Son Konu

Canakkale Zaferi İle İlgili Skecler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Canakkale Zaferi Skecleri,
Canakkale savaşıyla ilgili skecler,
Canakkale skecleri

OYNAYANLAR

Anlatıcı
Niğdeli Ali
Koca Seyit
Cevat Paşa
Emir Subayı
Fotoğrafcı
(Dekor yoktur Canakkale Boğazı'ndaki duşman gemilerini gosteren buyutulmuş bir fotoğraf ya da resimlenmiş bir pano onunde oynanabilir)

KOCA SEYİT ONBAŞI

(Perde acıldığında ya da sahne aydınlandığında asıl govdesi kuliste olduğu varsayılan bir topun namlusu gorulur Topun onunde topa mermi koymak icin tırmanılması gereken iki uc basamaklı bir meren de vardır Aşınmış bir tahta yukselti de denilebilir buna Sahnede sessizlik egemendir)

ANLATICI Az once burada buyuk bir patlama oldu (Eliyle gostererek) Şuraya bir yere bir bomba duştu 1915 yılının mart ayındayız Canakkale Boğazı'ndaki duşman gemileri Turkiye topraklarını, kıyıda yerleşmiş Turk askerlerini top ateşine tutuyor işte o top mermilerinden biri de bu yakınlara duştu On iki askerimiz şehit oldu Yirmi dort askerimiz de yaralı Tam şurada patlamayla toprak altında kalan iki yakın arkadaş Niğdeli Ali ile Koca Seyit var Şimdi onları izleyelim (Kenara cekilir)

NİĞDELİ ALİ (Yerden kalkmaya calışır Ustunde kalın kaputu vardır Doğrulur Ayağa kalkar Sağını solunu yoklar, yaralı olup olmadığına bakar Yerde onu aramaya koyulur Korku icindedir) Seyit Heey Koca Seyit Nerdesin? Seeyit (Arkalardan bir inilti gelir) Kardeş (bilgi yelpazesinet) neredesin (Arkaya koşar, telaş icinde yerdeki yıkıntıların icinden arkadaşını bulmaya calışır Seyirciye arkası donuktur Toprak icinden arkadaşını cıkarır gibi yapar) Yaralı mısın kardeş? (İniltiler icinde doğrulmaya calışır Koca Seyit) Yaşıyorsun cok şukur Kalk hadi kardeş Dayan bana Bir yerin acıyor mu?

KOCA SEYİT (Zorlukla kalkarak) Yok Ali, acımıyor Acımıyor da oldum sandım Olmedim değil mi?

NİĞDELİ ALİ Yok olmedin Koca Seyit Toprağa gomulup kalmışsın Ben de oyle Cephanelik tumden yok olmuş

KOCA SEYİT (Kalkar iyice Ustunu başını silkeler Kendine ceki duzen vermeye calışır Ne yapsak Niğdeli Ali? (Topun yanına gider Heyecan icinde) Ali gel hele Benim topa bak Sapasağlam duruyor Hey aslanım top Biz bu topla ateş edebiliriz Ali

NİĞDELİ ALİ Edemeyiz kardeş, baksana topun vinci kırılmış

KOCA SEYİT (Sevinc icinde) Mermisi de burada duruyor işte Kundakta cocuk gibi Yirmi sekizlik mermi Yaşasın

NİĞDELİ ALİ İyi de Seyit kardeş o mermi Kundakta cocuk değil Vinc olmadan onu kıpırdatamayız bile

KOCA SEYİT Vinc gerekmez Ali Sırtıma koyabilirsem Gerisi kolay (Comelir) Hadi kardeş, yardım et de şunu sırtıma yerleştirelim

NİĞDELİ ALİ Olacak iş değil Seyit

KOCA SEYİT Dediğimi yap Ali Dondur şoyle mermiyi sırtıma

NİĞDELİ ALİ (Zorlukla mermiyi Seyit'in sırtına doğru dondurur Bu bile cok zor gercekleştirilir) Ayağa kalkabilecek misin kardeş? {Mermiyi tutmaya calışmaktadır)

KOCA SEYİT Kalkarım Ali Ha gayret Koca Seyit Kalktım işte (Bacaklarının ustunde zorlukla durur İki yana salınır Duşmemek icin buyuk caba harcar Merene yaklaşır) Hepsi topu topu altı basamak Dayan Koca Seyit (Zorlukla bir basamak cıkar)

NİĞDELİ ALİ Ha gayret Koca Seyit Kaldı beş basamak (Koca Seyit bir basamak daha cıkar) Yaşa Koca Seyit, yaşa Kaldı dort Uc İki Bir Basardın kardeş Yaman delikanlıymışsın

