Canakkale Savaşının Sonucları
Canakkale Savaşının Sonucları Madde Madde
Canakkale Savaşının Sonucları Maddeler Halinde
Rusya yardım alamayınca Carlık rejimi yıkıldı Ekim 1917 de Bolşevik İhtilali oldu ve Komunistler yonetime geldi
Yeni yonetim Brest Litovsk Antlaşmasıyla savaştan cekildi
I Dunya Savaşı 2 yıl daha uzadı
Yarım milyon insan hayatını kaybetti
MKemal ismi tarih sahnesine yazıldı ( M Kemal general oldu)
Bulgaristan İttifak Devletleri yanında savaşa girdi
Boylece Almanya ile kara bağlantısı kuruldu
Osmanlı Devletinin başarılı olabildiği tek cephedir
1Canakkale Savaşları her savaş gibi ardında kan, olum ve gozyaşı bıraktı En iyimser rakamlarla 213000 Turk, 215000 İtilaf kuvveti askeri olmak uzere toplam 428000 kişi oldu
2Turk ordusunun Balkan Savaşında zedelenen ve hatta yok olmaya yuz tutan prestiji kurtarılmış oldu Ordu ve millet, bu zaferin getirdiği moralle kurtuluş savaşına girebildi
3Canakkale Muharebeleri, Mustafa Kemal (Ataturk) gibi askeri bir dahiyi yarattı, Birinci Dunya Harbinin bitiminden hemen sonra başlayacak olan Milli Mucadelenin bu eşsiz liderini Turk ulusuna kazandırdı
4Canakkale Savaşları sonucunda batılılar muttefikleri Rusyaya yardım edemediler Boylece mahsur kalan Carlık Rusyası, icerden coktu, kanlı bir rejim değişikliği oldu
5Anzak asker ve komutanları, Canakkalede yiğitce doğuşen Turklerin hem asker, hem de insancıl yonlerini yakından izleyerek, onların kendilerine tanıtıldığı gibi barbar bir ulusun cocukları olmadığını gorup anlamak fırsatını buldular O gunlerde oluşan bu dostluk atmosferi hala surmekte
6Canakkalede Turk ulusu, binlerce okumuş ve aydınını da kaybetti Kesin olmayan tahmini rakamlara gore, 100000den fazla oğretmen, mulkiyeli, tıbbiyeli ve Turk ocaklarında yetişmiş okuryazar yitirildi
7Bu kayıpların olumsuz etkileri, savaş sırasında olduğu kadar, daha sonra da fazlasıyla hissedildi Nitekim, 1923te Cumhuriyetin ilanından sonra, Ataturkun başlattığı inkılaplar ve bunların paralelinde girişilen reformların kitlelere yaygınlaştırılıp mal edilmesinde, hayli sıkıntılar cekildi