CDN, bir web sitesinin içeriğini en düşük ağ ve işlem gecikmesi ile yani en hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak üzere coğrafi olarak farklı bölgelerde konumlandırılmış sunucu kümesine verilen isimdir. Bir dağıtım altyapısı olan sistem, web sitenizde bulunan ve çok sık talep edilen içeriklerin bir kopyasını önbelleğinde tutarak ziyaretçilerinize hızlıca ulaştırabilmenizi sağlar. Temel bant genişliği tüketimini azaltan sunucular topluluğu, sitenizin ziyaretçi trafiğini daha iyi yönetebilmenize yardımcı olur. CDN’in en önemli ikinci amacı da web sitelerini DDOS vb. zararlı saldırılara karşı korumaktır.
CDN Nasıl Çalışır?
İçerik Dağıtım Ağı sistemi yani CDN içerisinde bir web sitesine ait veriler sadece ana sunucuda değil CDN ağında yer alan tüm yerel sunucularda barındırılır. Dünyanın herhangi bir yerinden bir kullanıcı web sitesini ziyaret etmek istediğinde, web sitesine ait tüm statik veriler (JS, CSS, Görseller …) ana sunucudan değil, o kullanıcıya en yakın sunucudan sunulmaktadır. Verilerin en yakın sunucudan yüklenmesi ile birlikte web sitesinin, dünyanın her yerinden hızlı yüklenebilmesi sağlanmaktadır.
CDN temel olarak birçok içeriği aynı anda farklı sunucularda barındırarak çalışır. Kullanıcılara geniş kapsama alanı sunarak, özellikle yüksek ziyaretçi sayılarına sahip web sayfalarında trafik yükünü dengeler. Veriyi tek bir sunucuda barındırmak yerine birden fazla ağa yayarak yavaşlama, çökme ve benzeri hataların önüne geçer. Bu nedenle CDN serverlarında her saniye önemlidir.