KOCA SEYİT (Soluk soluğadır Şimdi şoyle cevirelim namluyu Ağzı duşmandan yana olmalı ki (Namlu seyircilere doğru cevrilir) Şimdi de bir iyice nişan almalı Oldu Ateş (İki arkadaş da geriye cekilerek kulaklarını kaparlar Cok da guclu olmayan top ateşi sesi duyulur Sonra da Koca Seyitle Niğdeli Ali'nin sevincli haykırmaları)

NİĞDELİ ALİ (Sevinc icinde haykırarak) Tam isabet Koca Seyit vurdun duşman gemisini Bak Koca gemi yan yatıyor Yangın cıktı gemide Dumanlara bak

ANLATICI (One cıkar Olanaklar elveriyorsa ışık Anlatıcıya yoğunlaşır Koca Seyit ve Niğdeli Ali kulisten uzaklaşırlar) İzlediğiniz olay inanılmaz ama gercek Top mermisinin ağırlığı tam tamına 215 okka Yani 276 kilo Bunu yapan genc erimiz Koca Seyit, dort buyuk insan ağırlığındaki mermiyi sırtlayıp topa yerleştirebildi, koca Seyit, Balıkesir İlinin Edremit İlcesine bağlı Havran Bucağında doğmuştu Yoksul bir aileden geliyordu İri yarı guclu kuvvetli olduğu icin ona herkes Koca Seyit derdi Koca Seyit'in gencliği hep savaşlarda gecti 1912 Balkan Savaşında, 1915 de Birinci Dunya Savaşı'nda da Canakkale'de savaştı Koca Seyit, o gun tek başına kaldırıp ateşlediği mermiyle İngilizlerin Ocean (Oşın) adlı savaş gemisini batırmıştı Bu inanılmaz bir olaydı O sırada Canakkale'deki birliğin komutanı Cevat Paşa Koca Seyit'in bataryasına gelip olan biteni yerinde gormek istedi İşte Cevat Paşa

CEVAP PAŞA (O devrin uniformasıyla arkasında emir subayı daha arkada da fotoğrafcı olduğu halde gelir Niğdeli Ali ve Koca Seyit selama dururlar Cevat Paşa da onları selamlar) Merhaba asker

KOCA SEYİT NİĞDELİ ALİ (İkisi birden) Sağol komutanım

CEVAT PAŞA (Koca Seyit'e yaklaşır) Koca Seyit sen misin? KOCA SEYİT Benim komutanım

CEVAT PAŞA (Elini uzatır sıkmak icin Koca Seyit etini oper Cevat Paşa'nın) Seni kutlarım Koca Seyit (Emir subayının uzattığı V bicimindeki kırmızı şeritleri Seyit'in iki koluna da takar Gosterdiğin kahramanlık nedeniyle seni onbaşılığa terfi ettirdik Hayırlı olsun

KOCA SEYİT Sağol komutanım

CEVAT PAŞA Bundan boyle Seyit Onbaşısın Seyit Onbaşı, yanımda fotoğrafcı da getirdim Mermiyi sırtında taşırken bir fotoğrafını cekecek Bu fotoğraf da tarihe tanıklık edecek Mermi şurada Hadi Seyit Onbaşı Arkadaşın da sana yardım etsin

KOCA SEYİT Başustune komutanım

(Koca Seyit Niğdeli Ali'nin de yardımıyla mermiyi sırtlanır Ayağa kalkmaya calışır başaramaz Bir daha dener, beceremez Ali yardım eder, ayağa kalkması icin Seyit yine yapamaz Uğraşır Ter icinde kalır, soluk soluğa cabalar) Kaldıramıyorum Paşam Bağışlayın O gun savaşın ofkesi hırsı icinde yaptım besbelli

CEVAT PAŞA {Bir sure gulerek bakar) Uzulme Seyit Onbaşı O merminin aynını tahtadan yaptırıp resmini oyle cekeriz

ANLATICI İşte boyle arkadaşlar Ders kitaplarında da gorduğunuz resim Seyit Onbaşı'nın gercek mermiye benzeyen tahtayı kaldırırken cekilmiş fotoğrafıdır Sahici (bilgi yelpazesinet) mermi değildir Zaferden sonra Seyit Onbaşı yine yoksul bir koylu olarak yaşadı Odunculuk yaptı 1939 yılının aralık ayında soğukta calışıp terleyen sonra da uşuten Seyit Onbaşı zaturreden oldu Olduğunde elli yaşındaydı Olumunden yirmi sekiz yıl sonra 1967'de Seyit Onbaşı'nın doğduğu Havran ilcesine Koca Seyit İlkokulu acıldı Torende Kurtuluş Savaşı kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı saygıyla sevgiyle anıldı İşte bugun biz de onu andık Yurdumuzun kurtarılmasında kahramanlıklar gostermiş pek cok insanımızı anmak bize duşen bir borctur Unutmayalım ki Seyit Onbaşı gibi insanlarımızı anmak, tarihimizi ve onları yaşatmaktır

Üst Alt