Son Konu

Çamaşır Makinesinde Bakteri Kaç Derecede Ölür?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Her yerde bulunan, gözle görülemeyen mikroskobik canlı organizmalar olarak bilinen bakteriler, genelde giysilerde ve ev tekstil ürünlerinde bulunmakta ve enfeksiyona neden olduklarında tehlikeli olabilmektedirler. Peki bakteri kaç derecede ölür? Çarşaflar hangi programda yıkanır? Bakterilerden korunmak için çamaşır makinesi nasıl dezenfekte edilir? Bu gibi sorularınızın cevabı ve faydalı bilgiler için yazımızı okumaya devam edin.

Giysilerinizi yüksek sıcaklıklarda yıkamak çoğu mikrobu öldürse de termofilik bakteri ile mantar gibi mikroorganizmalar dirençlidir ve giysilerinizde yaşamaya devam eder. Özellikle kişisel eşyaları yıkadıktan sonra ütülemeyi ihmal etmeyin.
Çamaşır Makinesinde Mikroplar Kaç Derecede Ölür?
Çamaşırlarınızın çok daha hijyen hale gelmesi için bilmeniz gereken bazı önemli konuları sizin için sıraladık.

Yüksek Isıda Yıkayın
Bakterileri yok etmek için giysileri yüksek sıcaklıkta yıkamak bilinen en etkili yoldur. Bakteri barındırma olasılığı yüksek olan havlu, nevresim ile çok kirli çamaşırların yüksek sıcaklıklarda yıkanması gereklidir. Ancak, bakteri kaç derecede ölür sorusunun cevabı tahmin edildiği gibi, giysileri en yüksek sıcaklıkta yıkamak demek değildir. Uzmanlara göre, herhangi bir mikrobun yayılmasını önlemek için çamaşırları, havluları ve iç çamaşırlarını 60°C sıcaklıkta yıkamanız yeterlidir.

Kişisel Çamaşırlarınızın Doğru Yıkanmasına Özen Gösterin
Havlu, iç çamaşırı, çarşaf, bornoz gibi kişisel eşyalar çok fazla bakteri içermektedir. E.coli, Salmonella ve Klebsiella oxytoca gibi mikroplar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde zatürre, cilt enfeksiyonu, karın ağrısı, kusma ve ishale neden olabilir. Yalnızca bir set iç çamaşırı, bir sonraki çamaşıra bulaşabilecek yaklaşık 100 milyon E.Coli içerir. Bunları önlemek için havlu ve çarşaflar kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı önemlidir. Havlu ve çarşaflar için en uygun program, havlu ve çarşafın kumaşına bağlı olarak değişir. Havluların çoğu pamuktan yapılmıştır, bu nedenle pamuk programını kullanın ve yıkama sıcaklığını en az 40 dereceye ayarlayın: Beyaz havlular için 60°C, koyu renk havlular için ise solmalarını önlemek için 40°C idealdir.

Havlu Temizliğine Dikkat Edin
Havluları üç veya dört günde bir yıkama alışkanlığı edinin. Havlular kaç derecede yıkanır sorusu kadar yıkama için kullandığımız ürünler de oldukça önemli. Domestos eklenen yeni formülü ile Omo Domestos Etkili Toz Deterjan, çamaşırlarınız için etkili hijyen ve temizlik sağlar. Deterjanı, tavsiye edilen ölçüde ve yıkama talimatlarına uygun olacak şekilde kullanmaya dikkat edin.

Çamaşır Makinesi Nasıl Dezenfekte Edilir?
Bakterileri yok etmek için çamaşırları yıkadığımız ısı ve kullandığımız temizlik ürünü kadar çamaşır makinesi bakteri temizliği de hijyen açısından çok önemlidir.

Çamaşır makinesi evde en sık kullanılan eşyalardan biridir. Düzenli olarak kirli çamaşırlarla temas ettiğinden, birçok kişi çamaşır makinesi hijyeni hakkında bir yol araştırmaktadır. Özellikle yaşlı bir yakınınız veya bir bebek ile yaşıyorsanız, kıyafetlerinizi ve çamaşır makinenizi tehlikeli bakterilerden uzak tutmak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Makinenizi Doğru Şekilde Temizleyin
Bakteriler kauçuk contalarda, deterjan çekmecesinde ve yıkama gözünde birikme eğilimindedir. Çamaşır makinenizin bakterilerden uzak durmasını sağlamak için makinenizi, çamaşır suyu ile 60 derecede boş olarak çalıştırmayı deneyebilirsiniz fakat, belli aralıklarla Omo Çamaşır Makinesi Temizleyicisi gibi bu konu için özel olarak üretilmiş bir yıkayıcı kullanmak işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır. Ayrıca uzmanlar, çamaşır makinesinin kapağını ve içerisindeki metal kısmı, çamaşır suyu ile silmeyi öneriyor.

Çamaşır Makinesi Doğru Yerde Olmalı
Garaj gibi nemli ortamlarda tutulan çamaşır makinelerine özellikle dikkat edilmelidir; çünkü buralar bakterilerin üremesi için elverişli ortamlardır.

Kirli Çamaşırlarla Uğraştıktan Sonra Ellerinizi Yıkayın
Çamaşır makinesini mutfak tezgahlarından uzak bir yerde tutmakta fayda var. Ancak eğer makineniz mutfakta ise, kirli çamaşırları yıkamaya koyduktan sonra hiçbir yere değmeden ellerinizi yıkamaya özen göstermelisiniz.

