Mustafa Kemal Canakkale Savaşı'nın ilk gununden beri elindeki kuvvetler ile savaşın başında ve icindedir
I Dunya Savaşında Osmanlı Devletinin en başarılı olduğu cephe Canakkale Cephesidir Dunya tarihinin en kanlı savaşı bu cephede cereyan etmiştir İngiltere ve Fransa muttefikleri Rusyayla birleşerek savaşın seyrini lehlerine cevirmek istiyordu Rus ekonomisi savaşın yukunu kaldıramaz hale gelmişti İtilaf Devletleri Osmanlı Devletini saf dışı bırakmak Rus Ordusuna gerekli askeri yardımı ve malzemeyi en hızlı bir şekilde ulaştırmak Kafkasya Cephesinde bunalan Rusyayı rahatlatmak ve Turk Ordusunun geri cekilmesini sağlamak icin Canakkale Boğazına harekat duzenlediler
18 Mart 1915te boğazı zorlayarak gecmeye calışan duşman donanması ağır kayıplar vererek geri cekilmek zorunda kaldı Nusret Mayın Gemisinin doktuğu mayınlar ile Turk topcusunun ateşi sonunda İngiliz ve Fransız donanmasının yedi gemisi batırıldı
İtilaf Devletleri, Canakkalenin denizden gecilemeyeceğini anlayınca, kara harekatına yonelerek Gelibolu uzerinden boğazlara hakim olmak istediler Bu amacla 25 Nisan 1915te General Sir İan Hamilton komutasında Gelibolu Yarımadasının guney sahillerinden Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalara asker cıkardılar
Turk askerlerinin cetin bir şekilde yapmış olduğu savunma, duşman kuvvetlerine ilerleme imkanı vermedi Conkbayırında duşman askerlerinin ilerlemesini sungu savaşıyla kazanan 19 Tumen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnunda askeri birliklere şu emri verdi: Size ben taarruz emretmiyorum, olmeyi emrediyorum Biz olunceye kadar gececek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir Bu emirle Turk askerine azim, sebat ve cesaret veren Mustafa Kemal, Arıburnunda zafer kazandı Daha sonra İtilaf Devletleri; Anafartalarda, Conkbayırında ve Kirectepede Turk askeri karşısında başarısızlığa uğradı
1920 Aralık 1915′te Anafartalar ve Arıburnundan 89 Ocak 1916′da Seddulbahirden kesin olarak cekildiler