Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yaz ülkenin farklı noktalarını birden fazla epey şiddetli orman yangını çıkmış; 8 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarda yüz binlerce hektar alan kül olmuştu. Günlerce denetim altına alınamayan yangınlarda, yangına müdahale edecek kâfi helikopter ve uçak olmaması ise tenkitlerin maksadı olmuştu.
Yaz aylarının kaygılı düşü olan orman yangınları bu yıl biraz erken geldi. Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’nin üç farklı ilinde orman yangını çıktı. Yangınlardan ikisi denetim altına alınırken, bir yangının söndürülmesi için çalışmalar hala devam ediyor.
Bursa, Bilecik ve Çanakkale'de orman yangını
Çanakkale, Bursa ve Bilecik olmak üzere üç farklı vilayette orman yangısı çıktı. Bu yangınlardan Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Dağyenice Mahallesi ile Osmangazi ilçesi Karaislah Mahallesi yakınında bulunan ormanlık alanlarda çıkan yangınlara, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı gruplarca derhal müdahaleye başlandı. Yangın, rüzgarın şiddetiyle Soğukpınar Mahallesi’ne kadar ilerledi. 60 hektarlık alanın etkilendiği yangının sabaha karşı denetim altına alındığı ve soğutma çalışmalarının hala devam etmekte olduğu bildirildi.
Bilecik’te çıkan orman yangını ise dün öğlen saatlerinde, merkeze bağlı Kızıldamlar ile Kurtköy ortasında bulunan Abuşlar mevkiinde başladı. Rüzgarın tesiriyle giderek kuvvetlenen yangın neyse ki 12 saat sonra, köy merkezine ulaşmadan denetim altına alındı. Bölgede inceleme yapan ve yetkililerden bilgi alan Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, “Öğleden sonra başlayan yangının saat 00.15 prestijiyle kısmen denetim altına alındı. 43 iş makinesi ve 174 işçiyle yangınla cansiperane çaba edildi. Yangın daha fazla büyümeden denetim altına alınmış oldu. 300 dönümlük bir alandan bahsediliyor lakin gün ağardığında daha da net bir biçimde ortaya çıkaracağız” şeklinde kaydetti.
Öte yandan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde çıkan orman yangınını denetim atına almak için çalışmalar hala devam ediyor. Dagoba köyü yakınındaki ormanlık alanda başlayan yangın, bölgede saatteki hızı 30 kilometrenin üzerinde olan şiddetli rüzgar sebebiyle düzgünce büyüdü.
15 arasöz ve 5 su tankeriyle birlikte pek çok personelin müdahale etmekte olduğu yangın için Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "Yangının başından bu yana Çanakkale'deki tüm imkanlarımızı bölgeye seferber ettik. Ankara'dan da Sayın Genel Müdürümüzün talimatıyla İstanbul, Bursa ve Balıkesir'den destek gruplarımız yola çıktı. Yangında şu ana kadar belirli bir ara kat ettik lakin şimdi 'kontrol altına aldık' diyemiyoruz. Yangın şu anda devam ediyor. Denetim altına alınmasının akabinde çıkış nedeni konusunda takımlarımız çalışma yapacak." sözlerini kullandı. Buna ek olarak bölgede tarım alanlarının da olduğu belirtildi.
Türkiye bu yıl orman yangınlarına karşı hazırlıklı mı?
Peki, geçen yıl ciğerleri yanan Türkiye bu yıl orman yangınlarına ne derece hazırlıklı? Bahse ait olarak yaptığı açıklamada Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2022 yılı bütçesinde yangın söndürme uçağı alınması için 2 milyar 400 milyon liralık bir bütçe ayrıldığını kaydetmiş; 5 orman yangını uçağı daha alınacağını belirtmişti. Bilhassa de yangınların tesirinin ağır hissedildiği bölgelerde her 5 kilometrede bir olacak halde yangın havuzları ve göletlerin kurulmasını planladıklarını tabir eden Karacabey, filolarını ve gruplarını güçlendirmek için çalışmaların da dürdüğünü aktarılmıştı.
Bununla birlikte insansız hava aracı sayısının 8’e, yangın söndürme uçaklarının sayısının 20’ye ve helikopter sayısının 55’e çıkarılacağını tabir eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yangınlara yönelik bir de yapay zeka sistemi kurulacağını açıklamış; 'Uzaktan Duman Algılama Yangın Erken İkaz Sistemi' isimli bu sistemin orman gözetleme kulelerindeki kameralar aracılığıyla 20 kilometrelik alandaki dumanı algılayabileceği ve iki dakika içinde yangını tespit edebileceği belirtilmişti.