Çamaşırlar Yıkandıktan Sonra Kokuyor mu?
Yıkadığım çamaşırlar güzel kokmuyor diyorsanız önce bu durumun nedenini bulmalı ve sonra da önlem almalısınız. İşte bazı püf noktaları.

Doğru Şekilde Kurutun
Giysilerinizi yıkama işlemi bittikten hemen sonra çıkarıp mümkünse güneşli bir ortamda kurutmayı unutmayın.


Step 1: Çamaşır ipinde asılı beyaz tişört
Çamaşır Makinenizi Havalandırın
Çamaşır makinesi kötü koku mu yayıyor? Nemden kaynaklanan küflenmeyi önlemek için, makinenizi kullandıktan sonra kapağını ve deterjan çekmecesini bir süre açık bırakarak havalandırmayı ihmal etmeyin.

Düzenli Olarak Silin
Antibakteriyel bir temizleyici ile çamaşır makinesi kapağının etrafındaki kauçuk veya plastik halkayı düzenli olarak silin, filtreyi de en az haftada bir kez temizleyin.

Yıkamadan Önce Çamaşırları Ayırın
Diğer bir önlem ise çapraz kontaminasyonu önlemek için çamaşırları ayırmaktır. İç çamaşırı, havlu ve bornozun hastalığa neden olan bir bakteri içermesi daha olasıdır. Her yıkamadaki bakteri sayısını azaltmak için bu gibi çamaşırları toplu olarak yıkamaktan kaçının.

Ön Yıkama Yapın
Çok kirli çamaşırlara, yeniden kullanılabilir bebek bezlerine yapıldığı gibi antibakteriyel deterjanlarla ön yıkama yapabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
Çamaşır Makinesi Filtresi Nasıl Temizlenir?
Çamaşırlardan düşen düğmeler, iplikler, saç ve kıllar, kıyafetlerin cebinde unutulan peçeteler, zamanla makine filtresini tıkayabilir. Genellikle makine temizliğinde gözden kaçırdığımız filtrenin temizlenmesi, hem çamaşır makinesinin kullanım ömrünü uzatacak hem de kötü kokuların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Filtrenizin nerede olduğunu bilmiyorsanız kullanım kılavuzundan kontrol edebilir ya da bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Filtrede biriken pis suyu boşalttıktan sonra kılavuza uygun şekilde temizleyin.

Çamaşır Makinesi Tambur Lastiği ve Tambur İçi Nasıl Temizlenir?
Lastiğin etrafını, içini ve alt kısmını bir bez yardımıyla düzenli olarak silmeyi ihmal etmeyin. İç kısımda birikmiş kirleri temizlemek için ince uçlu bir fırça ya da diş fırçası kullanabilirsiniz. Tambur içi düzenli temizlenmediğinde çamaşırlara da zarar verebilir. Giysi ceplerinde unutulan metal eşyalar pas oluşturabilir ya da yeterince havalandırılmadığı için biriken nem, küfe neden olabilir. Bu nedenle tambur içi de bir bez yardımıyla düzenli olarak silinmelidir. Tambur içini, makineyi boş bir şekilde çalıştırıp temizleyebilirsiniz. Dilerseniz makinenin kazanına deterjan, çamaşır suyu ya da bulaşık makinesi deterjanı döktükten sonra da çalıştırabilirsiniz.

Çamaşır Makinesinin Deterjan Gözü Nasıl Temizlenir?
Eğer deterjan gözünü çıkaramıyorsanız, ulaşılması zor kısımları iyice temizlemek için diş fırçası yardımıyla köşeleri fırçalayabilirsiniz. Yumuşatıcı kullanıyorsanız deterjan gözünde daha çok kalıntı bırakacağı için gözleri daha sık temizlemelisiniz. Her yıkamadan sonra çamaşır makinenizin kapağını ve deterjan çekmecesini belirli bir süre açık bırakarak havalandırın. Düzenli havalandırma, çamaşır makinesinde koku oluşumunu büyük oranda engelleyecektir.

Çamaşır Makinesi Hijyeni Neden Önemli?
Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjanların kalıntıları, mineraller ve kimyasallar çamaşır makinenizin içinde bakterileri hapseden ince bir tabaka oluşturabilir. Bu bakteriler zamanla makinenin iç mekanizmalarını tıkayabilir, bu durumda su yeteri kadar ısınmaz ve deterjan gerektiği gibi güçlü bir etki göstermez. Bu da kıyafetleriniz için ideal hijyen ve temizlik ortamı sağlamaz.

Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?
Çamaşır makinenizi her yıkamanın ardından temizlemenize gerek yok. Genel olarak, çamaşır makinesinin içini ve dışını ayda bir kez temizlemek hijyen açısından yeterli olacaktır. Ayda bir yapacağınız makine dezenfeksiyonu ile bu kirlerin birikmesini önleyebilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Nasıl Temiz Kalır?
Çamaşır makinesinin nemli ortamı bakteri ve küf oluşumu için elverişli bir alan yaratır. Bu yüzden yıkama sonrası makinenin kapağını ve deterjan çekmecesini açık bırakmayı ihmal etmeyin. Bu, makinenin havalanmasını sağlar ve küf oluşumunu önler.
 
Üst Alt