.

Trafik Güvenliği açısından otomobil camlarının sürücüye iyi bir görüş olanağı sağlaması ve sürücünün görüş alanını kısıtlamaması gerekmekte olup; standart dışı koyu renkli camların kullanılması ve camlara renkli film takılması sürücülerin dikiz aynalarını sağlıklı kullanamamalarına, özellikle gece görüşün azaldığı zamanlarda yola aniden çıkan canlı veya cansız nesneleri algılayamamasına ve akan trafiği takip edememesine sebebiyet vermekte, ayrıca aracın içinin rahat görülememesi de terör saldırıları ve asayişe müessir olaylar konusunda güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63. maddesine göre; “taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmü mevcuttur. Karayolları Trafik Kanununun 30/1-b maddesi “diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak” fiillerini düzenlemiş ve bu araçları kullanan sürücülere 206 Türk Lirası para cezası uygulanacağım hüküm altına almıştır. Yukarıda açıklandığı üzere standartlara aykırı renkli cam bulunan veya cam filmi yapıştırılmış araçlara kanunun ilgili maddesi uyarınca gerekli cezai işlemler uygulanmaktatır.

Cam Filmi Muayeneden Geçer mi?
Cam filmi geçmiş yıllarda serbest bırakılıp tekrar yasaklanması sebebiyle yaygın polemik konusu olmuş durumdadır. Cam filmlerinin şeffaftan koyuya doğru seviyeleri geçmiş yıllarda yalnızca belirli seviyelere izin verilirken mevcut düzenlenen yeni kanun ve yönetmeliklere göre sonradan eklenen cam filmlerinde yalnızca arka ve yan arka camlara izin verilmektedir. Fabrika çıkışı mevcut olmayan cam filmlerinin hafif kusur olarak değerlendirilmesi sebebiyle muayeneden geçmek mümkündür. Yalnızca bir karartılmış cam çeşidi cezaya tabi olmayıp muayeneden kusursuz olarak geçebilmektedir. 43R olarak tabir edilen bu cam fabrika çıkışı standart olarak bulunan cam çeşididir. Maalesef fabrika çıkışı mevcut olamayan araçlara sonradan eklemek mümkün değildir. Sonuç olarak fabrika çıkışı karartılmış cama sahip olmayan bir aracın sonradan eklenen cam filmiyle muayeneden geçmesi mümkündür.

Cam Filmi Yasak mı? Hangi Cam Filmleri Yasak?
Yıllara göre değişiklik gösterse de mevcut yasalara göre sonradan eklenen cam filmlerini ön ve ön yan camlarda bulundurmak cezaya tabidir. Muayene dışında rutin trafik kontrollerinde cam film bulunduğu tespit edilen araç, karartma işleminin sonradan mı eklendiği yoksa fabrika çıkışı mı dahil olduğu konusunda incelenir. Fabrika çıkışı eklenen cam filmlerinde cezai yaptırım söz konusu değilken, sonradan eklendiği tespit edilen cam filmlerine ön ve ön yan aynalarda bulunması durumunda, arka aynalarda ise 4 numaranın üzerinde bulunması durumunda ceza kesilmektedir.

Cam filmi standart olarak şeffaf olan camın renkli folyo ile kaplanması işlemidir. Farklı renk seçenekleri ve güneş geçirgenliğine göre farklı seviyeleri bulunur. Araçta cam filmi bulunması kaza durumunda camın dağılarak sürücüye zarar vermesini, dışarıdan müdahale ile camın kırılmasını ve yazın aracın iç sıcaklığının artmasını önlemektedir. Buna karşın görüş seviyesini düşürdüğü özellikle gece sürüşlerinde risk teşkil edebilmektedir. Seviyesi ne olursa olsun ön cama film işlemi uygulanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Cam filminin yasal olduğu yıllarda dahi ön cama film uygulamasına izin verilmemekteydi. Fabrika çıkışı eklenen cam filmlerinin de ön cama uygulanmadığını hatırlatırız.

Hangi Cam Filmlerini Kullanımı Yasaktır?
Kullanımı yasak olan cam filmleri hakkında detaylar şu şekilde sıralanır:

Camdan ışık geçirgenliği ve ışık yansıma düzeyi oranının % 55 olduğu ve % 55 ışık geçirgenliğine sahip olan cam filmi çeşitleri kullanımı yasaktır.

Işık geçirgenlik özelliği %40 oranında olan cam filmlerinin kullanımı yasal olarak yasaktır. Bu geçirgenlik özelliklerini taşıyan cam filmleri 3 ve 4 numara cam filmleri olup, bu cam filmlerinin aracın ön, yan ve arka camlara uygulanması, yasal olarak uygunluk taşımaz.

Trafik Yönetmeliğine Uygun Cam Filmi Kullanımı
Trafik yönetmeliği ölçütleriyle cam filmi kullanma işlemi için dikkat edilmesi gereken ayrıntılar şu şekilde sıralanırlar:

  • Trafik yönetmeliğine uygun cam filmi kullanımı için aracın ön camında film yaptırılmamalıdır.
  • Aracın ön camına film yaptırmak, cam filmi numarası 1 veya 2 numara olsa dahi, yasalara uygunluk taşımaz.
  • Aracın yan camlarına uygulanan cam filmlerinin kalınlıkları maksimum 80 um olmalıdır.
  • Uygulanan cam filmleri UV korumasına sahip özellikte seçilmelidir.
  • Cam filminin yan camlara kaplanması sırasında, akrilik bazlı yapıştırıcı kullanılması sağlanmalıdır.
  • Bu ayrıntıların gerçekleştirilmesi ile trafik yönetmeliği koşullarına uygun cam filmi kullanımı sağlanır.
Yanlış Cam Filmi Kullanım Cezası
Hatalı cam filmi kullanımı cezası hakkında detaylar şu şekilde açıklayabiliriz.

Taşıtlarda içerisinin görülememesine sebep olan koyulukta cam filmi kullananlar cezai yaptırım ile karşı karşıya kalırlar. 4 ve 3 numara cam filmi kullananlar, renkli cam filmi kullananlar, cezai yaptım ile karşılaşırlar. Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca madde 63 içerisinde, koyu renkli cam filmi çeşitlerinin yasaya uygun olmadıklarına değinilir. Kullanım şartlarına uygunluk taşımayanlara, 288 TL trafik cezası uygulanır. Trafik cezası hanelerine ise 20 puan eklenir.
 
Üst Alt